Zítra vzlétne první britské letadlo s žadateli o azyl – směr Rwanda
RSS

Zítra vzlétne první britské letadlo s žadateli o azyl – směr Rwanda

Jako první přišlo s nápadem stěhovat žadatele o azyl do Rwandy Dánsko, přičemž nyní se nápadu chytla i Velká Británie.
Celý proces má však několik háčků, neboť je zde mnoho výjimek, kdy se dotčený žadatel o azyl do letadla směr Rwanda nedostane, ale zůstane na území Spojeného království. Jednak půjde o všechny, kdo se prohlásí za nezletilé, ale také o ty, kdo přijdou do země v rámci sloučení rodiny, tedy úplně postačí se prohlásit za příbuzného někoho, kdo má azyl či ideálně přímo občanství.
Do Rwandy samozřejmě nebude odvezen ani nikdo z těch, kdo do země přichází bez vědomí úřadů. Tito ilegálové většinou zapadnou do islámských ghett, aniž by byli registrovaní v systému. Nová praxe odvozu žadatelů o azyl do Rwandy tak zřejmě sníží počet žádostí o azyl, ale zvýší počet těch, kdo se vydávají za nezletilé, ale i těch, kdo přijdou ilegálně, aniž by požádali o azyl. Sice tak přichází o dávky, ale v ghettech si vydělají například prodejem drog…
Právní překážky byly nyní odstraněny a zítra  vzlétne první letadlo žadatelů o azyl z Británie do Rwandy.
Britská vláda se dohodla se Rwandou na otevření azylového centra v této africké zemi. Žadatelé o azyl ze třetího světa, kteří vstoupí do Spojeného království nelegálně, tam budou posláni.
Řešení, u něhož se očekává, že sníží imigraci ze zemí třetího světa související s azylem téměř na nulu, však narazilo na odpor. Aktivistické skupiny se pokusily zastavit plány legálními prostředky.
Snažily se přimět Nejvyšší soud, aby zablokoval první letadlo s žadateli o azyl z Iráku a Sýrie, které má v úterý letět do Rwandy.
Soud s tím však nesouhlasí, přičemž ve svém rozhodnutí odkazuje na skutečnost, že veřejnost má zájem na provádění tohoto rozhodnutí vlády v imigrační politice.
Rizika, kterým by podle aktivistů mohli být žadatelé o azyl ve Rwandě vystaveni, jsou podle soudce založena na spekulacích.
K uvedenému jen na závěr podotýkám, že promigračním neziskovkám tímto krokem samozřejmě „vyschnou korýtka,“ takže mnozí jejich zaměstnanci budou nuceni si hledat jinou – možná méně lukrativní –  práci. I proto se právě tyto vítací neziskovky  pokusily na poslední chvíli rozhodnutí vlády soudně zvrátit…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden