Libye uzavřela téměř všechna svá ropná pole, krize se prohlubuje
RSS

Libye uzavřela téměř všechna svá ropná pole, krize se prohlubuje

Libye ztrácí produkci ropy tempem 1,1 milionu barelů denně, uvedl ministr ropného průmyslu země Mohammed Aoun a dodal, že téměř všechna ropná pole v zemi byla uzavřena. (Foto: Flickr)







Největší libyjské pole El Sharara bylo minulý měsíc odstaveno spolu s El Feel, přičemž podle zpráv to byly skupiny spojené s východním parlamentem, které zastavily těžbu ropy, mezi nimi Libyjská národní armáda Halify Khaftara.



Podle Aouna se však „zdá, že pokyny k uzavření vydal oficiální orgán, Stráž ropných zařízení v uzavřených oblastech“.



Libye se v současné době zmítá v dalším vzplanutí násilí, neboť o post premiéra soupeří dva politici: prozatímní premiér Abdul Hamíd Dbeiba a s východem spojený Fathi Bashaga. Podle zpráv jsou skupiny, které uzavírají pole a vývozní terminály, spojeny s táborem Bašagy.



Bashaga složil přísahu jako nový premiér země, ale Dbeibah odmítl odstoupit.



Podle ministra ropného průmyslu jsou nyní v Libyi funkční pouze pole Hamada a komplex Mellitah, přičemž pole Wafa občas produkuje.



To znamená, že Libye netěží téměř žádnou ropu, což dále zatěžuje již tak nedostatečně zásobený trh s ropou.



Severoafrická země již v květnu kvůli uzavření velkých polí a exportních terminálů těžila přibližně 600 000 barelů denně a nyní se na základě Aounových komentářů její míra produkce blíží přibližně 100 000 barelů denně.



Zdroj: oilprice.com
Článek Libye uzavřela téměř všechna svá ropná pole, krize se prohlubuje se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden