I přes značné protesty obdržel „krvavý“ Tony Blair nejvyšší rytířský řád
RSS

I přes značné protesty obdržel „krvavý“ Tony Blair nejvyšší rytířský řád

V Iráku, který byl nezákonně napaden zeměmi NATO – v čele s Velkou Británií a USA – došlo k invazi čistě na základě vylhané záminky o existenci zbraní hromadného ničení. Časem se ovšem zjistilo nejen to, že v Iráku žádné ZHN nejsou, ale také to, že o tom, že se jedná o lež, věděli všichni, kdo za invazí stáli – včetně Tonyho Blaira.
Mimo jiné i agrese v Iráku udělala z tehdejšího ministerského předsedy nejnenáviděnějšího politika v zemi…
Nedávno se objevila zpráva, že by měl „krvavý Tony“ získat nejvyšší britské vyznamenání, proti čemuž protestovalo mnoho lidí a dokonce byla zahájena petice, kterou podepsalo více než milion odpůrců Blaira. I přesto však včera při ceremoniálu Blair ocenění získal. Řád se tak stal stejně zprofanovaným jako Nobelova cena míru, kterou také dostal nejeden válečný štváč….
Bývalý labouristický premiér Anthony Charles Lynton Blair byl formálně jmenován členem Nejušlechtilejšího podvazkového řádu, nejstaršího a nejprestižnějšího řádu rytířů v Anglii, a to navzdory tomu, že více než milion lidí podepsalo petici  požadující zrušení této pocty.
Architekt irácké války, který požádal tisk, aby o něm mluvil jako o „siru Tonym“ spíše než o siru Anthonym, byl v pondělí na ceremoniálu Podvazkového dne na hradě Windsor, ačkoli 96letá královna se  průvodu nezúčastnila.

Blair obdržel nejvyšší anglické vyznamenání bez kontroverze – možná nepřekvapivě, vzhledem k tomu, že byl zvolen  nejhorším žijícím Britem  již v roce 2003, kdy ještě zastával nejmocnější politický úřad v zemi.
Více než 1 160 000 lidí podepsalo  petici požadující zrušení rytířského stavu 69letého muže před jeho uvedením do úřadu, přičemž tvůrce petice Angus Scott ho obvinil z toho, že způsobil nenapravitelné škody jak ústavě Spojeného království, tak samotné struktuře národní společnosti, a že je osobně zodpovědný za způsobení smrti bezpočtu nevinných, civilní životy a životy vojáků v různých konfliktech.
Blair je nechvalně známý zejména tím, že poslal britské síly do války v Iráku na základě toho, že tvrdil, že země  vlastní zbraně hromadného ničení, které by mohly zasáhnout britské území během 45 minut , což se ukázalo jako nepravdivé.

Průvodu se zúčastnili také různí demonstranti proti „siru Tonymu“, přičemž Scott vyzval lidi, aby Blairovi připomněli, že si nikdy nemůže umýt krev z rukou.
Někteří si dokonce nasadili masky Tonyho Blaira spolu s falešnou krví a ďábelskými rohy, aby dali jasně najevo svůj názor na bývalého lídra Labouristické strany, který se od odchodu z úřadu stal velmi bohatým .
Je nepopulární nejen coby válečný štváč, ale také proto, že mimo jiné stál i za masivním nárůstem migrace .

Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden