Proč několik šílených klimatických návrhů europarlamentem neprošlo?
RSS

Proč několik šílených klimatických návrhů europarlamentem neprošlo?

Jisté je, že mnohé plány, které jsou součástí tzv. „zeleného údělu“, jsou dost silně přes čáru, takže v případě jejich schválení by to skutečně znamenalo onen „návrat do jeskyní.“ Klimatické plány EU jsou velmi obsáhlé, takže hlasování z tohoto týdne rozhodně nebyla první, ale ani poslední.
Dosud se hodně psalo jen o těch schválených, zejména pak o zákazu prodeje aut se spalovacím motorem, který EP schválil od roku 2035.  Jenže mnoho dalších návrhů – jeden šílenější než druhý – minulý týden neprošlo. To ovšem neznamená, že se vše nepokusí EU znovu protlačit. Pokusí – a nejspíš budou upravené návrhy ještě horší.
Co tedy europarlamentem  neprošlo? A hlavně: Proč to neprošlo? A nakonec: Proč se máme obávat nejhoršího?
Klíčové části klimatické legislativy EU ve středu neprošly Evropským parlamentem.
V sérii dramatických hlasování zákonodárci odmítli přijmout stanoviska k  reformě trhu EU s uhlíkem , zavedení  uhlíkové hraniční daně  a zřízení  Sociálního klimatického fondu po snahách konzervativců o jejich oslabení.
Poslanci Evropského parlamentu odmítli závěrečnou zprávu vedoucího zákonodárce Petera Lieseho o rozšíření a revizi systému obchodování s emisemi – klíčové součásti balíčku evropské komise  Fit for 55 klimatických právních předpisů – 340 hlasy proti, 265 hlasy pro a 34 se zdrželo hlasování, což vyvolalo rozruch v plénu.  Jak kdo hlasoval zde snad ani nemá cenu uvádět, i když hlasování mám k dispozici. Níže se dozvíte proč.


Zákonodárci se pak dohodli, že text spolu s propojenými zprávami zabývajícími se uhlíkovou hraniční daní a Sociálním klimatickým fondem vrátí zpět výboru.
Paradoxně však v některých případech hlasování selhalo především proto , že návrhy nebyly dostatečně „radikální“ pro poslance Evropského parlamentu na extrémní levici (Zelení, kde jsou i naši Piráti). I to byl důvod, proč v některých případech hlasovali proti jak odpůrci klimatické politiky EU, tak její fanatičtí zastánci, podle nichž by měla EU ještě přitvrdit.



To se týkalo například výše uvedeného rozšíření a revize systému obchodování s emisemi – klíčové součásti balíčku   Fit for 55 klimatických právních předpisů.
Zatímco v případě těchto předpisů hlasovala pravice proti proto, že chtěla obchodování s emisemi zrušit, či alespoň zanechat ve stávajícím stavu (nový návrh značně přitvrzuje), tak ultralevice hlasovala proti jen proto, že chce v případě uvedených předpisů ještě více přitvrdit, než jak to navrhuje EU.

EU nyní tedy návrhy ve výborech přepracuje. A je možné, že ve snaze zalíbit se ultralevici, skutečně přitvrdí. Na jedné straně je tedy shození návrhů ze stolu pozitivní zprávou, ovšem na té druhé to naopak může znamenat značné přitvrzení – a tedy zpřísnění – návrhů, kterými se prolíná zejména „boj proti CO2.“

A v případě obchodování s emisemi by návrh Zelených znamenal ještě drastičtější zdražení emisních povolenek, než jaké nově navrhuje EU – a tedy i ještě větší zdražení prakticky jakéhokoli zboží, včetně energií. K čemu by to dál vedlo snad nelze vysvětlovat.
Nyní lze doufat, že extrémní návrhy Zelených – Pirátů nakonec neprojdou. Pokud ano, důsledky jejich šílených plánů budou jen stěží představitelné…..

Mimochodem, uvědomují si již voliči Pirátů, čemu to vůbec dali hlas??


Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden