Spojené království vyzývá k vytvoření „globálního NATO“
RSS

Spojené království vyzývá k vytvoření „globálního NATO“

Světový řád vytvořený po druhé světové válce a studené válce již nefunguje, a proto Západ potřebuje „globální NATO“, aby mohl nově prosazovat geopolitiku, uvedla ve středečním projevu britská ministryně zahraničí Liz Trussová. (Foto: Flickr)







Trussová rovněž vyzvala blok vedený USA, aby na Ukrajinu poslal více „těžkých zbraní, tanků“ a letadel, a uvedla, že Čína bude čelit stejnému zacházení jako Rusko, pokud nebude „hrát podle pravidel“.



„Mou vizí je svět, kde jsou svobodné národy asertivní a na vzestupu. Kde jsou svoboda a demokracie posilovány prostřednictvím sítě ekonomických a bezpečnostních partnerství,“ řekla Trussová v projevu na banketu v londýnském Mansion House.



Trussová toto uspořádání nazvala „Síť svobody“ a tvrdila, že je nezbytné, protože ekonomické a bezpečnostní struktury vytvořené po roce 1945 – jako například Rada bezpečnosti OSN – „byly natolik pokřivené, že agresi spíše umožňovaly, než aby ji omezovaly“.



„Geopolitika je zpět,“ prohlásila.



Kolektivní Západ a jeho spojenci musí Kyjevu dodávat „těžké zbraně, tanky, letadla – sáhnout hluboko do našich zásob, zvýšit výrobu“, řekla Trussová, protože cílem je „vytlačit Rusko z celé Ukrajiny“ a obnovit zemi podle vzoru nového Marshallova plánu.



Válka na Ukrajině je naší válkou – je to válka nás všech, protože vítězství Ukrajiny je strategickým imperativem pro nás všechny.



Kromě toho musí NATO zajistit, aby „západní Balkán a země jako Moldavsko a Gruzie měly odolnost a schopnosti udržet si svou suverenitu a svobodu“, a dodržovat „posvátnou“ politiku otevřených dveří, uvedla Trussová.



Její ambice však přesahovaly Evropu, neboť Trussová odsoudila „falešnou volbu mezi euroatlantickou bezpečností a bezpečností v Indopacifiku“.



„V moderním světě potřebujeme obojí. Potřebujeme globální NATO,“ řekla. „A musíme zajistit, aby se demokracie, jako je Tchaj-wan, dokázaly samy bránit.“



S poukazem na bezprecedentní snahu Londýna uvalit na Rusko embargo Trussová zdůraznila, že „ekonomický přístup již není samozřejmostí. Je třeba si ho zasloužit“ a že země, které si ho chtějí zasloužit, „musí hrát podle pravidel. A to se týká i Číny.“



Spojené království v posledních několika měsících poslalo na Ukrajinu velké množství zbraňových systémů, včetně protitankových střel NLAW a obrněných vozidel Stormer. Britský ministr pro ozbrojené síly James Heappey ve středu pro rozhlasovou stanici Thames Radio uvedl, že by bylo „zcela legitimní“, kdyby Ukrajina použila zbraně dodané Spojeným královstvím k úderu na ruské území, na což ruská armáda upozornila, že na jakýkoli takový útok by reagovala odpovídajícím způsobem.



Zdroj: infowars.com
Článek Spojené království vyzývá k vytvoření „globálního NATO“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden