Federální deficit USA se letos zdvojnásobí
RSS

Federální deficit USA se letos zdvojnásobí



Podle projekcí by se měl federální deficit letos oproti minulému zhruba zdvojnásobit, což bude historický skok srovnatelný s „velkými krizemi“…
Prezident Joe Biden ocenil snížení deficitu po pandemii COVID z téměř 3 bilionů dolarů v prvním roce na 1 bilion dolarů ve druhém – číslo, o kterém nepravdivě tvrdil, že snižuje deficit, ale jeho nárůst se pouze zpomaluje. Zdá se, že deficit v roce 2023 směřuje minimálně k zdvojnásobení, uvedl  The Washington Post.
Federální fiskální rok, který končí po tomto měsíci, již letos dosáhl deficitu 2,2 bilionu dolarů a zdvojnásobení oproti loňskému roku bylo podle Postu předpovězeno Výborem pro odpovědný federální rozpočet.
“Schodek se od roku 2022 do roku 2023 v podstatě zdvojnásobí,”  řekl listu  Post viceprezident Senior Committee Marc Goldwein.  “To by mělo vyvolat seriózní hodnocení federální politiky do budoucna, i když se obávám, že se to nestane.”
Odhalení přicházejí v době, kdy mají být rozpočtové prostředky na rok 2024 v Kongresu rozšiřovány, což představuje obtížnou zprávu pro plány demokratů ve Sněmovně reprezentantů a Senátu pokračovat ve zvyšování výdajů na progresivní iniciativy.
Údaje podle Post také vážně tlumí Bidenovy názory na znovuřešení o rozpočtu.
Zdvojnásobení federálního deficitu z roku na rok je vzácné a obvykle je výsledkem  „velkých krizí“,  jako je pandemie COVID-19 v roce 2020, začátek Velké recese z Obamovy éry nebo druhá světová válka. Postu to řekl  Obamův ekonom Jason Furman.
Zatímco  bývalý prezident Donald Trump a fiskální konzervativci  dlouho varovali, že výdaje Bidena a demokratů by explodovaly ekonomiku, zvýšily inflaci a široce zvýšily federální deficit, Furman je zmaten, že jeho politická opozice měla pravdu.
„Vidět to v ekonomice s nízkou nezaměstnaností je skutečně ohromující – nic takového tu nikdy nebylo: Dobrá a silná ekonomika, bez nových mimořádných výdajů, a přesto s deficitem jako je tento,“  řekl  Furman pro Post.  “Skutečnost, že je za jeden rok tak velká, vás nutí si myslet, že se musí stát nějaká divná zrůdná věc.”
Ale konzervativci tomu říkají jednoduchá matematika. Americká vláda podle zprávy utratila 6,7 ​​bilionu dolarů a přijala pouhých 4,5 bilionu dolarů, což je 16% nárůst výdajů v tomto roce a 7% pokles příjmů.
„Dluh rostoucí mnohem rychleji než ekonomika vyžene úrokové sazby, sníží ekonomické investice a postupem času učiní z úrokové platby největší federální výdaj – riskujeme tedy federální dluhovou krizi,“  řekl listu Post  ekonom Manhattan Institute Brian Riedl.

Autor: Redakce, 6.9.2023
 
Zdroj:


https://www.washingtonpost.com/business/2023/09/03/us-debt-deficit-rises-interest-rate/

The post Federální deficit USA se letos zdvojnásobí first appeared on Raptor TV .


Nejčtenější za týden