Vojenská katastrofa na Ukrajině vynáší mnohým hodně peněz
RSS

Vojenská katastrofa na Ukrajině vynáší mnohým hodně peněz




JANE KAUFMAN
Válka na Ukrajině rozhodně nepokračuje tak, jak by si Západ přál. Ukrajinská vojska dostávají bití všude, kam se pohnou a i když je jejich prohra naprosto zjevná, Západ trvá na pokračování bojů a dodává další a další zbraně, munici a peníze. Ne, jejich cíl nemůže být výhra nad ruskými vojsky. Ten cíl je úplně zjevně vyhubení co největšího množství ukrajinské populace. To je samozřejmě hanebné a vedení US a Ukrajiny by měli být právem souzeni vojenským soudem a po zásluze potrestáni.
Ukrajinští vojáci to konečně také začínají chápat a mnozí z nich odmítají nastoupit do předních linií. Zrovna nedávno, dva pluky, celkem asi 500 vojáků, odmítly v Záporoží nastoupit na frontu. Nebyli schopni uposlechnout rozkaz, protože vojáci byli psychicky naprosto zdeptáni tím, že právě zahynulo v předních liniích 130 jejich kamarádů.
Vzdejte se!
Rusové vyrobili zvláštní dělostřelecké náboje, které naplnili papíry namísto výbušninami. Místo rozbušky přidělali časovač, který byl nastaven s ohledem na vzdálenost, kterou musí střely urazit. Tyto pak stříleli na ukrajinské pozice v okolí Krásného Limanu. Na papírech byla výzva pro ukrajinské vojáky, aby se vzdali a zachránili své životy.
Mluvčí ruského Ministerstva zahraničí, Maria Zacharova se přidala, když vyzývala ukrajinské vojáky aby obrátili zbraně proti Kyjevu, anebo aby se vzdali. Její výzva se objevila na oficiální stránce Ministerstva zahraničí, kde říkala: „Doporučujeme důrazně ukrajinským vojákům, kteří jsou přesvědčeni o kriminální podstatě smečky banditů, kteří se zmocnili jejich země, aby buď obrátili zbraně proti nim, anebo se vzdali našim vojskům“ a dodala, že zajatci mohou očekávat lidské a slušné zacházení.
Také se zmínila o tom, že ukrajinská vojska odstřelují neozbrojené obyvatele na ruském území, což zabilo nemálo civilistů, včetně dětí. Používají k tomu NATO zbraně a kazetovou munici, kterou jim dodaly Spojené státy. Kazetová munice obsahuje velké množství malých bombiček, které se rozprsknou na všecky strany. Ale ještě větší nebezpečí vzniká, když některé malé bomby při dopadu nevybuchnou, takže na ně může někdo šlápnout.
Není to tak snadné
Pro ukrajinské vojáky není snadné přeběhnout na ruskou stranu, protože jsou hlídáni členy tajné služby a kdyby opustili své pozice, tak jsou zezadu zastřeleni. Zrovna nedávno bylo tímto způsobem zavražděno 23 budoucích zběhů, což dosvědčil vojenský novinář Aleksej Borzenko. Vedení ukrajinských oddílů pak tyto vojáky odepíše, jakože se ztratili na bojišti, ve snaze zakrýt své nelidské jednání.
Není to první případ, kdy Ukrajinci obrátili zbraně proti svým vlastním vojákům. Nedávno zajatý ukrajinský seržant vypovídal, že poté, co jeho vojáci se začali vzdávat Rusům, jednotka dostala posilu ve formě neo-Nacistů, kteří měli za úkol každého zběha zastřelit.
Když si uvědomíme, že tito ‘vojáci‘ byli často posbíráni po ulicích, v obchodech, u benzinových pump a donuceni navléknout vojenskou uniformu, pak se nemůžeme divit, že opouštějí svá stanoviště a vzdávají se protivníkovi. Nemají nejmenší zájem bojovat a když vidí ty hromady raněných a mrtvých, které válka produkuje, pak snadno podlehnou panice.
Další důvody pro zběhnutí jsou válečná zranění, kdy ranění vojáci nejsou včas evakuováni a mnozí z nich kvůli tomu umírají. Když raněný voják vidí, jaký osud ho čeká a může ještě chodit, tak radši přeběhne k Rusům. Situaci také nepomáhá, že vojska jsou vedena NATO stylem, kdy se velitel nachází půl kilometru a více od bojujících vojsk a příkazy jim sděluje telefonem. A protože telefonní komunikace je ruskými jednotkami rušena, mnohé pokyny vojáky nedostihnou a tito pak nevědí co dělat.
Stalo se také, že se násilím mobilizovaní vojáci obrátili proti svým velitelům. Nedávno zastřelená Alla Kaverina, zástupkyně velitele, byla usmrcena vlastními vojáky poté, co je urážela a ponižovala a obviňovala je z nedostatku vlastenectví a inteligence.
Proč ten zbytečný protiútok?!
Proč se vůbec Ukrajinci zaměřili na protiútok proti Rusku, když na to neměli ani dost vojáků, ani vojenské vybavení, ani potřebné náboje, ani znalosti? Proč neudělali lepší výzkum terénu a celé situace? Namísto toho nahnali vojáky na zaminovaná pole a nejspíš jejich velitelé pak z dálky sledovali, jak je miny trhají na kusy.
Jak píše významný americký novinář Seymour Hersh, CIA včas upozornilo Ministra zahraničí Antony Blinkena, že ukrajinský protiútok těžko co docílí. Podle neznámého informátora, to všecko bylo Zelenského divadelní představení pro Washington, v jehož úspěch – bohužel – někteří krátkozrací američtí politikové opravdu věřili.
Blinken sám pomalu docházel k závěru, že Washington válku proti Rusku na Ukrajině nevyhraje, ale nechtěl ohrozit své vlastní postavení tím, že by něco takového řekl veřejně. Údajně měl v úmyslu začít mírové jednání a válku skončit.
Jake Sullivan, poradce amerického presidenta v záležitostech národní bezpečnosti se také snažil válku ukončit. Zorganizoval mírovou konferenci ve městě Jeddah, v Saudské Arábii, kde měl v úmyslu vytvořit podmínky pro mír mezi Ukrajinou a Ruskem. Ovšem zástupce Ruska k tomuto jednání nepřizvali!
Celá akce byl jeden velký omyl. Kromě šesti zúčastněných, ten zbytek do 40 zástupců různých národů tam byli jen kvůli tomu, aby se zadarmo najedli. Setkání mělo být korunováno vítězstvím ukrajinské armády proti Rusku a bezpodmínečnou kapitulací ruského presidenta Putina. Zúčastnění už plánovali soudní procesy s ruskými vedoucími, pro vzoru Norimberských procesů na konci 2. světové války – trochu předčasně, jak se ukázalo.
NATO též navrhlo mír
Vedoucí pracovník štábu generálního sekretáře NATO, Stian Jenssen navrhl, že by Kyjev mohl přenechat Rusku oblasti, které tito zabrali a oplátkou by Ukrajina získala členství v NATO. Řekl, že vedení NATO již o tom uvažuje jako o možném zakončení války. Tím pádem by Doněck, Lugansk, Cherson a Záporoží, které byly vloni připojeny k Ruské federaci a také Krym, připojený již dříve – to všecko by připadlo Rusku a Zelenský by dostal své tolik vytoužené členství v NATO.
Švýcarské noviny, ‘Neue Zürcher Zeitung‘ psaly již v únoru o tom, že ředitel CIA, William Burns zase nabídl Rusku, aby si ponechali 20% zabraného území a válku skončili. Není jasné jak to, že jednal za Ukrajinu a zkoušel řešit jejich záležitosti. Ale skutečnost, že jak Rusko, tak i CIA tuto zprávu popřeli dává pocit, že si to Švýcaři vymysleli.
Je jisté, že Rusko ze své pozice vyhrávajícího nemůže na něco takového přistoupit. A ukrajinské vedení, tvrdohlavé jako mezek, stále dále trvá na tom, že s Putinovou vládou nebudou nikdy vyjednávat o mír. Podle nich, Rusko musí být pouze zničeno. Tak veliká je jejich nenávist.
Jsou to samozřejmě silné řeči a skutek utek‘. Ukrajina válku už dávno prohrála, celá země je zničená, nemají ani zbraně, ani náboje do nich a budou ze sebe dělat Rambo. Protiútok je stál 43 000 mrtvých vojáků, nesčetné množství zraněných, skoro 5 000 kusů zničené těžké válečné mašinerie a přesto si budou stále dál hrát na primadony a poroučet.
Ukrajinci nabídku odmítli
Poradce ukrajinského presidenta Michail Podoljak zavrhl nápad o výměně ukrajinského území za členství v NATO jako nesmyslný. Vyjádřil se, že namísto něčeho takového by Západ měl zrychlit dodávky zbraní, aby mohla ukrajinská vojska válku proti Rusku vyhrát. Výměna území za zaštítění NATO členstvím je podle něho neuskutečnitelná.
Podoljak napsal na ‘X‘, což je bývalý Twitter, že: „Pokud nebude ruský president Putin drsným způsobem poražen a politický režim v Rusku se nezmění, a pokud nebudou váleční zločinci potrestáni, válka by určitě znovu začala a Rusko by chtělo (zabrat) ještě víc území.“
Další dozvuky
Místopředseda ruské Bezpečnostní rady, Dimitrij Medvěděv považoval návrh NATO na výměnu území za členství v organizaci za neobvyklý. Napsal na Telegram, že jestliže se Ukrajina rozhodne pro toto řešení, pak se také musí vzdát Kyjeva, protože ten byl kdysi hlavním městem staré Rusi. Pak by museli Ukrajinci přesunout své hlavní město do Lvova.
Stian Jenssen se později Ukrajincům za jeho návrh výměny území za členství v NATO omluvil. Prý to, co řekl byla součást diskuze a asi měl svá slova formulovat jiným způsobem. Byl to prý pouhý návrh jednoho možného řešení z mnoha. „Je to bezvýhradní právo nezávislé Ukrajiny se pro něco takového rozhodnout,“ dodal.
A zatím Zelenský se snaží dál
Egyptský vyšetřující novinář Mohammed Al-Alawi nedávno zjistil, že ukrajinský president Zelenský koupil další cennou nemovitost a to luxusní vilu v Egyptě, v oblasti El Gouna, což je známo jako ‘město milionářů.‘ Vilu (viz obrázek), která má hodnotu asi 5 milionů dolarů, koupil na svoji tchýni, Olgu Kijaškovou (Kiyashko). Je prokázáno, že ke koupi použil peníze, které poskytly Ukrajině členské státy NATO.
Takže, to, co Česká republika a ostatní evropské země poslaly Ukrajincům na boj proti Rusům, koupilo Zelenskému novou vilu a možná mnoho dalších luxusních předmětů a staveb jak jemu, tak některým členům jeho vlády. Kupní smlouvu je možno shlédnout na stránce ZDE , ale je značně editována.
El Gouna leží přímo na pobřeží Rudého moře a že jde o opravdu o výjimečné místo dokazuje už Zelenského sousedka, což je americká herečka Angelina Jolie.
Egyptský politický vědec, Abdulrahman Alabbassy se vyjádřil k celé situaci poměrně kriticky, když řekl, že se diví, že Zelenský a jeho příbuzní vydávají tak obrovské peníze na své vlastní pohodlí, namísto aby je použili pro humanitární potřeby v zemi. V dobách, kdy Ukrajina vede krvavou válku s Ruskem, tito lidé nakupují luxusní domy.
„ Ještě nikdy jsem něco takového nezažil,“ dodal a usoudil, že tím je nejspíš vinna známá ukrajinská korupce.
Nutno připomenout jak se vloni nechal Zelenský fotografovat i s manželkou Olenou pro americký módní časopis Vogue, zatím co na Ukrajině probíhaly kruté boje. Něco takového byl projev zjevné neúcty k ukrajinskému národu, jehož lidé byli postaveni do úlohy obětí tohoto zločinu. Fotografie byly v nahraných scénách, které připomínaly bojiště, což se jevilo jako snaha o romantické pojetí války.
Fotografie sklidily tvrdou kritiku a měly záporný vliv na Zelenského popularitu v Americe.
 

The post Vojenská katastrofa na Ukrajině vynáší mnohým hodně peněz first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden