ŽIVĚ: Šéf OSN Guterres říká, že ho obléhání Gazy trápí
RSS

ŽIVĚ: Šéf OSN Guterres říká, že ho obléhání Gazy trápí


Izraelsko-palestinská eskalace v přímém přenosu. Na našem zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Flickr / ilustrační)









Děkujeme, že nás v pondělí sledujete o probíhajících bojích mezi palestinskými bojovníky a izraelskou armádou.



19:00 Šéf OSN Guterres říká, že ho obléhání Gazy trápí



Guterres vyzval všechny válčící strany, aby respektovaly mezinárodní humanitární právo, a prohlásil, že je „znepokojen“ snahou Izraele zavést úplnou blokádu Gazy.



„Jsem hluboce znepokojen dnešním oznámením, že Izrael zahájí úplné obléhání pásma Gazy – nic nesmí dovnitř, žádná elektřina, potraviny ani palivo,“ uvedl Guterres.



„Humanitární situace v Gaze byla před těmito nepřátelskými akcemi mimořádně zoufalá. Nyní se bude jen exponenciálně zhoršovat.“



Šéf OSN rovněž zasadil současné násilí do kontextu širšího konfliktu a uvedl, že k poslednímu vývoji nedošlo „ve vakuu“.



„Skutečnost je taková, že vyrůstá z dlouhodobého konfliktu s 56 let trvající okupací a bez politického konce v dohledu. Je načase ukončit tento začarovaný kruh krveprolití, nenávisti a polarizace,“ uvedl Guterres.



17:14 Netanjahu slíbNetanjahu popsal, co hodlá udělat ve válce s Hamásem



Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že ve válce s Hamásem „změní Blízký východ“.



„To, co Hamás zažije, bude těžké a strašné… změníme Blízký východ,“ řekl 73letý vůdce představitelům z jihu Izraele.



„Tohle je jen začátek … my všichni jsme s vámi a porazíme je silou, obrovskou silou.“



17:01 Egyptská rozvědka varovala, že se chystá něco velkého, ale byla ignorována




Egyptská rozvědka varovala, že se chystá něco velkého, ale byla ignorována

15:30 „Skoncuj s nimi!“, vzkázala Haleyová izraelskému premiérovi



Republikánská prezidentská kandidátka Nikki Haleyová vyzvala izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby je (Hamás) „dorazil“ po bezprecedentním útoku palestinské militantní skupiny, který si vyžádal stovky mrtvých.





„Musíme si uvědomit, že to, co se stalo v Izraeli, se může stát i tady v Americe. A doufám, že se všichni sjednotíme a postavíme se na stranu Izraele, protože nás teď opravdu potřebuje,“ řekla.



V příspěvku na X Haleyová izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi vzkázala, aby s nimi (s Hamásem) „skoncoval“.







14:44 EU pozastavila poskytování pomoci Palestincům



Podle komisaře pro rozšíření Varhelyiho Evropská unie pozastavuje všechny platby Palestincům.



Evropská komise přezkoumává celé své portfolio rozvojové pomoci Palestincům v hodnotě 691 milionů eur (728,66 milionu USD).



„Rozsah teroru a brutality vůči Izraeli a jeho obyvatelům je bodem obratu,“ uvedl Oliver Varhelyi, komisař EU pro sousedství a rozšíření, v příspěvku na sociální síti X.



„Nemůže existovat žádný obvyklý obchod,“ dodal Varhelyi.



Dodal, že rozhodnutí znamená okamžité pozastavení plateb, přezkoumání projektů a odložení nových rozpočtových návrhů až do odvolání.



12:01 Izrael zahájí úplnou blokádu Gazy: žádná elektřina, jídlo a palivo



Izraelský ministr obrany Yoav Gallant oznámil „úplné obklíčení“ Gazy a uvedl, že úřady přeruší dodávky elektřiny a zablokují dovoz potravin a pohonných hmot.



Gaza je v současné době pod ochromující leteckou, pozemní a námořní blokádou, která byla zavedena v roce 2007. Více než 2 miliony obyvatel se nadále potýkají s nedostatkem vody a elektřiny, stejně jako s nedostatkem léků a lékaři nemohou provádět operace.



11:11 Bezprecedentní mobilizace: Izrael povolal 300 tisíc záložníků




BREAKING: The #Israeli army pushed tanks and heavy artillery to 20 locations along the border with the #Gaza Strip. #Gaza #Israel #Palestine #IsraelPalestineWar pic.twitter.com/8Abua7c6m5 — Globe Eye News (@GlobeEyeNews) October 9, 2023

Bezprecedentní mobilizace: Izrael povolal 300 tisíc záložníků

11:01 Írán popírá, že by se podílel na útoku Hamásu



Írán tvrdí, že tvrzení o jeho podílu na útoku Hamásu na Izrael jsou nepodložená.



„Obvinění spojená s íránskou rolí… jsou založena na politických důvodech,“ řekl novinářům mluvčí ministerstva zahraničí Násir Kanání.



Palestinci mají „potřebné schopnosti a vůli bránit svůj národ a získat zpět svá práva“ bez jakékoli pomoci Teheránu, dodal Kanání.



Jeho komentáře přišly poté, co deník Wall Street Journal uvedl, že Írán pomáhal Hamásu plánovat překvapivé útoky.



10:44 Peter Weis: Co se ve skutečnosti děje v Izraeli?




Peter Weis: Co se ve skutečnosti děje v Izraeli?

10:23 Gaza pod nepřetržitým bombardováním



Před možnou izraelskou pozemní invazí do Gazy hlásí Tarek Abu Azzoum z Al-Džazíry, že v poslední hodině byla oblast Bejt Hanoon (pro Izraelce známá jako Erez) „intenzivně“ bombardována ze vzduchu.




BREAKING| Israeli military forces use poisonous white phosphorus weaponry on heavily populated districts in the north of Gaza. pic.twitter.com/M08LluXoSr — Ramy Abdu| رامي عبده (@RamAbdu) October 9, 2023

What do you all see here? pic.twitter.com/PQbfI5MWwS — Vincent Kennedy (@VincentCrypt46) October 9, 2023

مشاهد للقصف الإسرائيلي على مدينة غزة صباح اليوم. pic.twitter.com/uAiNd2S7ut — وكالة شهاب للأنباء (@ShehabAgency) October 9, 2023

Israel started air strikes again Israeli warplanes bomb Shati camp in Gaza again #SahabatPalestina_ID #FreePalestine #ForeverPalestine #FreedomOfPalestine pic.twitter.com/PcLy0zvYNf — an ottoman (@an_ottoman) October 9, 2023

LATEST: Israel warplanes bombs a mosque in the Shati‘ refugee camp in Gaza. #IsraelPalestineWar #Israel_under_attack #อิสราเอล #hamasattack #Palestine #IStandWithIsrael #Gaza #Debate2023 #Israel_under_attack #IStandWithPalestine #HamasTerrorists pic.twitter.com/UUQOKRI4Br — गायक अनुज धीमान (राष्ट्रभक्त )100%FB (@Anuj_2289) October 9, 2023

BREAKING: Children, Babies, old women, trapped under the rubble as Israel bombs Gaza. Typical action for the Israeli terror state which the world ignores as they live carelessly on the other side of the prison fence. pic.twitter.com/6i1zkvA1NT — Syrian Girl (@Partisangirl) October 9, 2023
„Úroveň a rychlost leteckých úderů uvnitř pásma Gazy se během posledních několika hodin pozoruhodně zintenzivnila,“ a dodává, že některé budovy byly zasaženy bez předchozího varování.



„Přesný počet obětí není znám vzhledem k nemožnosti záchranných služeb dostat se do oblasti.“



‚Neexistuje žádné bezpečné útočiště‘: Obyvatelé Gazy vzpomínají na noční izraelský útok. Obyvatelé Gazy se po nepřetržitém nočním bombardování probudili do další zkázy na palestinském území.



„Byla to těžká noc. Čekali jsme na svůj osud,“ řekl Al-Džazíře Enas Wajeeh Qeshta, obyvatel Gazy.



Qeshtaová uvedla, že když izraelské bombardování v noci pokračovalo, její rodina se shromáždila v jedné místnosti, „abychom v případě bombardování mohli zemřít společně“.



„Není tu žádné bezpečné útočiště. Každý je terčem útoku.“



10:10 Graham: Zaútočíme na Írán, pokud Hizballáh vstoupí do války




Graham: Zaútočíme na Írán, pokud Hizballáh vstoupí do války

09:33 Erdogan vyzval k vytvoření státu Palestina v hranicích z roku 1967



Turecký prezident Tayyip Erdogan v neděli prohlásil, že Turecko je odhodláno zvýšit diplomatické úsilí o dosažení klidu v bojích mezi izraelskými a palestinskými silami, ale dodal, že jedinou cestou k dosažení míru v regionu je dvoustátní řešení.



Turecko, které v minulosti podporovalo Palestince, hostilo členy islamistické skupiny Hamás, která zahájila útok na Izrael, a podporovalo dvoustátní řešení, v sobotu uvedlo, že je připraveno pomoci deeskalaci napětí.



V projevu v Istanbulu Erdogan zopakoval výzvu, aby se obě strany vyvarovaly kroků, které konflikt ještě zhorší, a dodal, že izraelsko-palestinský konflikt je kořenem všech problémů na Blízkém východě.



„Dokud nebude tento problém vyřešen spravedlivým způsobem, bude náš region nadále žít v touze po míru,“ řekl Erdogan.



„Trvalý mír v regionu bude možný pouze nalezením konečného řešení palestinsko-izraelské otázky. V tomto ohledu, jak jsme vždy zdůrazňovali, je zachování perspektivy dvoustátního řešení velmi důležité.“



Dodal, že vytvoření nezávislého palestinského státu v souladu s hranicemi stanovenými v roce 1967, s neporušenou územní celistvostí a s Jeruzalémem jako hlavním městem je nyní „nutností, kterou nelze odkládat“.



„Jelikož se spravedlnost odkládá, bohužel za to platí cenu Palestinci, Izraelci i celý náš region,“ řekl Erdogan.




BREAKING: Erdogan called for the creation of a state of Palestine within the 1967 borders The Turkish president took a pro-Palestinian position in the conflict and proposed dividing the disputed territory within the borders before the Six-Day War , when east Jerusalem (the old… pic.twitter.com/9x1EBMnGYI — Megatron (@Megatron_ron) October 8, 2023
08:05 Rada bezpečnosti OSN se neshodla na prohlášení k válce mezi Izraelem a Hamásem



Rada bezpečnosti OSN se sešla na mimořádném zasedání za zavřenými dveřmi uprostřed války mezi Izraelem a Hamásem, ale nedosáhla potřebné jednomyslnosti pro společné prohlášení.



Spojené státy vyzvaly 15 členů rady, aby důrazně odsoudili Hamás, ale diplomaté uvedli, že členové v čele s Ruskem doufali v širší zaměření než jen odsouzení palestinské ozbrojené skupiny.



Rada zasedala přibližně 90 minut a vyslechla si informace od vyslance OSN pro mír na Blízkém východě Tora Wenneslanda.



07:00 Asijské letecké společnosti ruší lety do Izraele



Několik asijských leteckých společností zrušilo své lety do Izraele s odvoláním na bezpečnostní situaci v zemi.



Hainan Airlines, jediná čínská letecká společnost, která létá mezi Čínou a Izraelem, zrušila v pondělí lety mezi Šanghají a Tel Avivem, zatímco Cathay Pacific zrušila v úterý také let mezi Hongkongem a Tel Avivem.



Korean Air v pondělí zrušila let mezi přístavním městem Inčchon a Tel Avivem a uvedla, že očekává nepravidelnost budoucích letů.



9. 10. 2023




21:00 Katar tvrdí, že za eskalaci je zodpovědný Izrael



Katarský emír: „Potvrzujeme pevný postoj Kataru k palestinské otázce a legitimním právům bratrského palestinského lidu.“



Katarské ministerstvo zahraničí v sobotu vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že za pokračující eskalaci násilí s palestinským lidem je zodpovědný pouze Izrael.



Katar podle něj vyzývá obě strany k maximální zdrženlivosti a vyzývá mezinárodní společenství, aby zabránilo Izraeli využívat tyto události jako záminku k zahájení nepřiměřené války proti palestinským civilistům v Gaze.




Emir of the State of Qatar: “We affirm the firm position of the State of Qatar on the Palestinian issue and the legitimate rights of the brotherly Palestinian people” — War Monitor (@WarMonitors) October 8, 2023
20:18 USA přesunou údernou skupinu letadlových lodí blíže k Izraeli, říká Austin



USA přesunou blíže k Izraeli údernou skupinu letadlových lodí, jejíž součástí je letadlová loď Ford a lodě, které ji podporují, uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin.



Austin rovněž dodává, že Spojené státy budou Izraeli poskytovat munici a že se začne přesouvat jeho bezpečnostní pomoc.



Pentagon rovněž přidá do regionu stíhací letouny.



20:01 Reportéři MSNBC kritizují Izrael a tvrdí, že útoky Hamásu si zaslouží „kontext“




Reportéři MSNBC kritizují Izrael a tvrdí, že útoky Hamásu si zaslouží „kontext“

19:30 Hlavní letecké společnosti zrušily desítky letů do Tel Avivu



Řada leteckých společností, včetně American Airlines, Air France, Lufthansa, Emirates a Ryanair, zrušila desítky letů na letiště Ben Gurion v Tel Avivu.



Izraelský vlajkový dopravce El Al uvedl, že prozatím pokračuje ve svých letech do Tel Avivu, i když některé lety provozované zahraničními partnery byly zrušeny.



18:01 Izrael požádá Radu bezpečnosti OSN o odsouzení Hamásu



Izrael bude na dnešním zasedání požadovat, aby Rada bezpečnosti OSN odsoudila Hamás, uvedlo ministerstvo zahraničí.



Gilad Erdan, stálý zástupce Izraele při OSN, uvedl, že bude požadovat, aby se rada „pevně postavila za právo Izraele na sebeobranu, aby byla zajištěna bezpečnost našich občanů“.



17:04 Hizballáh dalším útočníkem? Válka se může zvrhnout v největší za poslední desetiletí




Hizballáh dalším útočníkem? Válka se může zvrhnout v největší za poslední desetiletí

15:21 Izrael poprvé od roku 1973 vyhlásil válečný stav



Izraelský bezpečnostní kabinet se odvolává na článek 40 Alef a poprvé od Jomkipurské války v roce 1973 oficiálně vyhlásil válečný stav.



Premiér uvedl, že válka byla Izraeli „vnucena vražedným teroristickým útokem z Gazy“. V důsledku útoků Hamásu zemřelo v Izraeli dosud více než 600 lidí.



Podle premiéra Benjamina Netanjahua umožňuje vládě provádět „významné vojenské aktivity“.



15:10 Irácké skupiny podporují útok Hamásu na Izrael



Irácká skupina Al-Hashd al-Shaabi oznámila, že podporuje útok Hamásu na Izrael. Ve zprávě se uvádí: „Jsme s vámi“.




Breaking The Al-Hashd al-Shaabi group of Iraq announced its support for Hamas’s attack on Israel. The message reads: „We are with you“ #طوفان_الأقصى #Israel pic.twitter.com/ctLYoufKJV — Umair (@Dr_MianUmair1) October 8, 2023
14:44 Něco tady nehraje, stalo se něco velmi podivného. Izraelka promluvila




Něco tady nehraje, stalo se něco velmi podivného. Izraelka promluvila

12:16 Egyptský policista zabil v Alexandrii izraelské turisty



Egyptská média: Policista zabil dva Izraelce a jednoho Egypťana na turistickém místě Máme další informace o údajném útoku na Izraelce v Alexandrii.



Podle místních médií v Egyptě zahájil policista ve středomořském městě palbu na izraelské turisty a zabil nejméně dva Izraelce a jednoho Egypťana.



Televizní kanál Extra News, který má úzké vazby na egyptské bezpečnostní složky, citoval nejmenovaného bezpečnostního pracovníka, který uvedl, že při útoku, k němuž došlo v místě Pompeiova sloupu v Alexandrii, byla zraněna další osoba. Podezřelý útočník byl podle agentury zadržen.




WARNING GRAPHIC Footage of three Israelis shot by a rogue terrorist police officer in Egypt. #Israel #Hamas #Palestine #Palestinian #IronDome #Gaza #TelAviv pic.twitter.com/U7YSm3uAWQ — Paul Golding (@GoldingBF) October 8, 2023

EGYPT: A gunman/ Egyptian police officer opened gunfire at an Israeli tourist bus in Alexandria City, Egypt; Several Israelis were killed and seriously injured #Israel #IsraelUnderAttack #طوفان_الأقصى #IsraelPalestineWar #FreePalestine #hamasattack #Palestine #Egypt pic.twitter.com/CBYGryxb5z — War Stalker (@SDFronttwit) October 8, 2023
Izraelská záchranná služba ZAKA podle tiskové agentury Associated Press oznámila, že v Alexandrii byli zabiti dva lidé.



11:10 Hamás tvrdí, že mu Ukrajina prodala zbraně



Na telegramovém kanálu Hamásu se tvrdí, že mu Ukrajina prodala zbraně, které použil při dnešním útoku proti Izraeli. Tyto informace nelze nezávisle ověřit.




Hamas is claiming Ukraine sold them the weapons they used in the attack today against Israel. pic.twitter.com/SZ9vAAQIhF — Joey Mannarino (@JoeyMannarinoUS) October 8, 2023
10:44 Zbraně zanechané USA v Afghánistánu se dostaly do rukou palestinských ozbrojenců




Zbraně zanechané USA v Afghánistánu se dostaly do rukou palestinských ozbrojenců

10:40 Hamás neútočí na civilisty, ale na osadníky, tvrdí jeho mluvčí



Usáma Hamadán, vysoký mluvčí Hamásu, řekl televizi Al-Džazíra, že Hamás neútočí na civilisty.



Skupiny na ochranu práv, jako je Amnesty International, poukázaly na to, že Hamas zabil izraelské civilisty.



„Je třeba rozlišovat mezi osadníky a civilisty. Osadníci zaútočili na Palestince… Doufáme, že Amnesty má mezinárodní pokoru a pošle nám vyvinutější zbraně, abychom útočili jen na vojáky,“ řekl Hamdan.



Na otázku, zda jsou za osadníky považováni i civilisté v jižním Izraeli, Hamdan odpověděl: „Každý ví, že tam jsou osady.“



„Na civilisty neútočíme záměrně. Prohlásili jsme, že osadníci jsou součástí okupace a součástí ozbrojených izraelských sil. Nejsou to civilisté,“ dodal.




Hamas Leader: „It is the Battle for the Al-Aqsa mosque…“ #IsraelUnderAttack #Palestine #Hamas #hamasattack #RocketAttack #Gaza #GazaUnderAttack #Israel #savas #Iran #Palestinian #Hezbollah #Lebanon pic.twitter.com/SoZArmwABA — Viral World (@ViralWorld5350) October 8, 2023
09:30 Izrael prohlásil, že do 24 hodin evakuuje obyvatele v blízkosti plotu v Gaze



Mluvčí izraelské armády prohlásil, že všichni obyvatelé žijící ve městech poblíž plotu v Gaze budou do 24 hodin evakuováni.



„Dostaneme se do každého města, dokud nezabijeme všechny teroristy v parametrech Izraele,“ řekl Daniel Hagari.



08:54: Hizballáh a Izrael si při bombardování Gazy vyměňují palbu



Hizballáh se hlásí k odpovědnosti za minometné údery z Libanonu na sever Izraele, Izrael tvrdí, že odpověděl dělostřeleckými údery.




Day 2: Gaza morning reveals destruction, including a mosque. Israeli strikes hit Hamas council, Al-Watan high-rise. Gaza reports 256 dead, 1,788 injured. Gaza Lebanon Isreal Palestinian Iraq Iran Egypt Islam Hezbollah Psalm 83 Mossad Dapo Abiodun Komodo #طوفان_الأقصى #USA WWIII pic.twitter.com/JPiWq8rg1g — O (@olakunle90) October 8, 2023

Lebanon’s Hezbollah bombs three Israeli military outposts with mortar shells in the occupied Shebaa Farms in southern Lebanon.“ #Israel #hamas #Lebanon #IronDome #Hamas #Gaza #SupportGaza #طوفان_الأقصى #فلسطين #Lebanonnews #Gaza #AlAqsaFlood #حماس #Hezbollah #arab #اسرائیل … pic.twitter.com/Ll15KPJYTN — Tahir Bhatti (@TahirBh09402843) October 8, 2023
Libanonský Hizballáh se přihlásil k odpovědnosti za útok na izraelské vojenské stanoviště na farmě Shebaa. Izrael tvrdí, že na to reagoval.



08:52 Taliban slíbil dobýt Jeruzalém, pokud Írán, Irák a Jordánsko umožní průchod




Taliban slíbil dobýt Jeruzalém, pokud Írán, Irák a Jordánsko umožní průchod

8. 10. 2023




21:50 Netanjahu prohlásil, že Izrael dosáhne každého místa, kde se Hamás skrývá



Izraelský premiér v televizním projevu slíbil, že Izrael Hamás porazí, ale boje „budou trvat dlouho“. Řekl: „To, co se stalo dnes, Izrael ještě nezažil, a já se postarám o to, aby se to už neopakovalo.“



Netanjahu dodal, že Izrael „dosáhne každého místa, kde s e Hamás skrývá“, a obyvatelům Gazy vzkázal, aby „tato místa okamžitě opustili“.



S odkazem na izraelské zajatce držené v Gaze řekl: „Říkám Hamásu, jste zodpovědní za blaho zajatců, Izrael zúčtuje s každým, kdo jim ublíží.“



20:54 Palestinci pomocí dronů útočí na izraelské tanky



Ve scéně, která se stala známou na Ukrajině, ale až dosud ne tolik na Blízkém východě, zveřejnili palestinští bojovníci videozáznam útoku na izraelský tank Merkava Mk4 pomocí dronu vyzbrojeného něčím, co vypadá jako minometná střela.



Střela zasáhne motorový prostor, který se na rozdíl od většiny tanků nachází v přední části Merkavy, a vozidlo okamžitě začne zevnitř hořet.




BREAKING: DRONES USED! The Palestinians managed to knock out an Israeli Merkava Mk4 tank with a grenade from a copter. Judging by the footage, the tank’s mechanical maintenance compartment, located at the front, caught fire. pic.twitter.com/oUM9sWMLhX — Lord Bebo (@MyLordBebo) October 7, 2023
20:39 Izraelská armáda tvrdí, že boje pokračují na 22 místech poblíž Gazy



Počet míst, kde izraelská armáda stále bojuje s bojovníky Hamásu, se podle mluvčího armády oproti dřívější aktualizaci před třemi hodinami nezměnil.



20:00 Íránský parlament po krvavé invazi Hamásu skanduje:„smrt Izraeli“




Íránský parlament po krvavé invazi Hamásu skanduje: „Smrt Izraeli“

19:40 Masivní salva raket zasáhla hlavní město Izraele Tel Aviv



Vojenské křídlo Hamásu uvedlo, že rakety jsou odpovědí na izraelský útok na výškovou budovu v centru města Gazy.



Mluvčí izraelské národní zdravotnické záchranné služby Magen David Adom uvedl, že prohledává oblasti s hlášeními o zraněných, mimo jiné v Javne, Givatajimu, Bat Jamu, Bejt Daganu, Tel Avivu a Rišon Letzionu.



Videa na sociálních sítích ukazují palbu raket nad Tel Avivem. Nebylo bezprostředně jasné, kolik jich bylo zachyceno.




NOW – Hamas launches rockets towards Tel Aviv in Israel. pic.twitter.com/Vawb1ifxGD — Disclose.tv (@disclosetv) October 7, 2023

la résistance Palestinienne frappe Tel-Aviv ce soir pic.twitter.com/ufT8ixy3D7 — Mustapha (@Mustapha_MCS) October 7, 2023

LATEST: Tel Aviv, Israel hit by rockets fired by Hamas. Damages reported. #Israel #Palestine #Hamas #طوفان_الأقصى #حماس pic.twitter.com/yUxuuHNRJS — ZahidAliKhan (@ZahidAli8888) October 7, 2023

An air raid alert has been declared again in #TelAviv . Lebanon / Hezbollah / Gaza /Palestine #IsraelUnderAttack ॥ #Gaza #Hamas ॥ #Israel_under_attack #Israel pic.twitter.com/2tHlJDnx0j — CBKNEWS (@CBKNEWS121) October 7, 2023

Tel Aviv’de ölü ve yaralılar var pic.twitter.com/ABorHJuCvp — Muharebe (@muharebe_haber) October 7, 2023

la résistance Palestinienne frappe Tel-Aviv ce soir pic.twitter.com/ufT8ixy3D7 — Mustapha (@Mustapha_MCS) October 7, 2023

Video from the scene of the fall in Tel Aviv. pic.twitter.com/EwhdMfDaRZ — Scytale News (@ScytaleNews) October 7, 2023
19:30 Izraelská okupace je zodpovědná za oběti, říká izraelský politik



Poslanec strany Hadaš a izraelského Knesetu Ofer Cassif tvrdí, že zabíjení civilistů na obou stranách je sice odsouzeníhodné, ale za smrt Izraelců i Palestinců může izraelská okupace palestinských území a kroky vlády vedené Netanjahuem.



„Je to [úmrtí] neúnosné. Ale my říkáme, že jediným způsobem, jak zabránit takovým zločinům na obou stranách, je ukončit okupaci,“ řekl.



„Dokud bude okupace pokračovat, budou takové strašné zločiny pokračovat… a to tato vláda chce,“ dodal.



Cassif také kritizoval vládu USA a řekl, že kdyby tlačila na Izrael, aby směřoval k mírovému politickému řešení a ukončil okupaci, k událostem, jako je ta dnešní, by nedošlo.



18:16 Biden přislíbil Izraeli všechny vhodné prostředky podpory



Biden Netanjahuovi řekl, že Washington je připraven poskytnout „všechny vhodné prostředky podpory“ v souvislosti s útoky na Izrael a pokračujícím izraelským bombardováním Gazy.



„Izrael má právo bránit sebe a svůj lid. Spojené státy varují před jakoukoli jinou stranou nepřátelskou vůči Izraeli, která by v této situaci hledala výhody,“ řekl Biden.



Úřad izraelského premiéra již dříve uvedl, že Biden volal Netanjahuovi s tím, že je nutná „silná a dlouhodobá kampaň“.



18:04 Hlavní rekapitulace:




Podle izraelské armády probíhají boje na 22 místech poblíž rozvodí mezi Gazou a Izraelem.
Izrael tvrdí, že izraelští vojáci a civilisté byli zajati, přičemž Netanjahu prohlásil: „Jsme ve válce a zvítězíme“.
Podle zdravotnických úřadů bylo při náletech na Gazu zabito nejméně 198 Palestinců, zatímco podle izraelských úřadů bylo při útocích Hamásu zabito nejméně 70 Izraelců.
Analytici tvrdí, že povaha útoků Hamásu na Izrael nemá v posledních letech obdoby a mohla by změnit podobu zakořeněného konfliktu.

17:39 Válka se stupňuje, Gaza je pod silnými izraelskými úder



Mluvčí Hamásu Cháled Kadomí:



„Chceme, aby mezinárodní společenství zastavilo zvěrstva v Gaze, proti palestinskému lidu, našim svatým místům, jako je Al-Aksá. Všechny tyto věci jsou důvodem pro zahájení této bitvy.“



Mohammed Deif, vojenský velitel Hamásu:



„Toto je den největší bitvy za ukončení poslední okupace na zemi.“



IDF pokračují v úderech na cíle a operativce Hamásu. Před chvílí letouny IDF uvedly, že zasáhly řadu militantů podél bezpečnostního plotu v pásmu Gazy, kde jsme předtím viděli palestinské buldozery, které jej rozebíraly.




Israel bombards #Gaza . pic.twitter.com/4rPjwDwH79 — Ahmer Khan (@ahmermkhan) October 7, 2023



Nejčtenější za týden