Den mobility 2023 – sobota 23.9.
RSS

Den mobility 2023 – sobota 23.9.



Vážení čtenáři, přátelé, příznivci motorismu a všichni okolo, blíží se opět tradiční podzimní událost, kterou nazýváme Den svobodné mobility.

Den svobodné mobility není protestní akce ani silniční závod, ale neorganizovaný společný výlet motorovými vozidly končící afterparty v restauraci. Současně se jedná o tč. jediné setkání čtenářů webu dfens-cz.com. Podmínkou plnohodnotné účasti je tedy použít nějaké motorové vozidlo a mít pozitivní přístup k jeho řízení. Ohledně druhu, typu, stáři nebo cool factoru vozidla neplatí žádná omezení. jJedinou podmínkou, kterou jsme kdysi stanovili, je, že vozidlo musí mít výfuk. Tím nejsou diskvalifikovány elektromobily, protože ty mají největší výfuky ze všech, protažené až do elektrárny.
Dny svobodné mobility pořádáme od roku 2010. Za tu dobu jsme měli dva výpadky. Jeden byl v roce 2020, kdy se začala opět zavádět další omezení v rámci covid games a nechtěli jsme, aby nás označili za šiřitele té hrozné nemoci, a loni v roce 2022, kdy jsme nesehnali hospodu. Letos hospodu zajištěnou máme a i přes určité náznaky v poslední době covid games replay asi taky takhle narychlo nehrozí, takže by letos celé události nemělo stát nic v cestě.
Jako obvykle se setkáme ve středních Čechách, jmenovitě v okrese Praha-Západ a Příbram, to v sobotu 23.9.2023 odpoledne . Během celého výletu ujedeme asi 40 km po silnicích 2. a 3. třídy. Předpokládáme, že první část trasy bude individuální, ve vhodném místě se zformujeme tak, abychom druhou část trasy mohli projet v koloně, která bude nasměrována do cílového místa. Tam budeme mít možnost socializovat, očumovat vozidla a možná bude i tradiční perníček paní D-FENSové.
Kdo ještě nebude mít dost, může se připojit k afterparty v hospodě. Tu předpokládáme od 18:00 do zhruba 21:00. Zde musím upozornit, že v nabídce restauračního zařízení nebudou brouci, tedy alespoň jsme to neobjednali.
Samozřejmě je možné libovolnou část vynechat či se účelově k libovolné připojit. Nevyžadujeme disciplínu jako pořadatelé cyklojízd a aktivistických silničních psychoseancí. Hlavní je, aby si účastníci užili víkendové odpoledne s autem či motocyklem a mohl přitom eventuálně konstruktivně přemýšlet nad tím, jak si svobodu spojenou s individuální dopravou uchovat a nenechat si ji sebrat klimatickými marxisty a represivními orgány.
Předpokládaný počet účastníků očekávám nižší než v minulých letech, a to kvůli výpadku loňského ročníku. I zde funguje pravidlo „sejde z očí, sejde z mysli“, ale to asi nebude vadit.
Zatím panuje určitá nejistota kolem trasy. Na obou zamýšlených variantách jsou uzavírky a my pouze doufáme, že práce budou dokončeny podle plánu. Po zkušenosti s předloňským střetem s armádou vojenských tudorů bereme také v úvahu jiné probíhající srazy. O konkrétní variantě trasy budeme informovat zhruba týden dopředu, kdy přineseme i další organizační info.
Jako tradičně nabízím možnost využít akci k prezentaci různých myšlenek a záměrů, které s sebou účastníci přivezou, at už jsou jakéhokoli charakteru. K tomu je optimální cílový bod, kde je na to prostor a čas.
V souvislosti s DM mám ještě jednu prosbu. Potřeboval bych zhruba čtyři spolupracovníky pro organizační podporu. Konkrétně dva předjezdce průzkumnky, uzavírací vozidlo a dále osobu, které říkáme hospodský předvaleč (ranná obdoba povaleče). Pokud by tedy měl někdo zájem, nechť se mi ohlásí na df@dfens-cz.com.
Těším se tedy za ty zhruba tři týdny na viděnou a doufám, že tato skromná akce bude naší věci ku prospěchu.
 

29.08.2023 D-FENS


Nejčtenější za týden