Glosa MM: Kolik raket a zbraní použitých k útoku na Izrael bylo ze Západu a pocházelo z Ukrajiny a Afganistánu?
RSS

Glosa MM: Kolik raket a zbraní použitých k útoku na Izrael bylo ze Západu a pocházelo z Ukrajiny a Afganistánu?


MIROSLAV MACEK
Zdalipak si někdo troufne zodpovědět otázku, kolik raket a zbraní použitých k útoku na Izrael bylo ze Západu a pocházelo z Ukrajiny a Afganistánu?
Evropský parlament přijal ve čtvrtek usnesení, v němž odsuzuje předem naplánovaný a bezdůvodný vojenský útok Ázerbájdžánu proti Arménům žijícím v Náhorním Karabachu z 19. září. Ten podle poslanců představuje hrubé porušení mezinárodního práva a lidských práv a jasné porušení předchozích pokusů o dosažení příměří.
Francouzský prezident Macron ovšem prohlásil, že na uvalení sankcí vůči Ázerbájdžánu není čas.
Pochopitelně, neboť ruský plyn je třeba něčím nahradit. Proto existuje mezi Ázerbájdžánem a EU Memorandum o porozumění o strategickém partnerství v oblasti energetiky, které obsahuje závazek zdvojnásobit dovoz plynu ze současných zhruba 10 miliard metrů krychlových (v roce 2021 to bylo 8,1) do roku 2027. Alijev i představitelé EU (předsedkyně Evropské komise von der Leyenová a eurokomisařka pro energetiku Simsonová) zmíněné memorandum prezentovali jako obrovský úspěch.
Nizozemská ministryně obrany označila podporu Ukrajiny za levný způsob, jak se zbavit ruské hrozby . Kajsa Ollongren se zarážející upřímností prohlásila, že pokud Ukrajina nebude bojovat v této válce, bude ji muset vést NATO. Zatím se podle ministryně alianci daří bojovat proti Rusku cizíma rukama za malý poplatek v podobě dodávek zbraní a humanitární pomoci.
Jen jaksi zapomněla na desetitisíce mrtvých Ukrajinců, kterým se nedaří…
Americký generál ve výslužbě Ben Hodges dne 28. 12. 2022:
Válečné karty jsou nyní rozdané tak, že Ukrajina už prakticky nemůže prohrát. Zima sice válku zpomalí, ale už v lednu může Kyjev spustit ofenzivu s cílem osvobodit Krym.
Největším nepřítelem Ukrajinců jsou hecující falešní proroci.
Petr Lachnit na Parlamentních listech:
Dobrý den, jmenuji se Štěpán Křeček. Jsem hlavním ekonomem společnosti B., a také poradcem premiéra Petra Fialy. Ano, byl jsem to právě já, kdo lidem letos v dubnu kvůli tuzemské drahotě doporučoval jezdit nakupovat levnější zboží do Polska. A jsem to také já, kdo aktuálně vypracoval analýzu, že Česká republika tímto tratí miliardy korun.
Jestli jste si mysleli, že je to vtip, není. A vlastně se není čemu divit. Takto „český“ kabinet skutečně funguje. Premiérův poradce žene lidi nakupovat za hranice, a pak přijde s objevným zjištěním, že do tuzemského rozpočtu netečou peníze. Cirkus bude? Ne, cirkus už je.
V posledních dnech se v médiích stále častěji objevují články a doporučení, že se cesta do obchodů za hranicemi skutečně vyplatí. Třeba konzumenti tabáku ušetří na krabičce běžně čtyřicet korun. Mám kamaráda z jedné vesnické hospody, který všem tamním kuřákům pravidelně vozí desítky kartonů. Proč ne. Člověk je Homo economicus, a měsíčně ušetřená tisícovka se v kapse hodí. Zvlášť v dnešní době, kdy nás vláda svým amatérismem všechny ožebračuje.
A přitom nejde jen o cigarety. Na litru pohonných hmot se dá dnes v Polsku ušetřit i šest korun. A to nemluvím o cenách potravin či drogerie, nejen v Polsku.
Připadá mi, že jsme se stali obětí jakéhosi experimentu, co všechno si našinec nechá líbit. Ještě že máme odborníky typu pana Křečka, kteří dokáží dobře poradit. Ptám se, proč kromě kvalitních rad a následných analýz nepřicházejí s řešením. Možná na to nemají. Nebo nás jen testují, co vydržíme. Vybírat si z těchto variant nechci. Někdo z vás snad ano?
Omlouvám se čtenářům glos za nedůsledné ověření informace (bohužel existují dva zdroje stejného názvu, z nichž jeden je seriózní a druhý nikoli) o newyorském nákupu šperků Cartier paní Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta.
Tato zpráva se nezakládá na pravdě.
Ćtenářka glos v. d. mi napsala:
Telefon do nebe
Chce se mi volat tátovi. Vím, že je to blbost.
Padesátá léta. Prezident Zápotocký sliboval klid a řád. A táta byl kulak. Vzali mu statek, pole, lesy, louky, pluh i mlátičku, koně i krávy. Po večerech sedával u Svobodné Evropy, přicházeli sousedé. „Co, hospodáři, kdy se to otočí?“
Pak nadějný rok šedesátý osmý. Tátovi se dokonce podařilo vyjet na pár dní k dánským farmářům. Vrátil se s nadšením – „Sousedé, půjde to!“
O rok později už zase jen sedával u té štvavé vysílačky. Sláva Volný, Pavel Pecháček, Milan Schulz, Luděk Pachman a další nadějné hlasy z étéru. A najednou se v lednu 1976 přímo z Mnichova vrátil hrdinný kapitán Minařík, nasazený přímo v týlu nepřítele, nejslavnější rozvědčík. Josef Laufer zpíval – „Díky vám, chlapíku statečný, za vaši odvahu, rozum a sílu…“
Táta přestal Svobodné Evropě věřit. Vozili jsme mu z Prahy samizdaty, po večerech luštil téměř nečitelné zprávy Charty 77, nevím kolikáté kopie na tenkém průklepovém papíru. A ptával se – „Co ten Havel, bude to dobrý?“ Sousedé se už nechodili ptát, seděli u televize s Mužem na radnici nebo se Ženou za pultem.
Po sametu rodině vrátili statek, pole, louky, lesy a zrezivělé stroje. Koně a krávy se té slávy nedožili. A hospodář chodil o berlích.
Kdybych se dnes tátovi náhodou dovolala do nebe, vím, co by mi řekl. Už zase slibují klid a řád…

MACEK Miroslav

The post Glosa MM: Kolik raket a zbraní použitých k útoku na Izrael bylo ze Západu a pocházelo z Ukrajiny a Afganistánu? first appeared on .


Nejčtenější za týden