Spravedlnost vyžaduje spravedlivé postupy
RSS

Spravedlnost vyžaduje spravedlivé postupy




ALAN M. DERSHOWITZ


“Budeš usilovat o spravedlnost, a jen o spravedlnost…,” přikazuje Bible (Deuteronomium 16:20). Při konání spravedlnosti se nesmí “rozlišovat tváře” – spravedlnost musí být slepá.





Komentátoři se ptají, proč se v tomto přikázání opakuje slovo spravedlnost, když se má za to, že každé slovo má svůj význam. Nejdůležitější je, že existují dva druhy spravedlnosti: retributivní a procesní.
Retributivní (opravná) spravedlnost říká, že trest by měl odpovídat zločinu. Procesní spravedlnost vyžaduje, aby k určení toho, zda byl spáchán trestný čin, byly použity správné postupy.
Zesnulý soudce Nejvyššího soudu USA Felix Frankfurter jednou poznamenal, že historie svobody je do značné míry historií procesní spravedlnosti. Naše ústava tuto historii ztělesňuje tím, že vyžaduje “řádný soudní proces”.
V poslední době je však mnoho takzvaných progresivistů ochotno ignorovat procesní záruky a řádný proces ve snaze ‘dostat’ bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Ve snaze zabránit přednímu republikánskému prezidentskému kandidátovi bojovat s úřadujícím prezidentem USA jsou tito progresivisté ochotni zneužít i zákony. Tím však porušují druhý princip spravedlnosti: “Nerozlišovat tváře.” Tento druhý princip spravedlnosti je předpokladem toho, aby byla spravedlnost slepá.
Někteří progresivisté, kteří jsou v zájmu toho, aby dostali Trumpa, ochotni ignorovat procesní záruky, připouštějí, že důvodem je to, že ho považují za obzvláště nebezpečného, a proto si podle nich nezaslouží řádný proces. Zvláštní nespravedlnost pro takového padoucha!
V našem právním systému, který je založen na precedentech, však nic takového jako ‘zvláštní nespravedlnost’ neexistuje. Jakmile bude neférové jednání praktikováno proti padouchovi, tak to poslouží jako precedent pro jeho použití také proti spravedlivým lidem. Jak jednou  poznamenal  novinář Henry Louis Mencken:
“Problém boje za lidskou svobodu spočívá v tom, že velkou část svého života musíte strávit obranou zkurvysynů. Represivní zákony jsou totiž vždy nejdříve zaměřeny proti nim a má-li být útlak vůbec zastaven, tak je potřeba jej zastavit hned na začátku.”
Ať už si o Donaldu Trumpovi myslíme cokoliv, tak my všichni, kterým záleží na svobodě pro všechny, se musíme postavit proti zneužívání zákonů a postupů proti Donaldu Trumpovi, aby toto zneužívání zákonů nebylo později použito proti nám.
Mezi právními kroky, které byly nesprávně podniknuty proti Trumpovi, je obžaloba na základě zákona  RICO  (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) v Georgii, která zahrnuje také několik jeho právníků jako spoluobžalovaných. Tento právní trik má tři neférové důsledky, ne-li úmysly: 1) odradit právníky od obhajoby Trumpa; 2) zabránit Trumpovi, aby předvolal své právníky jako svědky obhajoby; 3) zpřístupnit důvěrné rozhovory mezi Trumpem a jeho právníky. Případy proti právníkům jsou obecně slabé, to však státním zástupcům, kteří se snaží dostat Trumpa a využívají jeho právníky jen jako prostředek k tomuto cíli, nevadí.
Další zbraní je plánování. Snaží se získat odsouzení na přátelských místech před volbami v roce 2024 a jsou ochotni riskovat zvrácení rozsudku u odvolacího soudu, ke kterému by však došlo až po volbách. Proto hledají velmi brzké termíny hlavních soudních přelíčení. Státní zástupce ve Washingtonu, D.C. navrhl jako začátek hlavního soudního přelíčení 2. leden 2024 – méně než pět měsíců po obžalobě. U žádného takto složitého a významného případu nezačalo hlavní soudní přelíčení tak brzy. Žádný slušný obhájce by nesouhlasil s tím, aby měl tak málo času na přípravu. Přesto skupina prominentních republikánských právníků “ get Trump ” (dostat Trumpa) tento protiústavní spěch k nespravedlnosti podpořila.
Všichni právníci, kteří chtějí “dostat Trumpa”, by si měli přečíst židovsko-křesťanská přikázání, aby konali v zájmu retributivní i procesní spravedlnosti a nerozlišovali tváře. Pokud se budou těmito moudrými přikázáními řídit, tak se přestanou snažit “dostat Trumpa” a potenciálně i nás. A místo toho budou bez ohledu na tvář, jméno a stranickou příslušnost osoby, která je vyšetřována a stíhána, usilovat o spravedlnost.



  Alan M. Dershowitz,  překlad původního textu:  Justice Requires Fair Procedures,  překlad: Libor Popovský

The post Spravedlnost vyžaduje spravedlivé postupy first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden