Vesmírný teleskop NASA za 10 miliard dolarů zasažen mikrometeoroidem
RSS

Vesmírný teleskop NASA za 10 miliard dolarů zasažen mikrometeoroidem

Vesmírný teleskop Jamese Webba (JWST) NASA za 10 miliard dolarů byl zasažen drobným meteoroidem, který narazil do jednoho z 18 šestiúhelníkových zrcadel s pozlaceným povrchem. (Foto: Pixabay)







Podle NASA došlo mezi 23. a 25. květnem k nárazu mikrometeoroidu o velikosti prachu do segmentu zrcadla známého jako C3, jedné z 18 beryliem pozlacených destiček, které tvoří primární reflektor teleskopu o šířce 6,5 metru. Štít funguje jako reflektor a umožňuje nejcitlivějšímu infračervenému senzoru, který byl kdy vypuštěn do vesmíru, pořizovat záběry hvězd a galaxií. JWST byl vypuštěn do vesmíru koncem prosince.



Inženýři naštěstí počítali s tím, že se JWST setká s vesmírným odpadem, i když poslední zásah je znepokojující.



„Od startu jsme zaznamenali čtyři menší měřitelné zásahy mikrometeoroidy, které odpovídaly očekávání, a tento nedávný, který je větší, než předpokládaly naše předpovědi o degradaci. Tato letová data využijeme k aktualizaci naší analýzy výkonnosti v průběhu času a také k vývoji provozních přístupů, abychom zajistili, že budeme maximalizovat zobrazovací výkon Webbu v co nejlepší míře po mnoho dalších let,“ řekl Lee Feinberg, manažer optického prvku Webbova dalekohledu v NASA Goddard.



Dobrou zprávou je, že dalekohled je stále v provozu:



„Po počátečním vyhodnocení tým zjistil, že teleskop je stále výkonný na úrovni, která překračuje všechny požadavky mise, a to i přes okrajově zjistitelný efekt v datech,“ uvedla NASA. „Důkladná analýza a měření pokračují.“



Plánované první zveřejnění plnobarevných snímků hlubokého vesmíru, které JWST plánuje na 12. července, nebude přerušeno.



Zdroj: nasa.gov
Článek Vesmírný teleskop NASA za 10 miliard dolarů zasažen mikrometeoroidem se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden