(Elektronické) Volby
RSS

(Elektronické) Volby



Zhruba dvakrát do roka je u nás několik vlivných politiků a novinářů (((někým))) zaplaceno, aby se pokusili o vylepšení veřejného mínění Pepíků na problém elektronických voleb. Naposledy se toho ujmul sám vrchní plnovous.
České školství či spíše společnost produkuje experty na cokoliv. Když hraje nároďák úplnou tužku, tak si můžete být jistí že v každé hospodě bude sedět alespoň jeden expert na fotbal. Když přijde rýma, budou všude experti na to jak máme žít, abychom nezatěžovali zdravotní systém. Když je státní rozpočet naprosto v píči, tak si můžeme být stejně tak jisti že ministr financí bude expertem v makroekonomii. Nikoho tedy nepřekvapi, že máme i mnoho expertů na internetovou bezpečnost a kryptografii pokud se na pořad dne dostanou elektronické volby.
Co na tom, že tito experti nikdy nehráli fotbal, nemají atletickou postavu ale jsou to tlustá prasata , namísto makroekonomie jsou vystudovaní elektrikáři , a jejich nejodbornější schopnost práce s elektronikou je asi výměna toneru v tiskárně . Do té doby dokud člověk zastává ty správné názory, prostor v médiích mu bude přidělen vždy.
Jakožto člověk co se živí tím že programuje v javě a C a s tím co dělám mám blízko kryptografii bych tu rád krátce shrnul bezpečnost, anonymitu a výhody elektronické volby.
Začnu těmi výhodami:

Nastolíme tu pravou demokracii
Václav Havel vstane z mrtvých
Idioti co chodí k volbám, už nebudou muset chodit k volbám, ale odvolí ze zahraničí nebo z hajzlu při ranním sraní, ideálně ze zahraničí na hajzlu při ranním sraní.
Všem dokážeme že jsme ta moderní a progresivní země
Budeme znát výsledky sekundu po uzavření virtuálních volebních místností
Existuje nenulová šance, že budeme znát výsledky i před zahájením voleb
Prý je to i ekologické, psali na Novinkách

A teď ty nevýhody – Česká ústava říká, že:


(1) Volby do Poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásady poměrného zastoupení.
(2) Volby do Senátu se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásady většinového systém u.

Nastává otázka, zda je možné vytvořit systém, kde bude možné volit elektronicky anonymně a bezpečně?
A na to existuje velice jednoduchá odpověď, teoreticky ano , dále je třeba si uvědomit proč pouze teoreticky.
Prvním problém je ten, že pokud budeme volit z domova jaksi ztrácíme tu anonymitu za plentou.
– Táto buď mi ukážeš jak nevolíš babiše, nebo měsíc neuvidíš vnoučata.
Druhým problémem je, že ta data (náš hlas) musíme dostat na volební server. Posílat kouřové signály by možná šlo považovat za elektronické a moderní pokud zdrojem kouře bude hořící lithiová baterie , ale rozhodně to není ekologické. Posílat sms neni anonymni ani tajné, zbývá nám tedy internet.


Na internetu nic jako anonymita neexistuje . Existuje pouze částka, kterou je někdo ochoten zaplatit za vaši deanonymizaci
IT systémům můžeme věřit, dělají přesně to, jak je software napsán, počítač nelže počítač není nic jiného než rychlý blbec ze silikonu – nemůžeme však věřit lidem, kteří ten software vyvíjí, popřípadě systém spravují.
Na internetu jste fízlování na každém kroku na úrovní na kterých si to lidé ani neuvědomují XKeyscore _ NSAKEY Room 641A


Třetím, posledním a současně největším problémem je centralizace. Pokud si někdo myslí, že v současné podobě voleb se nepodvádí, pak dotyčný je jednoduše kretén. V BR (dále jen Banánová republika) se nepochopitelně volí po dva dny. Je možné, že někdo manipuluje s těmi urnami přes noc. Je možné, že se na volebním okrsku sejde několik odhodlaných stejně smýšlejících soudruhů a při sčítání se pár hlasů vymění. Nicméně díky decentralizované podstatě systému nikdo nemá nyní moc zvrátit celkový výsledek manipulací s odevzdanými hlasy. V centralizovaném systému je však výsledek voleb v rukou jednoho úředníka/či spíše firmy s přístupem na server.
I přes to všechno si myslím, že elektronické volby jsou dobrá věc a pokud si myslíte, že to tu jde z louže rovnou do píči, měli byste smýšlet stejně.
Je třeba si uvědomit, jaká politické témata pouštějí česká média mezi pepíky. Opravdu si voliči stran, které vystupují jako pro unijní (to jsou mimochodem momentálně všechny parlamentní strany) souhlasí třeba s tím, že od roku 2030 nebudou moci prodat energeticky nevyhovující dům/chatu/byt. Kolik lidí si opravdu přálo zákaz olověného střeliva v mokřadech? GDPR? Euro 7, 6? Zbraňové směrnice?
Jediná problematika RVHP, tady pardon EU, která se alespoň trochu promítá do českých voleb je přijetí eura a přijímání uprchlíků. Kolik lidí šlo k volbám s tím, že jejich hlas bude rozhodovat o nedostatku léků, které nejsou buď kvůli tomu, že jsou posílány na Ukrajinu, nebo kvůli tomu že je pojišťovny odmítají zaplatit. O zapojení do proxy války mezi USA a Ruskem na Ukrajině? Kolik lidí šlo k volbám s tím že po dva roky se tu bude řešit chřipka, budou se zavirat podniky a budem si hrát na to, že se musí nosit hadr přes hubu. Kolik lidí si přálo 30% inflaci? A že tyto problémy nastaly až po volbách? Tak v tom případě bych se vás chtěl zeptat kolika z vás se stát ptal na názor.
Demokratický systém existuje pouze proto, aby kalil vodu ve společnosti. Nic jako demokracie neexistuje. Demokracie nepřinese žádnou rovnost ani svobodu. Demokracie pouze znamená, že volby vyhraje ten, kdo má největší moc utvářet názory mas, konečným výsledkem je oligarchie, ale mnohem horší, než ta kterou známe z učebnic. Díky demokracii tito oligarchové nenesou žádnou odpovědnost za svá rozhodnutí, oni jen vládnou v zastoupení prostřednictvím politiků. Politici jsou těmi, kdo nesou veškerý tlak, zatímco ti kteří o všem v pozadí rozhodují nejsou ani veřejností známi. Kromě toho demokracie způsobuje vnitřní boje. Vytváří mentalitu „my proti nim“ uvnitř společnosti namísto pochopení, že všichni jsou na stejné lodi.
Zpátky k té otázce – proč jsou elektronické volby dobrá věc? Protože jakákoliv změna přinese jen větší nedůvěru v naprosto nefunkční systém. Chci elektronické volby? Ano. Chci žít v Evropě mezi uprchlíky z Afriky a Blízkýho východu? Ano. Chci, aby stát ještě více pomáhal židovi z Ukrajiny? Ano. Chci, aby nedostatek léku trval co nejdéle? Ano.
Pokud jste po kolena ve sračkách, je vám docela jedno jestli už do hoven zahučíte celej, pro vás je v tom momentu nejdůležitější se co nejrychleji dostat do sprchy. Sprcha možná bude ledová a někomu se to nebude líbit, ale je to jediná možnost jak ty hovna ze sebe dostat.
 

19.09.2023 Weaponized Autism


Nejčtenější za týden