Irský prezident říká, že džihádistický masakr v kostele byl „důsledkem změny klimatu“
RSS

Irský prezident říká, že džihádistický masakr v kostele byl „důsledkem změny klimatu“

Nedávno jsem se zde zmínila hned v několika článcích o masakrech křesťanů, k nimž aktuálně dochází v různých zemích Afriky, zejména pak v Nigérii. Scénář je vždy velmi podobný: Džihádisté napadnou vesnici a ty obyvatele, kterým se nepodaří včas utéct, zabijí. Poté dojde k vyrabování a zpravidla i vypálení jejich obydlí a prakticky vždy je vypálen kostel.
V jednom z nedávných případů, kdy byla nigerijská vesnice napadena v době nedělní mše, byli povražděni věřící a poté vypálen kostel. Totéž se děje jako přes kopírák i v dalších středoafrických zemích, kde ještě žije nějaká křesťanská populace, jako například v Kongu nebo Burkině Faso.
Ovšem na tyto masakry odmítají jakkoli reagovat západní politici. Jak již víte, tak například europarlament odmítl diskutovat o pronásledování křesťanů nejen v Africe, ale i jinde ve světě, zatímco muslimům, kteří jsou oněmi utiskovateli, dává velký prostor. Většina politiků se však k problému raději nevyjadřuje vůbec, neboť by museli přiznat, že za útoky stojí jejich věční chráněnci – muslimové.
Pokud už je někdo k nějakému vyjádření donucen, pak z něj vyleze nějaká nicneříkající fráze nebo dokonce totální nesmysl, který by snad nezplodilo ani malé dítě. Takový nesmysl nyní pronesl irský prezident. Věřím ovšem, že idiotů, kteří jeho prohlášení uvěřili, se najde dostatek…
Michael Higgins je stejně pověrčivý jako jeho středověcí předkové, kteří věřili, že neštěstí, které zažili, bylo dílem čarodějnic, ale věří, že je osvícený.
Po jeho prohlášení, že za útoky a vypálené kostely může změna klimatu, se nakonec ozval nigerijský biskup, aby tomuto tupci a jemu podobným osvětlil, že dělat z džihádu důsledek změny klimatu je asi tak  stejný nesmysl, jako tvrdit, že je země placatá…
Připisovat násilí proti nigerijským křesťanům změně klimatu je nesprávné a přitažené za vlasy, podle biskupa diecéze, kde bylo při letniční nedělní mši zavražděno nejméně 40 lidí.
Biskup Jude Ayodeji Arogundade z Ondo reagoval na prohlášení irského prezidenta Michaela Higginse po masakru 5. června v katolickém kostele sv. Františka Xaverského v Owo v jihozápadní Nigérii.
Higgins odsoudil útok ze 7. června, ale prohlásil, že jsou to ve skutečnosti „důsledky změny klimatu“.
„Zatímco děkuji ctihodnému panu Higginsovi za to, že se připojil k ostatním, aby odsoudili útok a vyjádřili soustrast obětem, jeho důvody pro tento strašlivý masakr jsou nesprávné a přitažené za vlasy,“ řekl Arogundade.
Dodal: „Naznačovat nebo spojovat oběti teroru s následky změny klimatu je nejen zavádějící, ale tímto ještě sype sůl do zranění všech, kteří jakkoli trpěli v důsledku terorismu v Nigérii.“
„Oběti terorismu jsou jiné kategorie, se kterou se nedá nic srovnávat! Každému, kdo v posledních letech pozorně sledoval události v Nigérii, je zcela jasné, že základní otázky teroristických útoků, banditismu a nezmenšeného náporu v Nigérii a v oblasti Sahelu se změnou klimatu nemají nic společného.“
Nigerijská vláda má údajně podezření, že masakr mužů, žen a dětí v kostele, který také zanechal více než 126 zraněných, byl proveden povstaleckou skupinou Islámský stát v provincii Západní Afrika (ISWAP).
Biskupovy komentáře zopakoval britský katolický bojovník za lidská práva lord Alton z Liverpoolu.
Stěžoval si, že utrpení Nigerijců vyvolalo „malý zájem“ v mainstreamových médiích.
„A je zarážející, jak rychle politici a komentátoři vytahují stejný zdiskreditovaný banální narativ, že hnací silou takového krveprolití je změna klimatu a nedostatek zdrojů,“ napsal 12. června na svých webových stránkách.
„Říkají, že příčiny jsou ‚komplikované‘, s téměř žádnou zmínkou o džihádistické ideologii, která stojí za nekonečnými zvěrstvy ISIS a Boko Haram.“
„A pak tvrdí, že všichni trpí a existuje jakási rovnocennost s oběťmi pocházejícími z různých náboženských prostředí, což je lež, neboť vyvražďováni jsou jen křesťané.“
„Měli by to říct rodinám, jejichž blízcí jsou cílem útoku, den co den, a zjistit, jaký druh reakce dostanou.“
Řekl, že je nejvyšší čas, aby se svět probudil a přestal šířit nechutné lži o útocích.
Nejméně 4 650 nigerijských křesťanů bylo zabito pro svou víru v roce 2021 a téměř 900 v prvních třech měsících roku 2022.
Je třeba si uvědomit, že tamní vojáci se již postupně stěhují do Evropy – a to za podpory EU. To, co můžeme nyní vidět v Nigérii, chystají i pro Evropu – a dokonce se s tím ani nijak netají. Dá se tedy říci, že evropští politici, kteří jejich invazi do Evropy podporují, jsou zároveň komplici veškerých útoků, k nimž z jejich strany v budoucnu dojde….
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden