Itálie: Salvini dává vládě další ultimátum, hrozí odchodem z vládní koalice
RSS

Itálie: Salvini dává vládě další ultimátum, hrozí odchodem z vládní koalice

Věří ještě někdo tomuto ultimátu? Předpokládám, že příliš ne. Již vloni přesně touto dobou, tedy těsně před začátkem léta, dal Salvini vládě jiné ultimátum . Tehdy tvrdil, že pokud nepřestane vláda, jejíž je Liga součástí, i nadále praktikovat politiku otevřených dveří, pak na konci srpna vládu shodí.
Vláda jeho výhružek nijak nedbala a s vítáním ani v nejmenším nepřestala, naopak, přes léto se invazní toky ještě víc zvýšily. Nicméně uplynulo léto, přišel podzim, kdy již dávno ono ultimátum vypršelo – a nic se nedělo . Nikým nevolený a italským národem nenáviděný premiér Draghi tedy jistě nečeká, že by tentokrát myslel Salvini svoje varování vážně.
Jde tedy opět jen o plané sliby nebo se již tentokrát Salvini odhodlá vládu, které by beztak už příští rok vypršel mandát, na podzim shodit?
Když Matteo Salvini naznačil, že je ochoten připojit se k technokratické levicové vládní koalici Maria Draghiho, mnoho konzervativců vyjádřilo šok a dokonce ho obvinilo z kompromisu v jeho hodnotách. Nyní se zdá, že Salviniho Liga myslí na odchod, přičemž vůdce strany dokonce dal ultimátum, že Draghi musí do 18. září provést změny.
Jak jste si zde již dříve mohli přečíst, Salviniho strana v průzkumech propadá, přičemž nedávné místní volby jen podtrhují, jak jsou voliči nespokojeni s rozhodnutím Ligy spojit síly se stranami otevřeně nepřátelskými vůči základním hodnotám Ligy souvisejícím s imigrací, kriminalitou, tradičními hodnotami a jistou mírou skepticismu vůči EU. Strana Bratři Itálie Giorgie Meloniové, která odmítla vstoupit do koaliční vlády, neustále sbírá Salviniho rozčarované stoupence.
Salvini si je dobře vědom rostoucí nespokojenosti a připustil, že základna jeho strany zůstává nespokojená se současným spojenectvím s italskou Demokratickou stranou a dalšími levicovými stranami.
„Nyní mě všichni ti vůdci a militanti, kteří věřili v Draghiho a v tuto vládu, žádají, abych koalici přehodnotil,“ řekl Salvini během rozhovoru.
Během Salviniho působení ve funkci ministra vnitra účinně zavedl  řadu politik k zastavení imigrace , což mu vyneslo hněv levicově liberálního establishmentu v Bruselu, který usiloval o jeho svržení. Salvini nakonec ztratil moc poté, co se jeho strana Liga pokusila rozpustit vládu a vyhlásit nové volby, což byl chybný odhad, který vyústil v to, že strana byla nucena vstoupit do opozice. Salvini také zůstává souzen za „únos“ kvůli tomu, že odmítl umožnit  lodím s ilegály zakotvit v italských přístavech.
Za Draghiho vlády však vzrostl počet vylodění migrantů, inflace drtí kupní sílu občanů a vysoké daně brzdí jakoukoli šanci na hospodářský růst. V rozhovoru pro Corriere della Sera Salvini poukázal na „přetrvávající chyby“ ministrů Roberta Speranzy, Luciany Lamorgese, Patriciazia Bianchiho a Enrica Giovanniniho.
„Odpovědi očekávám během léta. Obávám se velmi těžkého podzimu. Na vyčištění vzduchu zbývají tři měsíce,“ řekl. Během rozhovoru také uvedl konečné datum: 18. září.
„Do tohoto data chceme odpovědi,“ varoval Salvini.
Zpráva z italských novin La Repubblica uvádí, že straničtí zasvěcenci poukazují na 18. září jako na datum, kdy Liga shodí vládní koalici a přejde do opozice, což představuje těžkou volbu, která by nepochybně ukončila přímý vliv strany na vládní agendu.
Nicméně i ve vládě byl dosud vliv Ligy mizivý, což bylo znát například na nejtvrdších covidových zákonech v rámci Evropy, které Itálie zavedla, ale i na jeho změně v postoji k muslimské invazi, proti níž se Liga přestala vymezovat, ale naopak – byla to i Liga kdo podpořil dovoz dalších 70 tisíc neevropských cizinců do země, údajně za účelem práce.
A to vše v zemi, kde je vysoká nezaměstnanost. Podpora Draghiho vlády je však  z volebního hlediska stále neudržitelnější, neboť s každým dalším podobným krokem ubývají Lize voliči.  Salvini nicméně dal Draghimu  časový rámec, aby takový scénář odvrátil.
Další vysoký představitel Ligy, Lorenzo Fontana, řekl, že je „docela unavený“ v reakci na otázku, zda bude pro Ligu těžké zůstat v koaliční vládě letos na podzim. Bezprostředně poté zástupce Ligy Carroccia prohlásil: „Pokud Liga nemůže mít vliv uvnitř vlády, pak by tam také nemusela být.“
Liga konkrétně vyzývá k fiskální obezřetnosti, ukončení nehospodárných výdajů a zároveň zvýšení výdajů na programy důležité pro rodiny, konečné přepracování Fornerova zákona, který zvýšil věk odchodu do důchodu,  zastavení vykládek migrantů , snížení spotřebních daní a více finančních prostředků proti vysokým cenám energií. Salvini také hovořil o nespokojenosti s vládou kvůli potížím s Národním plánem EU na podporu oživení a odolnosti a o stále agresivnějších pokusech EU zasahovat do italské politiky.
„Je mou povinností zamyslet se nad tímto vývojem a pracovat na něm,“ řekl Salvini.
Pokud by Liga opustila koalici, nemusí to nutně znamenat pád vlády, protože i po odchodu Ligy bude mít vláda většinu. Liga však není jedinou stranou, která trpí sdílením moci se současnou vládou, například Hnutí 5 hvězd také ztrácí podporu v místních volbách. Neexistuje však žádný jasný náznak, že strana, která se kdysi podělila o moc s Ligou, učiní podobný krok a vládu opustí. to už by znamenalo, že vláda ztratila většinu a znamenalo by to předčasné volby…
Mimochodem, jeden zajímavý plusový bod přece jen Liga získala – a to přímo na invazí sužované Lampeduse, kde byl nyní poprvé zvolen její kandidát starostou. Tak uvidíme, zda se v létě něco na ostrově změní nebo vše zůstane podobně jako v případě vlády po starém…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden