Jak funguje dnešní svět?
RSS

Jak funguje dnešní svět?

PAVEL B. REICHL
Povím Vám jak funguje dnešní svět. A abych nemusel zabrousit do únavné politiky, použiji příklad z prostředí, které snad každý z nás důvěrně zná.
Představte si nákupní centrum. Před ním spousty takových těch pultíků, stánků a obchůdků. Hned zkraje to úžasně voní po grilovaných klobáskách. Nad stánkem visí cedule s ohromným nápisem: Grilovaná klobása 50,- Kč . Prima, řekne si skoro každý, dám si než uvaříme oběd. Stojíte ve frontě zahloubán do svých vlastních problémů a nevšímáte si ostatních. Jste na řadě, objednáte si klobásku a těšíte se jak si pochutnáte. Přistane před Vámi tácek a na něm fakt parádní kus klobásy. Položíte na stolek padesátikačku a v tom Vám prodejce oznámí, že cena je 135,- Kč. Koukáte, protestujete, když Vám řekne, že ta cena 50,- je za 50 gramů a že to je na ceduli napsané. Poodstoupíte a zahledíte se na ceduli. Obrovským písmem napsané vidíte jen to, že klobása je za pade. Tak Vás prodejce upozorní, abyste se podíval pořádně a všiml si, že ve spodním rohu je připsáno malými písmenky, že to je právě za těch padesát gramů. není to ani pořádně vidět, natož, aby se to dalo přečíst. Za Vámi lidi netrpělivě brblají, že je svou nerozhodností obíráte o jejich drahocenný čas. Je Vám trapně, ale nechcete ukázat svou slabost, že do kapsy máte tak hluboko, tak vylovíte požadovaný zbytek, zaplatíte a jdete s pocitem křivdy, protože kdo normální by si to dobrovolně koupil? Klobásku podřadné kvality za takový šílený prachy?
Nedá Vám to a pustíte se do jídla kousek od stánku. Jste svědkem toho, jak mnoho lidí překvapeně loví další a další peníze a jak nad nimi floutek za pultem pohrdavě pokyvuje hlavou.
Rozhodnete se tomu udělat přítrž a začnete se dožadovat toho, aby na ceduli bylo upozornění na gramáž viditelné stejně jako vše ostatní. Dohadujete se a trváte si na svém. Prodavač na Vás zavolá policii, že ho obtěžujete a znemožňujete mu prodej, tedy provoz živnosti. Dorazí policie, složka, placená z daní lidí a která tu má být proto, aby lidem pomáhala a chránila je..
Prodavač jim ukáže nejprve na Vás, pak na ceduli a důrazně ukazuje, že dole ta šmouha není šmouha, ale upozornění na gramáž.
Tak a teď jsme u podstaty. Jak myslíte, že to dopadne? Pokud se domníváte, že policisté upozorní prodejce na jeho podvodné jednání, je mi líto, ale mýlíte se. Policisté zcela určitě budou chtít ztotožnit Vás a co nejrychleji celou tuto událost ukončit. je Vám prd platný, že máte pravdu, je Vám prd platný, že chcete jen spravedlnost. nakonec Vám doporučí jakože v dobrém, abyste odešel a více to neřešil…
A co je na tom poučného a co z toho vychází ze současného světa?
Je to snadné, odnaučili lidi říkat ne, odmítnout zlo a lež v důležité chvíli. Lidi se neumí bránit. A přitom by stačilo nahlas říct: leda hovno, strč si tu klobásu do prdele, protože není vidět ta Tvoje gramáž a za takový peníze bych si ji nikdy nekoupil. Ale kdo to dnes ještě dokáže? Obzvlášť pak s vědomím toho, že za Vámi stojí další, kterým se to sice taky nelíbí, ale zaplatí a pak opouští stánek s klobásou a pohrdavým pohledem, který věnují Vám, darebákovi, který nechce zaplatit obyčejnou klobásu..
A přitom říct NE levárně, je tak strašně snadné, jen to člověk v sobě musí najít a odhodlat se…
 
Pavel B. Reichl
The post Jak funguje dnešní svět? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden