Co ve skutečnosti zabilo 10 tisíc kusů dobytka v Kansasu?
RSS

Co ve skutečnosti zabilo 10 tisíc kusů dobytka v Kansasu?

Virální video ukazuje stovky mrtvých kusů dobytka zasažených vlnou veder v Kansasu Chaos v potravinových řetězcích se nadále prohlubuje, protože v Kansasu záhadně uhynuly tisíce kusů dobytka. (Foto: Twitter)







Oficiálně nejméně 2 000 kusů dobytka uhynulo na „extrémní horko a vlhkost“ při trojciferných teplotách, avšak skeptici tomu nevěří, protože virální záběry ukazují stovky krav ležících hlavou dolů.



On a ranch in the southwest of the state of Kansas alone, more than 3,000 cattle suddenly fell dead last weekend. According to the farmers, there is no plausible explanation for this mass extinction. Cases like this are currently accumulating in the USA. pic.twitter.com/tj6vZ9uNGq — Agent J (@YouMayCallMeJay) June 15, 2022 Nejvyšší odhady pochází od starší redaktorky časopisu Progressive Farmer Victorie Myersové, která uvádí předběžné odhady z výkrmen nebo krmných dvorů, podle nichž v důsledku spalujícího horkého počasí uhynulo v celém státě 10 000 kusů tučného skotu.



„Je známo, že k těmto srdcervoucím ztrátám vedly teploty v oblasti přesahující 100 stupňů Fahrenheita, vlhkost a malý nebo žádný vítr, který by pomohl zvířata ochladit. Teplotní údaje hlášené pro Ulysses začaly překračovat hranici 100 stupňů 11. června. Do 13. června byla hlášena nejvyšší teplota 104 stupňů a vlhkost vzduchu se pohybovala od 18 % do 35 %. Teplota a vlhkost vzduchu se začaly mírně snižovat 14. června. Jen několik dní před nástupem veder se nejvyšší teploty pohybovaly kolem 80. let,“ uvedl Myers.



Kansaské ministerstvo zdravotnictví a životního prostředí agentuře Reuters sdělilo, že od úterý ví pouze o nejméně 2 000 případech úhynu dobytka v důsledku vysokých teplot a vlhkosti.



Jeden z farmářů trvá na tom, že „to nebylo vedrem“.



I'm in Arizona in the middle of the desert… Never seen cows die like that. Feedlots, dairies like we have here… Never seen cows die of heat. Trust me I live in one of the hottest places in America. Not happening here even with draughts. — Crypto-Liz-Taylor (@Liz85139) June 15, 2022 Podobně se vyjádřili i další:



Podle meteorologických modelů agentury Bloomberg se vysoké teploty v celém Kansasu od soboty pohybují v rozmezí 95-100 stupňů Fahrenheita a mohly by přetrvat až do 25. dne v měsíci.











Zvláštní je, že Texas, stát s největší koncentrací krav, zažívá ještě větší vedra než Kansas a zatím ještě nezaznamenal hromadný úhyn krav.



Corbitt Wall, analytik dobytka z National Beef Wire, řekl Progressive Farmer, že rozsah ztrát v Kansasu popsaly dva zdroje mimo média. Uvedl, že mezi farmáři panuje velká frustrace, a upozornil, že trhy s futures v pondělí navzdory ztrátám klesly.



„Vím, že pro lidi z oboru je těžké sledovat ten futures trh, ale není to reálné,“ řekl Wall. „Jediný okamžik, kdy tito obchodníci a spekulanti vydělávají na futures, je, když je trh volatilní, a oni sledují tyto algoritmy, které jim říkají, kam se trh vyvíjí. Pro lidi, kteří sledují fundamenty, je to frustrující.“



Veterinář z Kansaské státní univerzity A. J. Tarpoff označil ztráty za „dokonalou bouři“ přílišného horka a žádné možnosti nočního ochlazení, která dobytek stresovala.



„Stres z horka nenastává najednou. Skot během dne akumuluje teplo a pak v průběhu nočních hodin trvá čtyři až šest hodin, než toto teplo odvede. Dokud máme v noci ochlazovací efekt, dobytek horko většinou zvládá. Problémy nastávají, když máme dva až čtyři dny po sobě minimální noční ochlazování a začínáme den s tepelnou zátěží, která se nahromadila předchozí den,“ řekl Tarpoff.



Bylo to tedy horko, co krávy zabilo, nebo něco jiného?



Zdroj: zerohedge.com
Článek Co ve skutečnosti zabilo 10 tisíc kusů dobytka v Kansasu? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden