Musk mluvil přímo s Putinem, tvrdí představitel Pentagonu
RSS

Musk mluvil přímo s Putinem, tvrdí představitel Pentagonu


Elon Musk podle bývalého představitele Pentagonu uvedl, že vedl přímý rozhovor s Vladimirem Putinem. (Foto: Flickr)









Muskovy poznámky zazněly v diskusi, kterou miliardář vedl s představiteli Pentagonu v říjnu loňského roku o satelitním internetu poskytovaném společností SpaceX ukrajinské armádě.



Podle pondělní zprávy časopisu New Yorker miliardář řekl Colinu Kahlovi, tehdejšímu náměstkovi ministra obrany pro politiku Pentagonu, že s Putinem osobně hovořil.



„Přestože Musk není technicky vzato diplomat ani státník, považoval jsem za důležité s ním jako s takovým jednat, vzhledem k tomu, jaký vliv na tuto záležitost měl,“ cituje Kahl.




Musk představil Twitter X, má být součástí světového finančního systému

K rozhovoru mezi panem Muskem a tehdejším představitelem Pentagonu došlo v době, kdy ukrajinské síly zažívaly přerušení připojení ke službě Starlink společnosti Space Exploration Technologies Corp (SpaceX), což se shodovalo s jejich vstupem na území napadené Ruskem.



„ Můj závěr byl, že byl nervózní z toho, že zapojení Starlinku je v Rusku stále více vnímáno jako podpora ukrajinského válečného úsilí, a hledal způsob, jak uklidnit ruské obavy,“ řekl pan Kahl.



Jiný zdroj listu New Yorker sdělil, že pan Musk již dříve vyjádřil stejné tvrzení v týdnech předcházejících jeho tweetu o proruském mírovém plánu. Zmínil, že k jeho konzultacím s Kremlem dochází pravidelně.



Později však popřel, že by s Putinem o Ukrajině hovořil.




Elon Musk a Mark Zuckerberg se dohodli na souboji v kleci

Jeden z vysoce postavených úředníků se nechal slyšet, že v telefonátu pan Musk řekl, že se dívá na svůj notebook a vidí „ celou válku, která se odehrává“ prostřednictvím mapy aktivity Starlinku.



„To bylo asi tři minuty předtím, než řekl: ‚No, měl jsem tenhle skvělý rozhovor s Putinem‘,“ citoval vysoký obranný úředník.



„A my jsme si říkali: ‚Ach bože, to není dobré‘.“



SpaceX předložila žádost, aby USA a jejich spojenci nesli větší část nákladů na Starlink na Ukrajině.




První „bateriový tanker“ na světě se bude zkoušet na moři v roce 2026

Podle odtajněných bodů hovoru byl pan Musk během rozhovoru údajně oceněn za své úsilí na Ukrajině a byly uznány značné výdaje, které na sebe vzal.



Pan Kahl navíc uvedl, že zazněla prosba o krátké prodloužení lhůty o několik týdnů pro formulaci smlouvy.



„ Když to přerušíte, válku to neukončí,“ vzpomněl si pan Kahl, jak to panu Muskovi řekl.



Po patnáctiminutovém hovoru prý pan Musk souhlasil s tím, že Pentagonu poskytne více času. Později však v reakci na odpor veřejnosti svá dřívější prohlášení o přerušení služby odvolal.



„K čertu s tím,“ napsal pan Musk na Twitteru. „I když Starlink stále prodělává a jiné společnosti dostávají miliardy dolarů od daňových poplatníků, budeme prostě dál financovat Ukrajinu govt zadarmo.“



Zdroj: independent.co.uk




Muskův mozkový implantát získal schválení FDA pro testy na lidech

Článek Musk mluvil přímo s Putinem, tvrdí představitel Pentagonu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden