Uniklý dokument: USA považují korupci na Ukrajině za hlavní hrozbu
RSS

Uniklý dokument: USA považují korupci na Ukrajině za hlavní hrozbu


Z uniklé vládní strategie USA vyplývá, že Bidenova administrativa se korupcí na Ukrajině zabývá mnohem více, než dává veřejně najevo, napsal v pondělí server Politico. (Foto: Flickr)









Ministerstvo zahraničí v tichosti zveřejnilo 22stránkovou verzi integrované strategie pro Ukrajinu, z níž je zřejmé, že korupce je pro USA velkým problémem. Strategie nastiňuje dlouhodobé cíle americké politiky na Ukrajině s důrazem na vymýcení korupce. „Ukrajina musí jednou provždy zabít draka korupce,“ uvádí se ve veřejné verzi dokumentu.



Podle serveru Politico je důvěrná verze strategie třikrát delší a při diskusi o korupci na Ukrajině používá ještě ostřejší výrazy.




Polsko začalo vydávat Ukrajině své občany, kteří opustili zemi díky úplatkům

„Vnímání korupce na vysoké úrovni,“ varuje důvěrný dokument, by mohlo „podkopat důvěru ukrajinské veřejnosti a zahraničních představitelů ve válečnou vládu“.



Ukrajina je dlouhodobě nechvalně známá svou korupcí, ale Spojené státy se snažily tento problém bagatelizovat, protože od ruské invaze do ní nalily desítky miliard dolarů ve formě zbraní a ekonomické pomoci.



Nedávné korupční skandály však vrátily ukrajinské úplatkářství do popředí zájmu a vyústily v hromadné vyhazovy, včetně nedávného propuštění ministra obrany a šesti náměstků ministra obrany prezidentem Volodymyrem Zelenským.




„Ano, byli upláceni“: Vyhozený ukrajinský prokurátor potvrdil Bidenovu korupci

Jeden z amerických představitelů v rozhovoru pro POLITICO připustil, že „v zákulisí probíhají upřímné rozhovory“ o korupci na Ukrajině.



Jiný americký představitel uvedl, že Bidenova administrativa diskutuje s ukrajinskými představiteli o myšlence potenciálně podmínit budoucí hospodářskou pomoc „reformami, které by se vypořádaly s korupcí a učinily z Ukrajiny atraktivnější místo pro soukromé investice“.



Tento úředník uvedl, že o myšlence podmínit vojenskou pomoc se nediskutuje, protože administrativa je odhodlána pokračovat v zástupné válce bez ohledu na rizika a náklady s tím spojené.




Trump řekl, že „zkorumpovaný křivák“ Biden byl podlpacen

Mezi další dlouhodobé cíle pro Ukrajinu uvedené ve strategii patří přijetí standardů NATO ukrajinskou armádou a vytvoření „domácího obranného průmyslu“ na Ukrajině, který je „schopen podporovat základní potřeby“.



Strategie rovněž vyzývá k vytvoření „plánu odporu na národní úrovni“ , což by mohlo znamenat, že USA podpoří povstání, pokud Rusko získá další území. Ministerstvo zahraničí na dotaz serveru Politico tento bod nechtělo upřesnit.



Zdroj: antiwar.com
Článek Uniklý dokument: USA považují korupci na Ukrajině za hlavní hrozbu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden