Den s českými médii
RSS

Den s českými médii



ŠTĚPÁN CHÁB
Udělil jsem si tu výsadu a strávil den pod palbou informací pouze tří českých médií. Byl to zvláštní zážitek, hodný zápisu do výstupu ze schůze Československého svazu mládeže. Průvodce mi dělaly Babišův iDnes, Bakalův Aktuálně a Respekt.

IDnes informoval, že mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov je už tři týdny nezvěstný. Prý se prokecl s něčím nevhodným a zmizel, naznačil Babišův mediální dům. Člověk by z toho až chápal, že Peskova z permanentní frustrace z prohry na Ukrajině ruský prezident snědl zaživa. Tři týdny nezvěstný mluvčí Kremlu. To by mělo rozvířit všechny hlásné trouby na světě. Hned druhý den Peskov komentoval smrt Jevgenije Prigožina s tím, že Západ lže, když tvrdí, že Prigožina odbouchly ruské zájmy. O Peskovově zmrtvýchvstání ani slovo. Tři týdny nebyl, teď je. Koho to má vzrušovat. Takže všechno při starém. Mlha přede mnou, mlha za mnou. Celé dění v Rusku pak rámuje informace, že Putin má instinkty čekisty. To musí být také analýza jako z Rakušanova ministerstva pro předělání pravdy na vyhovující polopravdu.

Zaujalo mě i mlčení kolem summitu BRICS. Tam došlo k vcelku přelomovému posunu, kdy se k protizápadní ekonomické alianci připojilo šest států. Mezi nimi i Saúdská Arábie nebo Egypt a Argentina. Zajímavý posun na geopolitické mapě, který se nás s největší pravděpodobností v budoucnu dotkne. Na iDnes se celé dění ze summitu odbylo tím, když deník informoval, že čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi se zašantročil na pár minut asistent. Och, to je taková psina. Neschopní z BRICS, zašantročí si asistenta a toulají se po Jihoafrické republice jako bezprizorní. Nějaké hluboké a zasvěcené komentáře a analýzy o možných dopadech takového rozšíření BRICS? Nulové. Bylo důležité summit pocitově ponížit a sebrat mu důležitost tím, když se prezident Číny vykreslí jako ňouma. Na iDnes je důležitější zprávou, že nějaký muž chtěl zachránit zmiji před auty, a ta ho uštkla. A tak skončil v nemocnici. Nebo že Češi jsou ostudy, protože ještě nemají uzákoněné manželství pro LGBT++>][>(|)’** a že nechtějí přijímat uprchlíky zpoza Středozemního moře. No, prostě tradiční česká média. Co nejvíc převýchovy, co nejméně informací. Co do světového významu je zmijí pohryzaný potížista a naše zbabělost přijímat ekonomické migranty rozhodně zásadnější. Není-liž pravda? Rozhodně je.








Na Respektu už třetí den po sobě řešili mnohamilionovou demonstraci Milionu chvilek pro demokracii, na kterou přišlo bezmála sto lidí. Redakce byla činností demokracii rozkrádajícího spolku očividně nadšená. Vyslala na jejich křepčení mezi kapkami deště z hasičské stříkačky dva reportéry, kteří zasvěceně rozebírali tu jejich šarádu. A byli zcela na jejich straně. Milovali je. Chápali. Podporovali. Předpokládám, že až přijde 16. září a na Václavském náměstí se shromáždí nejméně tisíckrát víc lidí, v Respektu událost sice okomentují, ale s patřičným despektem a s krabicí plnou nálepek hned po ruce. Protože dezolátstvo se musí označit, žádná společenská diskuze, to bychom je přece uznali za partnery do diskuze. A to nemůžeme dopustit. Na diskuzi tady máme monopol my. No jo, Bakalova zájmová chunta, kterou by mohli vystavovat v nějaké přenosné vitrínce Muzea totality.







Směšné to krajiny české a jejich hlásné trouby. Jako kdybychom v sobě stále měli něco podřadného z normalizace, kdy máme potřebu mlčet o věcech, které nejsou ve prospěch našeho pána. BRICS se rozšířil? Buďto o tom nenapíšeme vůbec, nebo nějakou výsměšnou a kousavou poznámku o ztraceném asistentovi, a tedy neschopném a směšném prezidentovi Číny. Britský The Guardian, plátek, že by člověk nad jejich politickou zaujatostí a progresivismem brečel, o BRICS informoval na prvních místech a donášel všechny důležité informace. Protože se summit prostě konal a vyšly z něho takové závěry.

Naši novináři v sobě toho soudruha nezapřou. Snad na zmíněných serverech později vyjde nějaký malý komentář o připojení šesti zemí k BRICS. Ale přinejmenším od iDnes a Aktuálně je na místě očekávat nejžhavější světové zprávy. Protože jsou to prostě zpravodajské servery. Ale když ono je lepší zprávy vytřídit, udržovat občany v nevědomosti. Nevědomost je přece blaženost.



Štěpán Cháb, Krajské listy



The post Den s českými médii first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden