Precedent sem … precedent tam
RSS

Precedent sem … precedent tam



MONIKA HRABÁKOVÁ
Vládní zmocněnkyně pro lidská práva, Klára Šimáčková Laurenčíková, se nechala slyšet, že útok na dvě ukrajinské ženy v Plasech na Plzeňsku považuje za „naprosto ohavný precedent“ . Nebudu dnes ale soudit, zda je celý incident smyšlený či nikoli – i když můj názor je takový, že k násilnému činu došlo, ovšem ne úplně tak a ne v takové míře, jak se nám snaží média předhodit.
V dnešním příspěvku se totiž na skok vrátím k textu, ve kterém jsem v krátkosti řešila potrestání pedofilie tříletým podmíněným (!!!) trestem (s odkladem na pět let) , ve kterém zapracoval princip takzvané „dohody o vině a trestu“, který umožnil, že člověk, který zprznil 6 dětí, odešel od soudu s podmínkou. 
A to je zase ZA MĚ „naprosto ohavný precedent“.
Protože se paní zmocněnkyně pro lidská práva zejména na svém Twitteru vehementně ohání právy žen a dětí, navštívila jsem její profil s upřímnou slabou nadějí, že se bude jako o ohavném precedentu vyjadřovat i o brněnském případu s pedofilní podmínkou. Bohužel jsem v posledním týdnu objevila pouze příspěvky o Ukrajině a o neziskové organizaci RO*MEA.
Přátelé, zopakuji se: případ, ve kterém byl na základě směšného principu „dohody o vině a trestu“ k podmínce odsouzen muž, který pohlavně zneužil šest dětí na dětském táboře, je pro mě ohavným precedentem, kterého se mohou chytit další jemu podobní predátoři. 
Leckdo si teď může říct: „Ach, tak mám konečně ruce volný! Konečně mohu udělat to, co jsem si tolik let jen představoval!“ A udělá to. Protože i když bude zadržen, stačí brečet u soudu, přiznávat si stále dokola, že je vinen a protože stát bude chtít ušetřit náklady na řízení, dostaneme se opět k podmínce. Však se přiznal. Co na tom, že zničil život šesti dětem?
Předseda senátu Krajského soudu v Brně se zase vyjádřil jinou bezprecedentní perlou: řekl, že „se jednalo pouze o exces.“ Když si vyhledáte pojem exces ve slovníku cizích slov, zjistíte, že předseda Roman Kafka srovnal zneužití šesti dětí s jednorazovým výstřelkem, výstředností či výtržností.
Já v činu vidím něco jiného. Vidím, že obviněný účelově pracoval jako vedoucí dětského tábora tři roky po sobě. Na táborech zneužíval děti. Za mě je to chladně promyšlený psychopatický čin, kdy se obviněný celý rok jistě třásl, aby už konečně mohlo být zase léto a letní tábor! 
Vy, kdo mě znáte, víte, že odsuzuji jakékoli násilí. A je mi jedno, jestli je to násilí vůči dětem, jestli je to násilí vůči dospělým nebo vůči zvířatům.
Odsuzuji ale také politiky a vládní zmocněnce, kteří si vybírají takové případy, které se dají dobře zpolitizovat na jejich twitterových profilech.
Odsuzuji takové, kteří nafukují neštěstí až za absurdní hranice a honí si tak svoje politické body u posledního zbytku voličů.
Podmínka za znásilnění dětí v této modrožluté době asi moc píáristicky nejede, hm. Raději budeme pořád dokola omílat případ z Plas a budeme si vymýšlet a přimýšlet, co jen fantazie dovolí.
Hlavně, že má plaský případ ukrajinskou tématiku!
Je mi z nich na zvracení!
Monika Hrabáková

The post Precedent sem … precedent tam first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden