Polský europoslanec navrhuje dát Ukrajině jaderné zbraně
RSS

Polský europoslanec navrhuje dát Ukrajině jaderné zbraně

Polský zákonodárce Evropského parlamentu Radoslaw Sikorski navrhl, aby Ukrajina dostala jaderné zbraně, aby mohla řádně „bránit svou nezávislost“. (Foto: Youtube / Ilustrační)







„Je známo, že Ukrajina se po podpisu Budapešťského memoranda v roce 1994 vzdala svého [sovětského] jaderného potenciálu. Všichni tehdy chápali, že Ukrajina bude nezávislou zemí v hranicích stanovených v sovětských dobách, i když Rusové a někteří další tvrdí, že žádné takové záruky neexistovaly. Ale protože Rusko toto Budapešťské memorandum porušilo, domnívám se, že my jako Západ máme právo dát Ukrajině jaderné hlavice,“ řekl Sikorski v rozhovoru pro ukrajinskou televizi Espreso v sobotu večer.



Zákonodárce, který v minulosti působil jako polský ministr obrany, zahraničí a předseda parlamentu a který je manželem vlivné americké neokonzervativní opinion makerky Anne Applebaumové, se rovněž vyjádřil k obavám Západu, že by ruský prezident Vladimir Putin mohl použít jaderné zbraně, pokud by se situace na Ukrajině přenesla přímo do NATO.



„Nemyslím si, že by se Putin odvážil zaútočit jadernými zbraněmi na území NATO. Kromě rétoriky v tuto chvíli žádné přípravy v tomto směru nevidím. Rusko má několik tisíc taktických hlavic uložených ve speciálně připravených skladech a my i Aliance tuto situaci monitorujeme 24 hodin denně,“ řekl Sikorski. Tvrdil také, že ruští generálové by byli v pokušení svrhnout Putina, pokud by dal k použití strategické zbraně.



Budapešťské memorandum, podepsané 5. prosince 1994 Ruskem, Ukrajinou, Spojenými státy a Velkou Británií, zaručovalo Kyjevu bezpečnost výměnou za to, že se vzdá jaderných zbraní.



Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 zdědila Ukrajina přibližně třetinu obrovského strategického arzenálu SSSR, včetně přibližně 1 700 hlavic, a prostředky k jejich dodávkám díky raketovým konstrukčním kancelářím a továrnám postaveným v Sovětském svazu. Odpalovací kódy pro stávající zbraně však zůstaly v rukou Ruska po celou dobu, kdy je vlastnil Kyjev. Ukrajina se jaderných zbraní vzdala po podpisu Budapešťského memoranda, přičemž poslední výzbroj opustila ukrajinské území v polovině 90. let.



Ve svém projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci 19. února prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že zahájí konzultace podle Budapešťského memoranda, a naznačil, že jeho země může svůj nejaderný status revidovat.



Před Zelenským varovali další ukrajinští představitelé, včetně velvyslance v Německu Andrije Melnyka, že pokud Ukrajina nebude přijata do NATO, mohla by se opět stát státem s jadernými zbraněmi.



Putin citoval Zelenského prohlášení o jaderných zbraních ve svém projevu z 24. února. „Pokud se podíváme na sled událostí a přicházející zprávy, nelze se vyhnout zúčtování mezi Ruskem a [ukrajinskými a spojeneckými] silami. Je to jen otázka času. Připravují se a čekají na vhodný okamžik. Navíc zašli tak daleko, že usilují o získání jaderných zbraní. To nedopustíme,“ řekl.



Začátkem března šéf ruské zahraniční rozvědky Sergej Naryškin prozradil, že jeho agentura má zpravodajské informace o tom, že Ukrajina pracuje na jaderné zbrani, a uvedl, že kromě Ruska o tom vědí i USA, které by dokonce mohly Kyjevu ve vývoji zbraně pomáhat.



Zdroj: espreso.tv
Článek Polský europoslanec navrhuje dát Ukrajině jaderné zbraně se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden