Válka: Lidský život nemá cenu a propaganda se činí
RSS

Válka: Lidský život nemá cenu a propaganda se činí


JAN BARTOŇ
Válka na Ukrajině způsobila naprosté znehodnocení ceny lidského života. Ukrajina i Rusko se předhánějí v počtech „zlikvidovaných“ vojáků a v propagandě dominují co nejtvrdší výrazy.


Mlýnek na maso – jak se občas označuje současná fáze rusko-ukrajinské války – má zcela specifické rysy. Lidský život (Rusů na straně Ukrajiny a Ukrajinců na straně Ruska) nemá žádnou cenu a je zapotřebí zlikvidovat co nejvíce nepřátel. Propaganda pak nešetří takovými výrazy jako „masakr”.
Velmi aktivní v přebírání těchto zpráv je zejména CNN Prima News. Uvádím zprávu ( Záběry krvavého masakru ruských vojáků. Ukrajinští mariňáci provedli další úspěšný úder)  ještě z období před zahájením ukrajinské ofenzívy na počátku června.  Ukrajinská 36. brigáda  námořní pěchoty provedla další úder proti ruským silám. Využila bezpilotních letounů, jejichž prostřednictvím svrhávala bomby do ruských zákopů a úkrytů. Na záběrech zveřejněného videa je patrné, jak nálože padají do bezprostřední blízkosti vojáků. K úderu zřejmě došlo na východní frontě západně od Doněcku. Konkrétní okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit. „Práce operátorů z prvního praporu naší námořní pěchoty,“ napsala 36. brigáda ve stručném prohlášení ke zveřejněným záběrům  na Facebooku . Na videu je vidět série ukrajinských úderů proti ruským vojákům. Operátoři bezpilotních letounů využívají osvědčenou taktiku, z dronů svrhávají výbušniny přímo do zákopů nebo skrýší okupantů.  Okupant si zaslouží jenom smrt a masakr. Že k podobným situacím dochází i na ukrajinské straně je zřejmé, protože i západní zdroje uvádějí velké ztráty ukrajinské armády během ukrajinské protiofenzívy.
Válka je sama o sobě strašná věc a propagandistická žurnalistika se vyžívá v co „nejdetailnějším“ popisu smrti vojáků nepřítele. Snižuje se tak práh citlivosti celé společnosti k ceně lidského života. My máme zatím to „štěstí“, že se nás osobně válka na Ukrajině nijak zvlášť nedotýká. Podobné to bylo ostatně v časech války ve Vietnamu a dalších konfliktech, kde soupeřil Západ s Východem během existence sovětského bloku. Současná válka na Ukrajině je návratem do tohoto období včetně politické propagandy.
A po kritice kazetové munice se náhle v médiích objevují oslavné ódy na tento typ munice :  „Když začneme kazetovou municí pálit , Rusové zmizí v úkrytech, ani nos nevystrčí,“ popisuje důstojník ukrajinské armády Stanislav, nacházející se na pozici několik mil od frontové linie ve tmavém lese, který ještě doutná po posledním ruském ostřelování. Ukrajinská armáda, jež deníku WP poskytla přístup k jedné z jednotek používajících notoricky nepřesnou kazetovou munici, v otázce nasazení kazetové munice dlouho neváhala, a to navzdory výtkám lidskoprávních skupin i pochybám uvnitř americké administrativy.  „Je to pozitivní věc. Významně nám pomáhá zvýšit ruské ztráty na životech i vybavení,“ řekl poradce prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.  ………. V odpovědi na dotaz, jak tento proces dokumentace (použití kazetové munice) funguje, však Stanislav řekl, že žádný systém není. Zástupce ministerstva obrany pro vnější vztahy toto později popřel s tím, že pokaždé, když houfnice M109 vypálí salvu, její obsluha zapíše typ munice a směr, kterým pálila.  To je samozřejmě nesmysl a věřím onomu „důstojníkovi“, že se použití kazetové munice nijak neeviduje a ministerstvo to pak „žehlí“. Toto je ta nejhorší strana každé války. Lidský život v ní ztrácí cenu ať už jde o jakýkoliv typ konfliktu .
A na závěr názor člověka, který nemaluje růžové obrázky o situaci, a tím je generál Jiří Šedivý.
Co se vlastně stane, pokud Ukrajinci Rusy nevytlačí do podzimu? Je to velké nebezpečí. Pokud nenajde ukrajinská armáda cestu, jak zrychlit postup a prolomit obranu na jakémkoli směru, bude problém cíle ofenzívy splnit. V takovém případě se fronta zastaví a obě strany budou připravovat svá vojska na další jarní ofenzívu. Budeme pravděpodobně svědky podzimních ruských útočných aktivit, které budou mít za cíl stabilizovat pozici ruských vojsk na frontě a zajistit co nejlepší podmínky pro přípravu na další období války. Nemyslím, že by se jednalo o klasickou „zákopovou válku“, ale pravděpodobně nelze předpokládat rozsáhlé manévry na bojišti.
Výše uvedený názor ponechám bez komentáře.


Jan Bartoň

 
The post Válka: Lidský život nemá cenu a propaganda se činí first appeared on .


Nejčtenější za týden