Čínská firma chystá rozběh sériové výroby humanoidních robotů
RSS

Čínská firma chystá rozběh sériové výroby humanoidních robotů


V časech, kdy se začínalo s informačními a automatizačními technologiemi se tehdejší sci-fi literatura, jako ta od Isaaca Asimova, začala hemžit humanoidními roboty, jejichž mechanická konstrukce imitovala utváření lidského těla s rukama, nohama a hlavou a se způsobem pohybu dvounožce s chápavými okončetinami s mluvidly a senzory na hlavě. (Foto: Youtube)









I tehdejší sci-fi pohádky pro děti jako v 60. letech mezi dětmi v Československu oblíbený televizní seriál Robot Emil nebo dětský román z té doby o Robotu Šroubkovi.



Nicméně čas robotů už nastal. Jsou to však všechno účelově konstruované mašiny postrádající podobnost s něčím živým. Konec konců, proč by robot měl třeba chodit po dvou nohách, když to je obtížný úkol vyžadující spoustu složitě koordinovaných servo-pohonů, čidel a rychlé výpočetní síly, když může velmi levně třeba jezdit na podvozku? I ruka s pěti článkovitými prsty se konstruktérům průmyslových robotů jeví jako zbytečná komplikace. A co je zbytečně komplikované, má nevýhodný poměr cena výkon, takže to není konkurenceschopné. Proč to tedy dělat?



Dnes se tedy více experimentuje s umělou inteligencí (AI) schopnou rozpoznávat tváře z mraků a s pomůckami typu ChatGPT, jejichž schopnosti se blíží k přirozenému zvládání lidské řeči.



V laboratořích sice první skutečné obdoby kdysi vyfantazírovaných humanoidních robotů už vznikají, ale spíše proto, aby si na nich vývojáři vyzkoušeli zvládání velmi složité regulace, a snad se i předvedli, jak až komplikované mašiny, i když zatím neužitečné, přeci jen umí. Situace se však už začíná měnit. Dva výrobci se ozývají, že humanoidní robotické dvojnožce chtějí vypustit na trh ze sériové výroby. A v dnešní době snad nepřekvapuje, že jedním z těch výrobců je čínský technologický start-up z uzlu vývoje průlomových technologií této země z Šanghaje.



Šanghajská firma Fourier Intelligence na Světové konferenci umělé inteligence (WAIC) v Šanghaji v červenci předvedla show se svým humanoidním robotem GR-1. Pohybuje se podobně jako my a kráčí rychlostí 5 km v hodině, přičemž unese i 50kg závaží. S podobnými výtvory si hraje i další čínská společnosti Xiaomi a americká Tesla Elona Muska. Obojí technologičtí obři, zatímco Fourier je zase něco na způsob někdejších „garážových“ zázračných společností, které vytřely zrak gigantickým korporacím na počátku éry osobních počítačů a sítí.





Tato firma pojmenovaná po matematikovi, který vymyslel něco jako plastické tvarování podle potřeby pomocí matematiky, Jousepha Fouriera vznikla roku 2015 v technologickém parku Šanghaje Zhangjiang se zaměřením na vývoj robotických rehabilitačních pomůcek. Hromadně vyrábí chytré bicykly pro cvičení, bezdrátové robotické ruce a pomůcky pro obnovu pohyblivosti rukou a nohou rehabilitací využívající chytrou robotiku.



Jenže to vytvořilo určité nástupiště pro vývoj zcela umělých pohybových schopností ve stylu člověka. Zvláště, když tu firmu vede dnes 42letý inženýr Gu vystudovaný na šanghajské Jiao Tong univerzitě, ve kterém to přiživilo jeho dětské touhy takového humanoidního robota postavit.



V roce 2019, kdy s těmito pokusy začal, si s tím hrálo několik technologických velikánů jako Boston Dynamics s projektem Atlas, která předváděla robotické psy, a projekt Digit od společnosti Agility Robotics, ale ukazovalo se, že řešení jsou extrémně náročná a proto nákladná, takže je to spíše pomůcka k vyvíjení silně adaptabilních metod robotického řízení, než k vytvoření něčeho užitečného, co se dá prodávat za rozumnou cenu, aby to někdo kupoval.



Nic moc tedy pro menší, mladičkou firmu jako Fourier, která však už tehdy dodávala inteligentní rehabilitační roboty do stovek nemocnic v deseti zemích. A technologie, které vyvíjela pro rehabilitaci pohybů lidí, se velice dobře daly přenášet do konstrukcí humanoidních robotů. Není to jen o zvládání automatizovaného řízení procesů, ale třeba i o vývoji servo-pohonů, které se s přesností špičky jehly rozbíhají, hýbou a zastavují, jak jim automatika nařizuje, a přitom jsou velice lehoučké, které si Fourier vyvinula sama. 



A tak po třech letech projektu humanoida vznikl roku 2022 1,65m vysoký prototyp po dvou nohách chodícího robota GR-1, kterého dolaďují a před měsícem ho ukázali světu. Pan Gu o tom říkal, že když ho poprvé viděli vstát a samotného chodit, byl to pro celý tým silný zážitek. „Cítil jsem se, jako když vychovávám nově narozené děťátko,“ říkal.



Videa s GR-1 na internetu obletěla svět a budila úžas i podezření, že zase někdo vygeneroval film na počítači.



Ale i když to není vygenerované, všichni čekali, že to musí být tak drahé, že se to nehodní k ničemu jinému než k výzkumu krajních možností, jaké lze robotikou zvládnout, ne pro nějaké rentabilní komerční účely.





Ovšem techno-giganti jako Xiaomi a Tesla se už loni předváděli se svým robotem CyberOne respektive Optimus, které chodily a tancovaly, přenášely krabice a ocelové tyče, ač jednoduchý robot na kolečkách by to jistě mohl udělat levněji.



Vizionář Gu si však dělá naděje, že časem přijde s roboty, kteří nejen budou manuálně šikovní, ale i upovídaní a budou to pro lidi miláčci i s trochou rozumného myšlení.



Inženýři Fourier Intelligence testují schopnosti humanoidního robota této společnosti udržovat si rovnováhu. Photo: Handout



Spoluzakladatel Fourier Intelligence Zen Koh však Gua mírní, že to se vývoj umělé inteligence bude muset hnout ještě mnohem dále.



Nicméně tato nevelká firma má ve stylu někdejších „garážovek“ šanci předběhnout v humanoidních robotech technické giganty nejen svou technickou šikovností, ale i svým tržním přístupem. Jejich systém je otevřený a do vývoje se může zapojit, kdo chce. Jejich robota si k těmto účelům může koupit a dále pracovat, jak na možnostech jeho vývoje, tak na možnostech jeho využití. A budí tím zájem. Kupují si je univerzity a společnosti umělé inteligence pro svůj výzkum a vývoj. Zájem je takový, že už se chystá hromadná výroba těchto humanoidů. Takže roku 2024 se jich mají vyrábět tisíce ročně. Což jistě srazí cenu a vzroste poptávané množství.



Ozývá se už i Tesla, že výrobu může začít během několika měsíců.



Zatím však jde pořád o výrobu, i když masovou, hlavně pro výzkumné účely, kterou si budou kupovat výzkumné firmy a univerzitní laboratoře.



Časem ale se mohou začít prosazovat i komerčně např. jako pečovatelské pomůcky při péči o staré lidi aj. Gu si dělá naději, že to firmě Fourier vynese větší výnosy než robotické rehabilitační pomůcky.



Ale i sám nadšenec Gu to nevidí tak, že se takoví roboti brzy stanou běžnou součástí našich životů, nicméně dělá si naději, že třeba do 10 let by k tomu už dojít mohlo.



Zdroj: cri.cn
Článek Čínská firma chystá rozběh sériové výroby humanoidních robotů se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden