Ukrajinské vyhlídky
RSS

Ukrajinské vyhlídky

VIDLÁK
Nemyslel jsem si, že bych se někdy mohl shodnout na čemkoliv s ukrajinským propagandistou Arestovičem . Ale po třech měsících jeho zbožných přání se to nakonec stalo. Zajisté jste zaznamenali jeho „výhružku“, že když Západ nedodá Ukrajině zbraně, aby se konečně ubránila ruské agresi, tak se bude muset Ukrajina s Ruskem spojit a bojovat proti Evropě… Moc pěkný projev měl chlapec… sice to tak nemyslel, ale měl v podstatě pravdu.

Já se od začátku zamýšlím, jak chce Putin dosáhnout nějakého smysluplného konce války. Už před několika lety jsem psal, že Rusko chce mít Ukrajinu přátelskou a nebo zničenou. Podle mě to pořád platí. K tomu je třeba říci, že Putin ukončil válku v Čečensku, dokázal vymanévrovat situaci v Sýrii i na Náhorním Karabachu, takže on to umí. Umí zahrnout i velmi různorodé zájmy do jednolité úvahy a podle ní uspořádat budoucnost.
Já v tomto ohledu souhlasím s naším Targusem – že celá ta válka na Ukrajině je především lekce, aby si každý Ukrajinec ještě za padesát let cvrknul do gatí, kdykoliv se řekne Rusko. Podle mě je současná podoba války vlastně strašně přímočará – je to takový ukrajinský Verdun. Ukrajinci si podobně jako Francouzi vybudovali proti separatistickým republikám svojí opevněnou oblast donbasskou. Stovky a tisíce pevnůstek opřené o Mariupol na jihu a Severodoněck na severu. Území má značnou hloubku a končí za Kramatorskem. Oblast kvůli osmi letům bojů opustilo hodně civilistů už dávno, další velká část byla evakuována teď. A stejně jako Francie, Ukrajina si z politických důvodů nemůže dovolit tuto opevněnou oblast opustit, protože to by byla porážka. A tak jsou metodicky zasypáváni granáty a raketami, jsou nuceni tam posílat další kluky, kterým to tam utrhne ruce, nohy a hlavy.
Rusové postupují zvolna z vojenských důvodů – nakonec celou tu oblast obklíčit a uzavřít tam co nejvíc ukrajinských sil. Už delší dobu sleduju, že jakmile Rusko někde prolomí frontu, tak nevrhne do průlomu žádnou velkou sílu, Využije ho, ale nikdy ne tak, aby se Ukrajinci dali na ústup. Vždycky jim nechají naději, že když zaberou, tak Rusy odrazí. Prostě sledujeme velký ruský masomlýnek do kterého jsou Ukrajinci nuceni dodávat další a další životy.
Všichni sledujeme ruskou i ukrajinskou propagandu a víme, že se množí zprávy o rozporech mezi ukrajinským generálním štábem a Zelenským. Zelenský má ale podle mě pravdu – pokud by Ukrajinci ustoupili z té opevněné oblasti a zformovali nějakou novou improvizovanou obranu, tak jsou definitivně v háji. Jejich naděje od začátku byla v tom, že se ruská ekonomika po sankcích zhroutí a že spojenci dodají zázračné zbraně. Ani jedno se nenaplnilo. Už jim zbývá jen ten beton, co tam osm let lili do bunkrů a čekání, až přijde Wenck.
Zbytek je ruská lekce. Zařídit Ukrajincům co největší a nejděsivější ztráty. Zařídit, aby se každá ukrajinská rodina starala o svého mrzáka a namalovala si křížek nad dveře za nějakého padlého. Zároveň se Ukrajinci svým přísunem potravy pro děla starají, aby toho zničeného zase nebylo tak moc. Válka se reálně vede na třech procentech území.
Já nevím, jak velkou část Ukrajiny hodlají Rusové obsadit. Jestli po Donbasu půjdou na Oděsu, Záporoží a Dněpropetrovsk. Podle mě bude na řadě Oděsa, protože definitivní odříznutí Ukrajiny od Černého moře je větší hospodářská ztráta než deset zničených Azovstálů. Nedovedu si ale představit, že by Rusové počítali s okupací celé Ukrajiny. To by stálo šílené prachy a víc ruských životů než celá tato válka.
Stále více se přikláním k názoru, že Rus prostě jednoho dne oznámí, že končí. Že těch nácků zabil už dost, že zničil dost velkou část vojenského potenciálu. Že opevňuje dosaženou hranici a pokud na ně někdo bude střílet, oni budou střílet zpátky. A bude to.
A Ukrajina si pak bude muset poradit s následky. Pak teprve někdo spočítá, jak moc drahá ta válka byla a jak velkou sekeru zatnuli do futer bratrů Američanů a bratrů Němců. Bude to naprosto nepředstavitelné číslo. Ukrajina bude bez Donbasu, bez přístupu ke světovým mořím, plná invalidů, s rozvráceným hospodářstvím a nadějí na Marschallův plán z Evropy, který bude fungovat asi tak stejně dobře, jako záchrana řeckých bank.
Má Ukrajina jinou možnost, než se fakt přidat k Rusku? To je totiž jediný způsob, jak nemuset platit ty stamiliardy dluhů. Přejít na opačnou stranu, stát se místo amerického mopslíka ruským beranidlem do Evropy. Nebo si někdo dovedete představit, že by naši anglosasští demokrati Ukrajině celý dluh sakumprásk odpustili? Ne, ne, Arestovič má pravdu – Ukrajina se spojí s Ruskem proti Evropě. Dokonce by největší fór mohl být, že Zelenský zůstane prezidentem a stane se největším Putinovým přítelem. Dnešní doba je tak absurdní, že si to vlastně dovedu představit.
Rusko touto válkou dodává Ukrajině všechno naráz. Lekci, zkázu i východisko.
Nakonec bude mít Putin všechno – bude mít Ukrajinu přátelskou i zničenou. Bude mít Ukrajinu, která bude Evropu považovat za bandu podrazáků, kteří ji nejprve ponoukali a pak zradili.
Na závěr mám jedu otázku do diskuse – co myslíte, popraví Rusové ty odsouzené žoldnéře?

 
  Vidlák
The post Ukrajinské vyhlídky first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden