Stát definitivně oznámil, jak oškube Čechy. Běžná domácnost přijde o 100 tisíc korun každý rok
RSS

Stát definitivně oznámil, jak oškube Čechy. Běžná domácnost přijde o 100 tisíc korun každý rok




TOMÁŠ MRKVIČKA


Takzvaný konsolidační balíček, což je eufemistický název pro masivní škrtání nejrůznějších výhod a zároveň navyšování daní, je konečně hotový. Každý se tak může seznámit s tím, co ho v příštích letech čeká. Podle některých expertů to pro domácnosti bude nemalá zátěž. Jde totiž o soubor řady změn, které však v celkovém součtu mají na rozpočet každé domácnosti velký dopad.





Pořádný mazec s DPH
Předně byly definitivně schváleny změny v DPH, které se překope skutečně výrazně. Nepomohla ani kritika expertů, že přesouvání jednotlivých položek mezi sazbami je vysoce rizikové a neproduktivní, protože obchodníci v případě navýšení přenesou vše a ještě trochu více na zákazníka a v případě snížení si jen navýší marži a slevu zákazníkům nedají. Proto by se se sazbami DPH a tím, co je v nich obsaženo, mělo hýbat pokud možno minimálně. Stát ale provádí doslova pravý opak.
Ruší se totiž nejnižší, desetiprocentní sazba. Dalo se přitom očekávat, že většina položek z ní skončí ve snížené, dvanáctiprocentní sazbě DPH. To se ale nestane. Řada položek byla přesunuta do 21% sazby, takže si za ně připlatíte opravdu hodně. Ve snížené sazbě zůstanou pouze potraviny, časopisy, léky, pohřební služby, doprava cestujících, vodné a stočné, ubytování, teplo, stavební práce na bydlení nebo dětské autosedačky. Vše ostatní bude ve vyšší sazbě, například i minerální vody, kojenecké vody, dětské pleny nebo dámské hygienické potřeby.
Opravdu velkou změnu do rozpočtu mnoha domácností přinese výrazné omezení slevy na dani na manželku. Jde o hojně využívanou daňovou slevu, kterou však mnozí kritizují a volají po jejím úplném zrušení. Teď by ji měli mít možnost čerpat pouze ty domácnosti, kde se jeden z partnerů stará o dítě do tří let a má velmi nízké příjmy.
Samé nepříjemnosti
Další nepříjemnou věcí pro mnohé rodiny je zrušení školkovného. Jde jednoduše o to, že si lidé mohou náklady na umístění dítěte do školky odečíst z daní. Státu se však nelíbí, že toho využívají hlavně středně a vysokopříjmové domácnosti, které si tak snižují daně. Nízkopříjmové domácnosti neplatí tak vysoké daně, aby si z nich mohly tuto platbu odečíst.
Aby toho nebylo málo, dojde také ke zvýšení daně z nemovitých věcí, a to téměř na dvojnásobek současného stavu. To se dotkne úplně všech, kdo vlastní nějaký byt, dům nebo třeba jen pozemek. Navíc se předpokládá, že se tato daň bude zvyšovat i v příštích letech.
Podle některých propočtů může mít konsolidační balíček opravdu negativní efekt na rozpočet průměrné české domácnosti, a to až ve výši 100 tisíc korun ročně, o které tato domácnost nějakým způsobem přijde nebo je bude muset vydat navíc.
Tomáš Mrkvička



The post Stát definitivně oznámil, jak oškube Čechy. Běžná domácnost přijde o 100 tisíc korun každý rok first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden