Šéf OSN nabídl Rusku tajný plán o návratu k obilné dohodě
RSS

Šéf OSN nabídl Rusku tajný plán o návratu k obilné dohodě


Šéf OSN zaslal Rusku návrhy na oživení dohody o obilí v oblasti Černého moře. Rusko od dohody odstoupilo v červenci. (Foto: Flickr)









Rok poté, co ji zprostředkovala OSN a Turecko – a stěžovalo si, že jeho vlastní vývoz potravin a hnojiv naráží na překážky a že do potřebných zemí se nedostává dostatek ukrajinského obilí.



Generální tajemník OSN Antonio Guterres ve čtvrtek uvedl, že zaslal ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi „soubor konkrétních návrhů“, jejichž cílem je oživit dohodu, která umožňovala bezpečný vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře.




Rusko ničí obilná sila podél Dunaje, USA nabízí řešení

Rusko od této dohody v červenci – rok poté, co ji zprostředkovala OSN a Turecko – odstoupilo a stěžovalo si, že jeho vlastní vývoz potravin a hnojiv naráží na překážky a že do potřebných zemí se nedostává dostatek ukrajinského obilí.



Dopis Antonia Guterrese přichází před setkáním ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho tureckého protějšku Tayyipa Erdogana. Dva turecké zdroje agentuře Reuters sdělily, že dvojice se sejde v pondělí a bude jednat především o vývozu obilí z černomořských zemí.



Dohoda o dodávkách černomořského obilí měla sloužit k boji proti celosvětové potravinové krizi, kterou podle OSN zhoršila ruská invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Rusko i Ukrajina jsou předními vývozci obilí.




Putin navštíví Turecko, Erdogan vyzývá k obnovení obilné dohody

„Věřím, že jsme předložili návrh, který by mohl být základem pro obnovení, ale obnovení, které musí být stabilní,“ řekl Antonio Guterres novinářům, aniž by upřesnil podrobnosti návrhu.



„Nemůžeme mít černomořskou iniciativu, která se pohybuje od krize ke krizi, od pozastavení k pozastavení. Musíme mít něco, co funguje a co je ku prospěchu všech,“ dodal.



Ruský diplomat, který hovořil pod podmínkou anonymity, agentuře Reuters dříve ve čtvrtek řekl, že v dopise Antonia Guterrese Lavrovovi „nejsou žádná odhalení“ a že pouze „shrnuje předchozí nápady OSN, které neprošly“.




Ruský útok na „bezbranný“  dunajský přístav vyřadil 40 tisíc tun ukrajinského obilí

Sergej Lavrov již dříve ve čtvrtek po setkání s tureckým ministrem zahraničí Hakanem Fidanem v Moskvě uvedl, že Rusko nevidí žádné známky toho, že by obdrželo záruky, které by mu umožnily obnovit dohodu o dodávkách obilí do Černého moře.



Rusko uvedlo, že pokud budou splněny požadavky na zlepšení vlastního vývozu obilí a hnojiv, zváží obnovení černomořské dohody.



Jedním z hlavních požadavků Moskvy je, aby Ruská zemědělská banka byla znovu připojena k mezinárodnímu platebnímu systému SWIFT. EU ji odřízla v červnu 2022.




Rusko vypovědělo dohodu o dodávkách obilí, ceny pšenice vzrostly

Na ruský vývoz potravin a hnojiv se sice nevztahují západní sankce uvalené po ruské invazi na Ukrajinu, Moskva však uvedla, že dodávky brzdí omezení plateb, logistiky a pojištění.



„ Máme některá konkrétní řešení … umožňující efektivnější přístup ruských potravin a hnojiv na světové trhy za adekvátní ceny,“ řekl Antonio Guterres. „Věřím, že seriózní prací můžeme dosáhnout pozitivního řešení pro všechny.“



Zdroj: ndtv.com
Článek Šéf OSN nabídl Rusku tajný plán o návratu k obilné dohodě se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden