Ruská invaze je covid-22 a zbraně jsou vakcína, říká Zelenskyj
RSS

Ruská invaze je covid-22 a zbraně jsou vakcína, říká Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj přirovnal ruskou invazi ke covidu-22 a zbraně a sankce označil za vakcínu, protože vojenská pozice Ukrajiny v Donbasu se zhoršuje. (Foto: Shutterstock)







Ukrajinský prezident, který promluvil prostřednictvím videospojení na slavnostním večeru u příležitosti vyhlášení 100 nejvlivnějších lidí roku časopisem Time, opět lobboval za větší pomoc zvenčí, protože „ukrajinská armáda umírá na bojišti“.



Položil řečnickou otázku, zda americký prezident Joe Biden a členové Kongresu využívají „veškeré kapacity našeho vlivu a našeho vedení“ , a vyzval je, aby byli „stoprocentně vlivní“ .



„Zbraně a sankce jsou … vakcínou … proti Covid-22, kterou přineslo Rusko,“ řekl Zelenskyj několik hodin poté, co prohlásil, že boj o Sievierodoněck může rozhodnout o osudu celého Donbasu – což je souhrnný název pro Doněckou a Luhanskou provincii na východě jeho země.



Ukrajinská armáda se drží v průmyslových oblastech Sievierodoněcku, zatímco Rusko soustřeďuje letecké údery, dělostřeleckou a minometnou palbu na ovládnutí tohoto frontového města.



Podle ukrajinské armády místy ruské dělostřelectvo převyšuje počet obránců v poměru 10:1. V okolí města, kde zůstává asi 10 000 civilistů, z nichž mnozí jsou starší, je soustředěna asi třetina všech ruských sil.



Serhij Hajdaj, gubernátor místní Luhanské oblasti, ve čtvrtek ráno uvedl, že „ticho v Sievierodoněcku trvá jen tehdy, když se nabíjejí zbraně“ a že „pouliční boje v regionálním centru pokračují“ , protože ukrajinské síly visí na vlásku.



Ruské síly soustředily v oblasti veškerou svou sílu, řekl agentuře Reuters tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. „Nešetří své lidi, posílají tam jen muže jako potravu pro děla,“ řekl. „Ostřelují naši armádu ve dne v noci.“



Zdroj: theguardian.com
Článek Ruská invaze je covid-22 a zbraně jsou vakcína, říká Zelenskyj se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden