Po volebním úspěchu v Hesensku: AfD oznamuje, že založí Covidový vyšetřovací výbor
RSS

Po volebním úspěchu v Hesensku: AfD oznamuje, že založí Covidový vyšetřovací výbor


V době, kdy byla po celé Evropě zaváděna tvrdá covidová politika, byla konkrétně v Německu AfD jedinou parlamentní stranou, která se proti vládní politice vymezovala.
Je tedy logické, že zavedené strany se budou snažit o to, aby tento výbor vůbec nevznikl a pokud už vznikne, tak  se budou snažit jeho činnost zmařit.
Jistě jste již zaznamenali, že AfD měla úspěch v zemských volbách v Hesensku i Bavorsku. Dřív byla úspěšná spíš jen na východě země, ale s rostoucí invazí, šílenou zelenou politikou, válečným štváčstvím a deindustrializací v režii současné vlády se stále víc lidí ve svých preferencích přemisťuje k jediné parlamentní opoziční straně.
Podle předběžného oficiálního konečného výsledku dosáhla AfD v Hesensku 18,4 procenta, což z ní činí druhou nejsilnější stranu v zemském parlamentu.
Ale nejen, že strana nabrala na síle, ale má nyní k dispozici i další politické příležitosti k tomu, aby dělala politiku pro občany. Zdá se, že jedno téma již bylo určeno: vyšetřovací covidový výbor.
Zatímco strany tzv. „semaforu“ si po zemských volbách v Bavorsku a Hesensku stále lížou rány a libují si ve všech možných teoriích o tom, proč prohrály, místo aby dosáhly výrazných zisků a vítězná CDU/CSU stále oslavuje volební výsledek, pro jiné politická práce již pokračuje.
Například pro hesenskou AfD, která je s nárůstem o 5,3 procenta nyní druhou nejsilnější silou v zemském parlamentu a pravděpodobně také  největší opoziční stranou, protože CDU si ji do vlády nikdy nepřibere.  Do koalice půjde s některou z méně úspěšných zavedených stran.
A to otevírá zcela nové možnosti.
Celkově AfD pravděpodobně získá 28 ze 133 křesel v hesenském zemském parlamentu. To je více než pětina, přesněji 21 procent mandátů. A to stačí k tomu, aby menšiny mohly zřídit vyšetřovací výbor.
Dosud takové pokusy Alternativy vždy selhaly, protože ostatní strany odmítly spolupracovat.
Ale teď  už politici AfD nejsou závislí na jednotných stranách a mohou jednat sami.  Plány jsou již připraveny.
Například šéf hesenské AfD Andreas Lichert již oznámil , že chtějí zajistit zřízení vyšetřovacího covidového výboru, jakmile zemský parlament začne v lednu pracovat.
Politici, ať už na federální nebo státní úrovni, se stále odmítají vyrovnat s pandemickou politikou.  Místo toho se  po povinném očkování, urážkách občanů a vyloučení snaží vrátit do starých kolejí a  předstírat, že se nic nestalo (mimochodem, totéž se děje i u nás).
AfD už v únoru svolala vytvoření vyšetřovací komise. Je to proto, že  opatření země v boji proti pandemii byla „částečně funkčně i eticky a právně pochybná,“ jak vysvětlil mluvčí parlamentní skupiny AfD Volker Richter. Za to byla strana obviněna z „dezinformací.“
Pro poslanecký klub AfD v Hesensku je však jasné, že nyní je čas na vyjasnění, posílené volebním výsledkem. Spíše je v zájmu občanů, aby se to, co se pokazilo, řešilo vážně a rozumně.
Je nezbytné zabývat se opatřeními přijatými v průběhu pandemie. Lichert ponechal otevřené přesné datum pro takový návrh ve státním parlamentu, ale vysvětlil: „Bude to určitě projekt, který bude řešen s vysokou prioritou.“
Ale jako nejsilnější opoziční strana má AfD právo na jiné věci. Například je běžné, že  nejsilnější opoziční skupina reaguje na vládní prohlášení jako první.  A obvykle má také  právo předsedat důležitému výboru, jako je Rozpočtový výbor.
Jako druhá největší opoziční strana dosud předsedala Výboru pro právní záležitosti a Výboru pro evropské záležitosti.  Je však otázkou, zda nedojde k dalšímu triku zavedených stran jednotné fronty .
AfD se zatím nepodařilo získat místopředsedu zemského parlamentu, protože kandidáti prostě nebyli zvoleni.
A tak by se nyní v lednu mohl začít měnit jednací řád, aby se AfD postavily do cesty další překážky.  Například prosté zvýšení usnášeníschopnosti pro zřízení vyšetřovacích výborů.
I když by to zmařilo demokratický záměr tohoto ustanovení, jistě by podobného kroku byli schopni.  Současná regulace má koneckonců ve skutečnosti posílit právo opozice kriticky zkoumat kroky   vlády a úřadů.
Jenže dosud šlo o opozici v podobě jednotné ideové fronty. V případě skutečné opozice je třeba kontrole zabránit…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Po volebním úspěchu v Hesensku: AfD oznamuje, že založí Covidový vyšetřovací výbor se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden