OSN: Guterres v Buči podporil vyšetrovanie zločinov trestným súdom.
RSS

OSN: Guterres v Buči podporil vyšetrovanie zločinov trestným súdom.


Keď už je reč o medzinárodnom trestnom súde a vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine, len by sme v tomto smere radi pripomenuli jednu staršiu správičku spred dvoch rokov, ktorá hovorí o tom, ako sa vysporiadali s týmto súdom v USA:


Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo oznámil uvalenie sankcií na prokurátorku Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudovú. Pompeo takisto uviedol, že sankciám vrátane obmedzenia vstupu do Spojených štátov budú čeliť aj ostatní, ktorí Bensoudovej vo vyšetrovaní asistujú: „Dnes pristupujeme k ďalšiemu kroku, pretože ICC, bohužiaľ, pokračuje v útokoch na Američanov,“ uviedol Pompeo. Americký prezident Donald Trump ešte začiatkom júna podpísal dekrét, ktorým autorizuje sankcie proti jednotlivcom zapojeným do vyšetrovania možných vojnových zločinov amerických jednotiek v Afganistane Medzinárodným trestným súdom.


Dekrét umožňuje ministrovi zahraničných Mikeovi Pompeovi, aby po konzultácii s ministrom financií Stevenom Mnuchinom zablokoval v USA aktíva zamestnancov ICC, ktorí sa zúčastňujú na vyšetrovaní.

The post OSN: Guterres v Buči podporil vyšetrovanie zločinov trestným súdom. appeared first on Slobodný vysielač .


Nejčtenější za týden