Biden hází Zelenskému klacky pod nohy? Ukrajinský vůdce prý „smetl“ varování před invazí
RSS

Biden hází Zelenskému klacky pod nohy? Ukrajinský vůdce prý „smetl“ varování před invazí

Americký prezident Joe Biden v pátek na dárcovské konferenci v kalifornském Los Angeles na okraj Summitu Amerik uvedl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ignoroval varování USA, že ruská invaze na Ukrajinu je nevyhnutelná. (Foto: Shutterstock / ilustrační)







Podle agentury Associated Press popsal situaci před invazí 24. února a svou komunikaci se Zelenským:



„Od druhé světové války se nic podobného nestalo. Vím, že si mnoho lidí myslelo, že možná přeháním,“ řekl Biden podle agentury. Dodal, že USA mají údaje, které ukazují, že se ruský prezident Vladimir Putin chystá k invazi. „Nebyly žádné pochybnosti,“ pokračoval Biden. „A Zelenskyj to nechtěl slyšet.“



Předchozí summit Biden-Zelenskyj v Bílém domě, snímek z archivu Ve svém posledním vystoupení Biden připustil, že možnost, že by Putin zahájil plnohodnotnou invazi, se tehdy mohla zdát přitažená za vlasy, a uznal : „Chápu, proč to nechtěli slyšet.“



Nejvyšší ukrajinští představitelé se ve dnech a týdnech před invazí ohradili proti Washingtonu a obvinili opakovaná varování amerických zpravodajských služeb z rozsévání „paniky“.



Zelenskyj tehdy dokonce osobně řekl Bidenovi, aby „zklidnil zprávy“ o obavách z invaze. Americké zpravodajské služby zřídkakdy zveřejňují svá utajovaná hodnocení, aby preventivně varovaly před akcí, kterou předpovídají. Tento velmi neobvyklý veřejný postoj také podpořil rozšířenou skepsi vůči neustálému varování administrativy před invazí, a to i mezi dlouholetými odborníky a pozorovateli Ruska. Z nedávného svědectví ředitelky amerických národních zpravodajských služeb Avril Hainesové mezitím vyplynulo, že Biden učinil vzácný krok a odtajnil zpravodajské informace týkající se připravované invaze, aby přesvědčil skeptické spojence, že k ní pravděpodobně dojde.



Až do posledních dnů před invazí existovala mezi mnoha západními představiteli naděje na „odjezd“, který by mohl rychle deeskalovat situaci uprostřed ruského a běloruského hromadění vojsk podél východních a severních hranic Ukrajiny. Tento „off-ramp“ mohl skutečně přijít v podobě závazku Ukrajiny a jejích podporovatelů, že bývalý sovětský stát nikdy nevstoupí do NATO.



Mnoho týdnů po invazi Zelenskyj v usvědčujících prohlášeních vydaných během rozhovoru s Fareedem Zakariou ze CNN odhalil, že po celou dobu krize s hromaděním ruských vojsk na něj vedení NATO tlačilo, aby veřejně zastával pevnou linii, že Ukrajina usiluje o členství v NATO.



Zelenskyj však přiznal, že byl v soukromí ujišťován, že ke členství Ukrajiny v NATO ve skutečnosti nikdy nedojde. Níže uvádíme přepis této části rozhovoru z 20. března :



Všichni na Západě mi ale říkali, že nemáme žádnou šanci na členství v NATO nebo v Evropské unii. Požádal jsem je, aby nezaháněli ukrajinský lid do kouta, protože náš lid je statečný a Západ by měl být také statečný a říci přímo ukrajinskému lidu, že tedy nebudete členem NATO a EU. Nemají konsolidovanou pozici a já jsem o to požádal osobně. Osobně jsem je požádal, aby přímo řekli, že vás do NATO přijmeme za rok, za dva nebo za pět. Prostě to řekněte přímo a jasně, nebo prostě řekněte ne, a odpověď byla velmi jasná, nebudete členem NATO ani E.U., ale veřejně zůstanou dveře otevřené. Ptal jsem se jich na preventivní sankce, mluvil jsem o Nord Stream 2, o tom všem jsme diskutovali a současně jsme posilovali naši armádu, protože s takovými sousedy, jaké máme, je to jediné východisko.



Zelenskyj na to navázal slovy: „Platíme svými lidmi.“ To je pravda. A dodal, že situaci popisuje jako určitou zradu: „Takže moje rétorika je naprosto pravdivá a já jen – nezmiňuji výslovně, které země řekly, že Ukrajina nebude členem NATO. Myslím si, že je to velmi spravedlivý postoj. Musí to zůstat v zákulisí, ale je to pravda.“



Washington tedy nemůže zrovna předstírat, že celou dobu zastával morální pozici, zatímco Biden nyní hází Zelenskému klacky pod nohy. Administrativa v podstatě tlačila na Kyjev, aby se „postavil Rusku“ – a přitom veřejně dávala prázdné sliby, o nichž zasvěcení věděli, že nikdy nebudou splněny. A přesto USA a zejména Velká Británie prosazují přístup „bez kompromisů“, který zajistí pouze prodloužení konfliktu a tragicky více mrtvých. Nebo jak to vyjádřil profesor John Mearsheimer ve svém dnes již slavném projevu na Chicagské univerzitě v roce 2015: „Západ vede Ukrajinu po stezce prvopočátků a konečným výsledkem je, že Ukrajina ztroskotá.“



Načasování Bidenových pátečních komentářů, v nichž Zelenského označil v podstatě za „smetení“ varování, je pozoruhodné i vzhledem k tomu, že přicházejí v době, kdy se poprvé všeobecně stále více uznává, že Ukrajina v Donbasu prohrává.



Narativ se rychle mění a Zelenskyj možná brzy uvidí, že jeho status „superhvězdy“ na Západě upadá.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Biden hází Zelenskému klacky pod nohy? Ukrajinský vůdce prý „smetl“ varování před invazí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden