Finsko otevírá první cestovní trasu EU s digitálním průkazem totožnosti
RSS

Finsko otevírá první cestovní trasu EU s digitálním průkazem totožnosti


Finsko se podle všeho stává novou testovací zemí mezinárodního průkazu ID, který by měl být časem propojen s dalšími digitálními doklady, včetně mezinárodního očkovacího pasu.
Časem již zřejmě bude tento digitální průkaz jediným možným cestovním dokladem, jak ostatně již vloni nadhodili účastníci summitu G20.
Lze předpokládat, že dřív či později dojde k propojení všech dokladů – a po plošném zavedení CBDC také s digitální peněženkou.
Jak tedy nyní vypadá pilotní projekt, do kterého se mimo Finska zapojují také velká Británie a Chorvatsko?
Cestující létající z Helsinek do Chorvatska a Spojeného království mohou nyní namísto občanského průkazu nebo pasu předložit digitální průkaz totožnosti.
Finský pilotní projekt pro digitální cestovní doklady začal 28. srpna a umožňuje cestujícím Finnair létajícím do Londýna, Edinburghu a Manchesteru projít hraniční kontrolou pomocí svých mobilních telefonů.
Pilotního projektu na hraničních přechodech na mezinárodním letišti v Záhřebu se letos na podzim zúčastní také Chorvatsko.
Projekt je omezen na hraniční kontrolu na letišti Vantaa v Helsinkách. Cestující si musí stáhnout aplikaci, zaregistrovat se na policii pomocí pasu a udělat si selfie.
Digitální ID byly navrženy pro pilotní projekt na letech KLM Royal Dutch Airlines mezi Nizozemskem a Kanadou, rovněž financovaný Evropskou komisí, která nový projekt podporuje částkou 2,3 ​​milionu EUR (2,4 milionu USD).
Služba, která připomíná tento pilot, byla poprvé diskutována v roce 2018. Vše mělo být zavedeno do globálního cestování těsně před příchodem „plandemie.“
Jednalo se o biometrickou a blockchainovou službu s názvem Known Traveler Digital ID, která se týkala provozu mezi Nizozemskem a Kanadou.
Evropská komise také pracuje na digitálním schengenském vízu, které bude vyžadovat sběr biometrických údajů pro všechny, kdo poprvé žádají o azyl.
Finský projekt je projektem spolupráce s pohraniční stráží, Finnair, finskou policií a finskou letištní společností Finavia. Dalšími partnery jsou Finská imigrační služba a Národní policejní agentura, chorvatské ministerstvo vnitra a AKD, chorvatská ID společnost.
Během června Mika Hansson, hlavní poradce finské policejní agentury, představil několik typů digitálních cestovních dokladů, včetně takzvaného typu 3, který již nevyžaduje, aby měl cestující u sebe fyzický doklad.


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Finsko otevírá první cestovní trasu EU s digitálním průkazem totožnosti se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden