CDC tvrdí, že nová varianta covid-19 může způsobit infekce u očkovaných lidí
RSS

CDC tvrdí, že nová varianta covid-19 může způsobit infekce u očkovaných lidí


Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve středu uvedlo, že nová linie BA.2.86 COVID-19 může způsobit infekci u lidí, kteří byli očkováni nebo měli tento virus dříve. (Foto: Flickr)









CDC uvedlo, že je příliš brzy na to, aby bylo možné určit, zda může způsobit závažnější onemocnění ve srovnání s předchozími variantami. Vzhledem k vysokému počtu mutací zjištěných u této linie však vznikly obavy z jejího vlivu na imunitu po očkování a předchozí infekce, uvedla agentura.



„Velký počet mutací v této variantě vyvolává obavy z většího úniku ze stávající imunity z vakcín a předchozích infekcí ve srovnání s jinými nedávnými variantami,“ uvedla CDC ve svém hodnocení.



„Například jedna analýza mutací naznačuje, že rozdíl může být stejně velký nebo větší než mezi BA.2 a XBB.1.5, které kolovaly s téměř ročním odstupem.“



Uvedlo však, že „vzorky viru zatím nejsou široce dostupné pro spolehlivější laboratorní testování protilátek a je příliš brzy na to, aby bylo možné zjistit reálné dopady na imunitu“ .



Agentura dodala, že ve Spojených státech zjistila nejméně dva případy s variantou BA.2.86, ačkoli poskytla jen málo dalších podrobností. Podle agentury byla zjištěna také v Izraeli, Spojeném království, Jihoafrické republice a Dánsku.



Jeden z případů BA.2.86 byl zjištěn u osoby zjištěné prostřednictvím systému CDC pro sledování cestujících, přičemž dodala, že případy zjištěné v několika zemích svědčí o mezinárodním přenosu.



„Pozoruhodné je, že množství genomických sekvencí SARS-CoV-2 v celosvětovém měřítku oproti předchozím letům výrazně pokleslo, což znamená, že se může objevit více variant a šířit se nezjištěny po delší dobu,“ uvádí se v hodnocení.



„Je také důležité poznamenat, že současný nárůst počtu hospitalizací ve Spojených státech není pravděpodobně způsoben variantou BA.2.86. Toto hodnocení se může změnit, jakmile budou k dispozici další údaje.“



CDC poznamenalo, že většina americké populace má protilátky proti COVID-19 z předchozí infekce, očkování nebo z obou těchto důvodů. Je pravděpodobné, že tyto protilátky poskytnou určitou ochranu proti této variantě, uvedlo CDC.



CDC ve středu uvedlo, že mírný nárůst počtu hospitalizací ve Spojených státech v poslední době pravděpodobně není způsoben linií BA.2.86.



Na základě analýzy mutací nového viru CDC uvedlo, že testy COVID-19 a antivirové léky proti němu budou pravděpodobně stále fungovat. „V tuto chvíli nevíme, jak dobře se tato varianta šíří, ale víme, že se šíří stejným způsobem jako jiné varianty,“ uvedlo CDC.



Vrcholný představitel Světové zdravotnické organizace mezitím označil BA.2.86 za „sledovanou variantu“ s tím, že informace o této variantě jsou „omezené“.



Zdravotnický pracovník připravuje vakcínu COVID-19 po fázi rozmrazování před UCI Medical Center v kalifornském Orange 16. prosince 2020. (John Fredricks/The Epoch Times)



Někteří vědci však varovali, že lidé by neměli dělat ukvapené závěry ohledně této varianty.



„Vnitřní závažnost viru je vedlejším produktem mnoha znaků, produktem selekce na jiné vlastnosti. Jakýkoli pokus odhadnout vnitřní závažnost viru BA.2.86 (v rámci rozumných parametrů) je pouze odhadem,“ napsal na sociálních sítích Aris Katzourakis, biolog z Oxfordské univerzity.



„Na hodnocení potenciálu této varianty je zatím příliš, příliš brzy.“



Michael Osterholm, vedoucí Centra pro výzkum a politiku v oblasti infekčních nemocí na Minnesotské univerzitě, řekl serveru Stat News, že novou subvariantu je třeba pečlivě sledovat, ale poznamenal, že velké množství subvariant a variant COVID-19 se neujalo.



„Předpokládám, že všichni jsou nevinní, dokud se neprokáže jejich vina,“ řekl,



A na základě dosavadních důkazů není hrozba BA.2.86 jasná, uvedl mluvčí CDC. „Zatím nevíme, jaká rizika, pokud vůbec nějaká, může představovat pro zdraví veřejnosti nad rámec toho, co bylo pozorováno u jiných v současnosti cirkulujících linií,“ řekl mluvčí pro EveryDay Health.



Prohlášení CDC přichází v době, kdy společnosti Moderna, Pfizer a Novavax mají na podzim letošního roku vydat aktualizované vakcíny COVID-19, které budou pravděpodobně opět dostupné pro všechny věkové kategorie. Očekává se, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v nadcházejících týdnech tyto posilovací vakcíny povolí.



Přichází také v souvislosti s tím, že malý počet podniků, škol, úřadů a nemocnic se v posledních dnech rozhodl znovu zavést povinnost maskovat. Vysoká škola v Atlantě, hollywoodské studio Lionsgate, několik nemocnic a další nedávno zavedly povinné masky, což mezi některými uživateli sociálních médií vyvolalo obavy, že na podzim nebo v zimě by se ve Spojených státech mohl objevit širší pokus o znovuzavedení povinného očkování.



„Zaměstnanci musí nosit lékařskou masku (chirurgickou masku, KN95 nebo N95), když jsou uvnitř, s výjimkou případů, kdy jsou sami v kanceláři se zavřenými dveřmi, aktivně jedí, aktivně pijí u svého stolu nebo pracovního místa, nebo pokud jsou jedinou osobou přítomnou ve velkém otevřeném pracovním prostoru,“ napsal podle serveru Deadline Hollywood jeden z manažerů společnosti Lionsgate v oběžníku.



Mandát byl zaveden i přesto, že místní Losangeleský okresní úřad veřejného zdraví oznámil, že pro COVID-19 „celkové ukazatele zůstávají na nízké úrovni znepokojení“.



Zdroj: voanews.com
Článek CDC tvrdí, že nová varianta covid-19 může způsobit infekce u očkovaných lidí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden