Ostré varování: Zaútočí Erdoganovo Turecko brzy vojensky na Řecko?
RSS

Ostré varování: Zaútočí Erdoganovo Turecko brzy vojensky na Řecko?

Turecko již 48 let okupuje Kypr, tedy zemi, s níž je v jednom vojenském paktu a s níž chce být i v jednom paktu hospodářském. Historicky velmi špatné vztahy panují také mezi Tureckem a Řeckem, přičemž čas od času jejich vzájemné potyčky vyústí alespoň do diplomatické války. Turecko již dlouhodobě narušuje vzdušný prostor i výsostné vody Řecka a jistě pamatujete dobu před 2 lety, kdy Turci poslali přes hranice tisíce džihádistů, kteří jsou již dávno rozeseti po celé Evropě.
Vzhledem k tomu, že Řecko údajně militarizuje demilitarizované ostrovy v Egejském moři, turecký prezident hrozí vojenskou akcí. Jednalo by se o první válku mezi dvěma státy NATO. Jak nízko musí Erdoğanovo hodnocení v průzkumech veřejného mínění klesnout, než skutečně zaútočí na sousední zemi?
Prezident Recep Tayyip Erdoğan se nikdy nestyděl za pitoreskní komentáře – ani za následující činy. Zvláště ne, pokud jde o národní bezpečnost Turecka, tedy podle jeho názoru. To se v posledních letech projevilo mimo jiné při vojenských invazích do kurdských regionů v Iráku a Sýrii. Nyní je Řecko také cílem dlouholeté turecké hlavy státu a vlády.
Vzhledem k načasování kombinovaných tureckých vojenských cvičení (EFES-2022) s přibližně 10 000 námořníky, letectvem a armádou, která se nedávno uskutečnila, byla eskalace diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi předvídatelná.
Ankara obviňuje Atény ze  zřízení vojenské přítomnosti na ostrovech v Egejském moři nedaleko tureckého pobřeží – v rozporu s mezinárodními smlouvami, které zakazují militarizaci těchto ostrovů.  Kromě toho byla provedena vyloďovací cvičení na řeckých ostrovech, což učinilo Řeky ještě ostražitějšími.  Mezitím Atény tvrdí, že jsou v dosahu velké turecké vyloďovací flotily a nemohou zůstat nebráněny, což je důvod, proč tam bylo opevnění po celá desetiletí.
„Varuji Řecko, aby se vyhýbalo činům a prohlášením, které povedou k výčitkám svědomí. Přijďte k rozumu,“   řekl Erdoğan  ve čtvrtek v televizním projevu k řecké vládě, když sledoval rozsáhlá turecká vojenská cvičení poblíž Izmiru na západním pobřeží země.  „Turecko se nevzdá svých práv v Egejském moři a bude uplatňovat svá práva, která jsou stanovena mezinárodními dohodami, pokud jde o vyzbrojování ostrovů.“


„Vyzýváme Řecko, aby přestalo vyzbrojovat ostrovy, které mají nevojenský status, a jednalo v souladu s mezinárodními dohodami,“  řekl Erdogan v poslední den vojenského cvičení, které se konalo poblíž Izmiru na tureckém pobřeží Egejského moře.  „Nedělám si legraci, myslím to vážně. Tento národ je odhodlaný.“


Z turecké opozice se nyní  ozývají hlasy , že prezident Erdoğan by mohl zahájit válku s Řeckem, aby tyto volby odložil kvůli špatnému hodnocení průzkumů veřejného mínění a volbám plánovaným na příští rok.
Turecké stíhačky znovu a znovu narušují řecký vzdušný prostor a turecké lodě se také opakovaně objevují v řeckých vodách. V posledních dvou letech jde víceméně o setrvalý stav narušování vzdušného prostoru i výsostných vod ze strany Turecka. Erdogan již před dvěma lety dokonce prohlásil 23 řeckých ostrovů za turecké a dokonce představil i novou mapu, kde byly tyto ostrovy součástí Turecka.
Jediná otázka, která vyvstává, zní: Jak zoufalý musí být prezident Erdoğan, aby skutečně zahájil válku s Řeckem?
Řecko i Turecko jsou členy NATO. Jaká by byla reakce ostatních členských zemí? Hrály by „mrtvého brouka,“ tak, jako to dělají dosud v případě Tureckem okupovaného Kypru?
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden