„Deštník proti drahotě“ … je opravdu účinný? Mnozí pochybují
RSS

„Deštník proti drahotě“ … je opravdu účinný? Mnozí pochybují

Vláda spustila nové informační webové stránky s názvem Deštník proti drahotě. Na pohled tento krok působí, že vláda se skutečně stará o obyvatele, kteří by se vzhledem ke stoupajícímu zdražování potravin a dalšího zboží mohli dostat do finančních potíží.
„Naše vláda se prakticky od svého nástupu musí potýkat i inflací a samozřejmě drahotou, na které má bohužel nesmazatelný podíl i nehospodárná politika a chování předcházející vlády. Situace se ještě zhoršila i vlivem mezinárodních okolností,“ uvedl Petr Fiala, premiér české vlády.
Drahota, jež dopadá na každodenní život občanů a na některé citelněji, je podle premiéra důvod, že vláda přijímá řadu opatření a kroků, které mají zmírnit dopady na rostoucí ceny potravin a energií.
„Na adrese  www.destnikprotidrahote.cz  najdou lidé i firmy přehled vládní pomoci proti zdražování spolu s konkrétními formami pomoci pro jednotlivé skupiny obyvatel či podnikatelů a odkazy na další informace na webových stránkách dotčených úřadů a institucí,“ uvádí vládní zpráva.
V hledáčku opatření vlády se jako nejpotřebnější nachází:
Rodiny s dětmi
Senioři
Bydlení a energie
Pohonné hmoty
Nejzranitelnější skupiny obyvatel
Vláda na pomoc nejvíce postiženým skupinám obyvatel i firmám uvolňuje ze státního rozpočtu bezmála sto miliard korun.
Aby lidé byli informováni, jaké nároky mají a co mohou čerpat – k tomu slouží web Deštník proti drahotě – „kde každý občan získá přehled o tom, jaká pomoc je právě pro něj určena a kde získá další informace, jak má postupovat, aby svůj nárok mohl uplatnit“, vysvětlil předseda vlády a dodává: „V každou chvíli nemusí všichni vědět, na jakou pomoc má kdo nárok, a proto jsme se rozhodli spustit informační web.“
Studená sprcha místo „deštníku“
Deník Referendum uvádí, že: „Vládou spuštěná kampaň Deštník proti drahotě nepředstavuje funkční opatření a je tak spíše další studenou sprchou pro všechny, kdo pociťují dopady inflace.“
„Desetiprocentní valorizace při patnáctiprocentní inflaci je zřejmě marketingový trik hodný pousmání,“ pokračuje Deník Referendum.
„Trojnásobné zvýšení důchodů není zásluhou vlády, ale zákonnou valorizací, ke které vláda přistoupit musela. … Příspěvek na bydlení, asi jediný smysluplný nástroj vládní sociální politiky, počítá s tak nízkými normativními náklady a je tak složitý na zpracování, že jej jednoduše téměř nikdo nečerpá.“
Dále DR zpochybňuje snížení daně pro vozidla nad 12 tun – jak to může ocenit běžná česká rodina?
Podle deníku nakonec „poslední, snad nejvíce diskutovaný pětitisícikorunový příspěvek pro rodiny s dětmi dosud není schválený, jeho podoba je nejasná a přichází pozdě“.
„Problém, který tu je, je inflace. Máme třetí největší inflaci ze zemí Evropské unie. To nás nutí, abychom byli rozpočtově odpovědní,“ odpovídal podle idnes.cz poslancům P. Fiala při obhajobě počínání vlády.

Deník Referendum konstatuje, že: „Vylhaných sedmaosmdesát miliard nikdo nikde neviděl, zatímco potravinové banky a neziskové organizace v oblasti pomoci lidem bez domova a občanské poradny zažívají nebývalý nápor,“ a dodává:

„Anketa ´Jsem na dně, pane premiére´, kterou realizoval spolek Krisa — Kritická sociální akce, nebo výzkumný projekt Českého rozhlasu a agentury PAQ Research  Česko 2022: Život k nezaplacení  upozorňují, že vládní opatření se zatím zcela míjí účinkem.
 

ZDENKA DANKOVÁ
The post „Deštník proti drahotě“ … je opravdu účinný? Mnozí pochybují first appeared on .


Nejčtenější za týden