Americké tajné služby pomohly Ukrajině sestřelit ruské letadlo se stovkami výsadkářů
RSS

Americké tajné služby pomohly Ukrajině sestřelit ruské letadlo se stovkami výsadkářů

Představitelé Pentagonu a ministerstva zahraničí tento týden trvají na tom, že USA a NATO nevedou na Ukrajině zástupnou válku proti Rusku, ale pak se objeví bombastické zprávy, jako je ta následující z NBC , kde se nejmenovaní představitelé obrany a zpravodajských služeb pozitivně chlubí škodami způsobenými invazním silám, včetně sestřelení „stovek “ výsadkářů, kteří byli ve vojenském dopravním letadle Il-76… (Foto: Flickr)







„Když Rusko zahájilo invazi, poskytly USA ukrajinským silám podrobné zpravodajské informace o tom, kdy a kde přesně hodlají ruské rakety a bomby udeřit, což přimělo Ukrajinu přesunout protivzdušnou obranu a letadla mimo nebezpečí, uvedli současní i bývalí američtí představitelé pro NBC News.“



A pak přichází toto ohromující přiznání : „Tato výměna zpravodajských informací téměř v reálném čase také připravila Ukrajině cestu k sestřelení ruského dopravního letadla se stovkami vojáků v prvních dnech války,“ říkají představitelé, „což pomohlo odrazit ruský útok na klíčové letiště poblíž Kyjeva,“ píše NBC.



Toto odhalení přichází téměř dva měsíce poté, co na začátku března představitelé Bidenovy administrativy prozradili tisku, že Spojené státy sdílejí s Ukrajinou zpravodajské informace v reálném čase. Podle všeho se tyto snahy v tuto chvíli nejen značně rozšířily, ale pravděpodobně mají pro Rusko za následek i značné ztráty na bojišti.



Zpráva NBC pokračuje: „Byla to součást toho, co američtí představitelé nazývají masivní a bezprecedentní operací sdílení zpravodajských informací s partnerem, který není členem NATO, a která podle nich sehrála klíčovou roli v dosavadním úspěchu Ukrajiny proti větší a lépe vybavené ruské armádě.“



Již v prvních dnech invaze si ukrajinské síly připsaly významné vítězství na bojišti, když sestřelily ruský dopravní letoun Il-76 Candid , který operoval mimo Kyjev. I když není jasné, zda američtí představitelé citovaní ve zprávě NBC mají na mysli tento konkrétní údajný incident se sestřelením (ruské ministerstvo obrany má tendenci takovéto sestřelení dopravního letounu označovat za mechanickou závadu jako svou oficiální linii) – mohl mít za následek smrt desítek nebo dokonce až několika stovek ruských výsadkářů.



Dne 26. února bylo údajně sestřeleno druhé dopravní letadlo, přičemž agentura AP tehdy podrobně uvedla: „Podle dvou amerických představitelů, kteří jsou přímo obeznámeni s poměry na Ukrajině, bylo poblíž Bílé Cerkve, 50 mil (85 km) jižně od Kyjeva, sestřeleno druhé ruské vojenské dopravní letadlo Iljušin Il-76.“



Pokud jde o podrobnosti, zpráva NBC uvádí pouze toto :



NBC News nezveřejňuje některé konkrétní podrobnosti, které stanice potvrdila o sdílení zpravodajských informací na žádost amerických vojenských a zpravodajských představitelů, kteří tvrdí, že informování o tom by mohlo Rusům pomoci uzavřít důležité zdroje informací. „Bylo sdíleno mnoho zpravodajských informací v reálném čase, pokud jde o věci, které by mohly být použity pro konkrétní zaměření ruských sil,“ uvedl bývalý vysoký zpravodajský úředník obeznámený se situací. Tyto informace zahrnují komerční satelitní snímky, „ale také mnoho dalších zpravodajských informací například o tom, kde jsou aktivní určité typy ruských jednotek“.



Jiný anonymní úředník prozradil , že zpravodajské informace poskytované Spojenými státy skutečně znamenaly „zásadní rozdíl“ ve válce. A ministr obrany Lloyd Austin tento týden řekl, že USA chtějí vidět „oslabené Rusko“.



The war in Ukraine has weakened Russia's military capability, U.S. Defense Secretary Austin says, with "pretty substantial" casualties among troops and the loss of equipment https://t.co/V34mD1jssx pic.twitter.com/ZdIHFHgbEl — Bloomberg Quicktake (@Quicktake) April 27, 2022 „Mělo to dopad jak na taktické, tak na strategické úrovni. Existují příklady, kdy by se dalo celkem jasně říci, že to mělo zásadní vliv,“ citoval úředník. Zpráva však paradoxně vyšla současně s tím, jak Pentagon trval na tom , že ne, nejedná se o zástupnou válku…



„Nejsme v boji s Ruskem,“ řekl Austin v rozhovoru pro Fox News, který byl odvysílán v úterý. „Ukrajina je v současném boji s Ruskem.“ Navzdory množství bezpečnostní pomoci poskytované Ukrajině Austin trval na tom, že se konflikt nemění v zástupnou válku. „Není tomu tak, je to jednoznačně boj Ukrajiny,“ odpověděl Austin na otázku, zda se konflikt na Ukrajině může změnit v zástupnou válku. „Ukrajinští sousedé a spojenci a partneři se snaží zajistit, aby měli vše, co potřebují k tomu, aby byli úspěšní.“



Ale zjevně dochází k nesouladu, když toto je oficiální linie USA, a zároveň do tisku prosakují anonymní informace o tom, že americké zpravodajské služby pomáhají Ukrajině sestřelovat letadla s výsadkáři. A Rusko již stále častěji vyhrožuje možnou přímější konfrontací se Západem a varuje, že jakékoli dodávky zbraní zvenčí budou vyřazeny.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Americké tajné služby pomohly Ukrajině sestřelit ruské letadlo se stovkami výsadkářů se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden