Státy EU vytvořily vítací a přerozdělovací koalici, je v ní dvanáct zemí
RSS

Státy EU vytvořily vítací a přerozdělovací koalici, je v ní dvanáct zemí

Než půjdeme konkrétně k tématu, na úvod připomínám, že ve čtvrtek europarlament odhlasoval nová pravidla, podle nichž již odpadá v těchto otázkách nutnost jednomyslnosti. Uvedená 12 členná koalice má i podporu 5 vstupních zemí EU, odkud se má přerozdělovat, ale i dalších 7 zemí EU, které jsou ochotny platit.
A další záležitostí, která byla v rámci celého velkého „balíčku“ nových předpisů EU odhlasována, je sjednocení sociálních dávek, které bylo sice dojednáno již vloni v květnu na sociálním summitu, ale většina zemí ho nedodržuje. Nyní tak budou dávky v celé EU úplně stejné – a to bez ohledu na životní úroveň dané země.
Bohužel, není vůbec nikde možné najít kompletní seznam oněch 12 zemí, které souhlasily s tím, že budou přijímat obohacovače z vstupních zemí EU (Itálie, Španělsko, Řecko, Malta, Kypr). Potvrzený je již souhlas Německa, přičemž výše uvedených 5 vstupních zemí, odkud se má přerozdělovat, do toho nelze započítávat, neboť od nich se mají příchozí cizinci z neevropských zemí přerozdělovat jinam. Mimo Německa tak ještě dalších 11 zemí chce přijímat, dalších 5 je vstupních (ty nelze započítat), tři země se vůči plánům vymezily a zbývajících 7 odmítlo přijímat, ale souhlasily s placením.
Přítomní ministři vnitra se měli vyslovit buď pro přerozdělování nebo pro pravidelné platby, Námitky se měly objevit jen ze strany Rakouska, Polska a Nizozemska, všechny další země EU souhlasily, že budou buď přijímat nebo platit. Co jim tam slíbil Rakušan, je nejasné, jisté je, že souhlasil. Zda však souhlasil s přijímáním (s nímž souhlasilo 12 zemí) nebo platbami (s těmi souhlasilo 7 zemí) není jasné. U něho bych se nedivila ani souhlasu s přijímáním.
Nakonec zdůrazňuji, že se jedná výhradně o přijímání Syřanů, Iráčanů, Afghánců a Afričanů, na setkání se vůbec nehovořilo o Ukrajincích. Podle EU by měly všechny země přijímat i jistý podíl obohacovačů z neevropských zemí (EU chce zřejmě dopřát všem stejný díl obohacování jaký zažívají země jako Francie, Německo nebo Švédsko).
Na pátečním setkání ministrů vnitra EU v Lucemburku chtělo francouzské předsednictví dosáhnout dohody o dobrovolné relokaci migrantů, kteří do Evropy přicházejí především přes Středozemní moře. „Německo tam rozhodně je,“ řekla spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD). Rakousko naopak varovalo před „špatným signálem“ pašerákům.
Francie předložila ministrům vnitra šestistránkové prohlášení o „dobrovolném mechanismu solidarity“. Základní myšlenka: Každý, kdo nepřijímá migranty z obzvláště zatížených zemí, jako je Itálie nebo Řecko, by měl zaplatit. Od uprchlické krize v roce 2015 Polsko, Maďarsko a další státy EU odmítají přijímat lidi například ze Sýrie nebo Iráku. Polsko však nyní odkazuje na přibližně tři miliony válečných uprchlíků z Ukrajiny.
Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin: „Velká většina zemí  se k této solidaritě vyjádřila velmi pozitivně a dvanáct zemí je otevřeno přerozdělování ,“ řekl v Lucembursku. Dohoda ve sporu, který uvízl na mrtvém bodě, by byla podle jeho slov „malou revolucí“.
Účast v plánovaném mechanismu solidarity, který má pomoci středomořským zemím Řecku ,  Kypru ,  Itálii ,  Maltě  a  Španělsku , by byla dobrovolná. Státy EU by mohly ty, kdo hledají ochranu ze středomořských zemí, buď přijmout, nebo jim pomoci jinak – například penězi nebo v naturáliích. Faeserová odhadla, že migranty přijme kolem dvanácti zemí, další přispějí finančně. Německo je připraveno lidi přijmout – konkrétní číslo ale ministryně neuvedla. Tři země se k iniciativě vyjádřily negativně (viz výše).
Tolik ze zdrojů. Usnesení by nyní mělo projít i europarlamentem, ale všichni víme, co tam sedí za kolaboranty, takže je jisté, že uvedená pravidla přerozdělování a plateb budou schválena stejně, jako bylo schváleno i předání mnoha dalších kompetencí do rukou Bruselu. To už je ovšem vina voličů, kteří tam ten odpad navolili…
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden