Čína se mstí za radioaktivní vodu z Fukušimy: Nikdo „nechce jíst radioaktivního lososa“
RSS

Čína se mstí za radioaktivní vodu z Fukušimy: Nikdo „nechce jíst radioaktivního lososa“


V červenci dal jaderný dozor OSN Japonsku „zelenou“ k vypuštění „upravené“ radioaktivní vody z havarované fukušimské elektrárny do Tichého oceánu. (Foto: Flickr)









A nyní se svět připravuje na první únik radioaktivní vody, který se uskuteční ve čtvrtek. Co by se mohlo pokazit?



Společnost Tokyo Electric Power Company (známější jako TEPCO) začne vypouštět 1,34 milionu tun radioaktivní vody, která se nahromadila od roku 2011, kdy tsunami zničila jadernou elektrárnu Fukušima Dai-Ichi. Je to součást úsilí o vyčištění po nejhorší jaderné katastrofě od Černobylu v hodnotě 150 miliard dolarů.



Premiér Fumio Kišida v úterý na schůzce ministrů kabinetu povolil společnosti TEPCO čtvrteční uvolnění.



Kišida na schůzce uvedl, že vypuštění vody je nezbytné pro pokrok v likvidaci elektrárny a pro obnovu prefektury Fukušima po katastrofě z 11. března 2011.



Uvedl, že vláda prozatím učinila vše pro zajištění bezpečnosti, boj proti poškození pověsti rybolovu a pro transparentní a vědecké vysvětlení, aby získala pochopení v zemi i mimo ni. Přislíbil, že vláda bude v tomto úsilí pokračovat až do ukončení uvolňování a vyřazování z provozu, což bude trvat desítky let. –Bloomberg



Vypouštění radioaktivní vody bude probíhat po dobu tří desetiletí a bylo filtrováno a ředěno. To však nezabránilo Číně a Hongkongu, jedněm z největších odběratelů japonského vývozu mořských plodů, aby vydaly varování před zákazem dovozu mořských plodů z 10 prefektur, pokud se s vypouštěním začne.



Šéf hongkongské vlády John Lee tento týden prohlásil, že „okamžitě pověřil“ obchodní úředníky, aby zavedli opatření na kontrolu dovozu s cílem „ chránit bezpečnost potravin a veřejné zdraví v Hongkongu“.



„Japonská vláda trvá na vypouštění jaderných odpadních vod do moře.



„Toto bezprecedentní rozhodnutí a praxe vypouštění velkého množství jaderného odpadu po dobu 30 let – bez ohledu na neodstranitelná rizika pro bezpečnost potravin a nevratné znečištění a poškození mořského prostředí – je nezodpovědným vnucováním ostatním,“ napsal Lee v příspěvku na Facebooku.



V červenci Hongkong zakázal dovoz mořských plodů z japonských regionů Tokio, Fukušima, Čiba, Točigi, Ibaraki, Gunma, Mijagi, Niigata, Nagano a Saitama. Hongkong je po pevninské Číně druhým největším japonským trhem pro vývoz mořských plodů.



Agentura Reuters hovořila se 42letým Halrym Yuem, majitelem japonské restaurace Hassun v Hongkongu, který uvedl, že více než 90 % mořských plodů zasílaných do města pochází z Tokia. Varoval:



„Pokud zakážou dovoz přes Tokio, myslím, že všechny sushi restaurace v Hongkongu budou mít problémy. Nějaké mořské plody jsou dodávány z Ósaky, ale jejich výběr je omezený.“



Mezitím Hu Xijin, bývalý šéfredaktor čínského státního deníku Global Times, zveřejnil model vypouštěné radioaktivní vody, která by mohla „do tří let znečistit Čínu a USA “ a „do deseti let znečistit celý svět“ . Ptal se: „Chce někdo jíst radioaktivního lososa?“.



Je zvláštní, že o této jasné a aktuální katastrofě v oceánech nepromluvila ani původní Greta, ani její nová a vylepšená verze pro náhradu masové spotřeby, Sophia Kianni.



Oba týmy Kianniové a Grety na sociálních sítích tento týden buď brojí proti ropným společnostem, nebo propagují, že svět hoří – o Japonsku stále nic.



Uprostřed klimatických alarmistů Greta a její vylepšená verze Kianni (propagovaná jako Greta 2.0) podivně mlčí o snaze Japonska zničit oceány radioaktivní vodou. Nápadná absence rozhořčení a zpravodajství nutí některé uvědomit si, že tyto děti jsou jen loutky, což jsme věděli celou dobu, kdy propagují nesmyslné klimatické „zprávy“, aby odvedly pozornost od skutečných katastrof.



Stále si pamatujeme Gretu.







Kde je zpravodajství o japonské Gretě a Gretě 2.0?



Zdroj: reuters.com
Článek Čína se mstí za radioaktivní vodu z Fukušimy: Nikdo „nechce jíst radioaktivního lososa“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden