USA: Podle Trumpa je slyšení k událostem na Kapitolu „kouřovou a zrcadlovou show“, která má odvést pozornost od ekonomických a sociálních problémů v zemi
RSS

USA: Podle Trumpa je slyšení k událostem na Kapitolu „kouřovou a zrcadlovou show“, která má odvést pozornost od ekonomických a sociálních problémů v zemi


Bývalý prezident Donald Trump vydal dvanáctistránkové prohlášení, v němž označil slyšení sněmovního výboru k 6. lednu za „kouřovou a zrcadlovou show“, která má odvést pozornost od ekonomických a sociálních otřesů, jimiž Američané pod Bidenovou vládou procházejí.

 


„Sedmnáct měsíců po událostech z 6. ledna nejsou demokraté schopni nabídnout řešení. Zoufale se snaží změnit narativ upadajícího národa, aniž by se byť jen zmínili o té spoušti a úmrtích, která jen o několik měsíců dříve způsobila radikální levice,“ uvedl Trump s odkazem na často ničivé protesty Black Lives Matter, které v roce 2020 zuřily po celé zemi.
Na svém prvním slyšení 9. června předložil výbor během televizního slyšení pouze ty důkazy a svědectví, jež upřednostňovaly jejich narativ o násilnostech v hlavním městě na počátku roku 2021 a nezahrnovalo svědky předkládající protidůkazy. Kritici slyšení odsoudili jako otevřeně zaujaté.


Vysílání v hlavním vysílacím čase vykreslilo 45. prezidenta jako organizátora násilností v Kapitolu na počátku roku 2021, jež měly být součástí „puče“ s cílem zůstat u moci a anulovat výsledky voleb v roce 2020.


Výbor v pondělí pokračoval ve slyšeních, která tentokrát nebyla přenášena v hlavním vysílacím čase a zaměřovala se na výpovědi svědků zpochybňujících Trumpova tvrzení o rozsáhlých volebních podvodech ve všeobecných volbách v roce 2020. Tato tvrzení jsou podle nich nepodložená.
Ve svém dvanáctistránkovém prohlášení ( pdf ) Trump uvedl, že výbor „zesměšňuje spravedlnost“, když mu upírá ústavní právo na konfrontaci s jeho žalobci, na spravedlivý proces, právní zastoupení, rovné zastoupení a možnost předložit vyvracející důkazy.
„Odmítli umožnit svým politickým oponentům účast na tomto procesu a vyloučili všechny očišťující svědky a každého, kdo tak snadno poukáže na nedostatky v jejich příběhu,“ řekl.
45. prezident argumentoval tím, že Výbor pro události z 6. ledna vysílal výpovědi svých svědků do celého světa v hlavním vysílacím čase celostátní televize, zatímco „svědci MAGA“ byli vyslýcháni za zavřenými dveřmi a bylo jim nařízeno, aby si své výpovědi nenahrávali.
„Americká veřejnost má právo znát pravdu a vidět každého svědka, ale tito zkorumpovaní úředníci se snaží násilím krmit veřejnost svou politicky načasovanou doprovodnou show,“ řekl Trump.
Trump obvinil demokraty, že zinscenovali slyšení před výborem, aby na něj zaútočili, protože „vede ve všech průzkumech“. Demokraté mají podle Trumpa za cíl zastavit jeho potenciální kandidaturu v roce 2024 a vyhnout se projednávání naléhavějších ekonomických problémů, které způsobili.
„Důvod, proč vedu v průzkumech, je ten, že demokraté způsobili rekordní inflaci, nebetyčně vysoké ceny benzinu, energetickou závislost na našich protivnících, vzdělávací systém je v krizi, ilegální cizinci zaplavují naše hranice, dodavatelské řetězce ochromily náš způsob života, rodiče nemohou sehnat dětskou výživu, (covidová) nařízení ochromila podniky a náš způsob života byl rozdrcen vládními regulacemi,“ řekl.
„Spojené státy jsou ničeny. Demokraté vědí, že bych to všechno napravil, a dělají vše, co je v jejich silách, aby mě zastavili – ale nás zastavit nelze. Musíme zachránit Ameriku.“
„Proč by někdo potřeboval volit desetkrát?“
Na pondělním slyšení předseda výboru Bennie Thompson (demokraté) tvrdil, že Trump věděl, že volby v roce 2020 prohrál, ale „rozhodl se podniknout útok na naši demokracii“.
Velká část Trumpova prohlášení obsahovala jeho argumenty pro zpochybnění výsledků všeobecných voleb 2020, které poukazovaly na zastavení sčítání hlasů v noci během konání voleb, další nesrovnalosti a obvinění z obchodování s hlasovacími lístky v několika státech.
Na podporu svých tvrzení o obchodování s hlasovacími lístky se Trump odvolával na důkazy předložené organizací True the Vote monitorující hlasování v dokumentárním filmu „2000 kurýrů“ ( 2000 Mules ) z roku 2022.
Autoři dokumentu tvrdí, že nelegální obchodování s hlasovacími lístky probíhalo v dostatečně velkém rozsahu, aby mohlo zvrátit volby v roce 2020.
Organizace True to Vote se ve svém vyšetřování zaměřila na pět jurisdikcí v pěti rozhodujících státech, v nichž zvítězil demokrat Joe Biden – v Georgii, Arizoně, Michiganu, Pensylvánii a Wisconsinu.
Po dobu jednoho a půl roku True to Vote analyzovala data z mobilních telefonů a také videa z kamer sledujících volební boxy, aby ukázala vzorce toho, co nazývá nelegálním obchodováním s hlasovacími lístky během voleb 2020.
Společnost True to Vote použila údaje tzv. geofencingu (zónového monitorování) k izolaci a identifikaci potenciálních „volebních kurýrů“ na základě vyhledávání údajů o mobilních telefonech, které se vyskytovaly u 10 a více volebních boxů, a zároveň se nacházely nejméně v pěti identifikovaných neziskových organizací během dvou týdnů.
„Neexistuje žádný legitimní důvod, aby jakákoli osoba navštívila 10 nebo více volebních boxů. Proč by někdo potřeboval volit desetkrát?“ ptal se Trump. „Připočtěte si k tomu to, že ti stejní jedinci ve stejném časovém období navštěvovali také kanceláře liberálních neziskových organizací.“
Trump uvedl, že stejný typ důkazů z geofencingu použila FBI k identifikaci protestujících z 6. ledna a ve 45 trestních řízeních proti nim.
„Nikým nevolený Výbor pro události z 6. ledna znevažuje vše, co je nám v naší ústavě svaté. Kdyby měli nějaké skutečné důkazy, uspořádali by skutečná slyšení s rovným zastoupením,“ řekl Trump.
„Ty důkazy nemají, a tak využívají nezákonně ustavený výbor k tomu, aby před americkým lidem zase jednou sehráli kouřovou a zrcadlovou show v ubohé poslední snaze oklamat americkou veřejnost.“


CADEN PEARSON
The post USA: Podle Trumpa je slyšení k událostem na Kapitolu „kouřovou a zrcadlovou show“, která má odvést pozornost od ekonomických a sociálních problémů v zemi first appeared on .


Nejčtenější za týden