Čína nebude „váhat zahájit válku“ kvůli Tchaj-wanu, jak sdělila USA
RSS

Čína nebude „váhat zahájit válku“ kvůli Tchaj-wanu, jak sdělila USA

Nová zpráva agentury Bloomberg v neděli podrobně popsala řadu případů, kdy čínští představitelé soukromě sdělili svým americkým protějškům, že Tchajwanský průliv nepředstavuje mezinárodní vody, což zvyšuje napětí vzhledem k tomu, že Bidenova administrativa každý měsíc proplouvá spornými vodami s válečnými loděmi. (Foto: Twitter)







„Prohlášení zpochybňující americký pohled na mezinárodní právo bylo americké vládě doručeno čínskými představiteli při několika příležitostech a na několika úrovních,“ uvedla tato osoba,“ píše agentura Bloomberg.



„USA a jejich klíčoví spojenci tvrdí, že velká část průlivu představuje mezinárodní vody, a běžně přes něj posílají vojenská plavidla v rámci cvičení svobody plavby.“



Bidenova administrativa je prý soukromými varováními „znepokojena“, vzhledem k tomu, že „není jasné, zda nedávná tvrzení naznačují, že Čína podnikne více kroků ke konfrontaci s námořními plavidly, která vplují do tranzitu přes Tchajwanský průliv,“ uvádí se ve zprávě. To také naznačuje, že by Čína mohla zaujmout asertivnější postoj v Jihočínském moři, kde americké válečné lodě rovněž provádějí cvičení na podporu svobody plavby.



V pátek během vůbec prvního osobního setkání mezi americkým ministrem obrany Lloydem Austinem a čínským ministrem obrany Wei Fenghem varoval druhý jmenovaný svůj americký protějšek, že Peking „nebude váhat zahájit válku“, pokud Tchaj-wan vyhlásí nezávislost.



Wej varoval Austina, že „pokud se někdo odváží oddělit Tchaj-wan od Číny, čínská armáda rozhodně nebude váhat zahájit válku bez ohledu na cenu“, citoval ministra během setkání mluvčí ministerstva obrany Wu Čchien.



Dále Wej slíbil, že Čína „rozbije na padrť jakékoli spiknutí za ‚nezávislost Tchaj-wanu‘ a bude rozhodně prosazovat sjednocení vlasti“, jak se zdůrazňuje v prohlášení ministerstva obrany vydaném po skončení schůzky. Zdůraznil, že „Tchaj-wan je čínský Tchaj-wan…“. Využití Tchaj-wanu k zadržování Číny nikdy nepřevládne,“ uvádí se dále v prohlášení.



Za americkou stranu ministr obrany Austin na pátečním jednání varoval čínského ministra obrany, aby se „zdržel dalších destabilizujících akcí“ na Tchaj-wanu.



Chinese defence minister Wei Fenghe vows a "fight to the very end" over Taiwan if necessary in latest salvo in war of words with United States over the island https://t.co/enCaVf4XA1 pic.twitter.com/GCEdgGbUxZ — AFP News Agency (@AFP) June 12, 2022 „Ministr znovu potvrdil důležitost míru a stability v celém průlivu, nesouhlas s jednostrannými změnami statu quo a vyzval ČLR, aby se zdržela dalších destabilizujících akcí vůči Tchaj-wanu,“ uvádí se v prohlášení.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Čína nebude „váhat zahájit válku“ kvůli Tchaj-wanu, jak sdělila USA se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden