Záhadný objekt z vesmíru vyslal nejsilnější gama záření na Zem
RSS

Záhadný objekt z vesmíru vyslal nejsilnější gama záření na Zem


Pulzary vysílající pravidelné pulzy elektromagnetického záření patří k nejzajímavějším objektům ve vesmíru. Jedná se o pozůstatky hvězd, které ukončily svůj život mohutnou explozí supernovy. (Foto: Flickr)









Debatu mezi vědci nyní vyvolal pulsar Vela. Ten vyslal směrem k Zemi vlnu nejsilnějšího gama záření, jaké kdy bylo v historii pozorování pulsarů zaznamenáno.



Záření bylo objeveno na observatoři H.E.S.S. v Namibii a popsáno ve studii publikované tento týden v odborném časopise Nature Astronomy.




Hudební nástroj, který představuje lidstvo ve vesmíru

Energie záření dosáhla 20 teraelektronvoltů, což je zhruba desetimiliardový násobek množství energie ve viditelném světle, které k nám mimo jiné vyzařuje Slunce.



Pulsar Vela se otáčí přibližně jedenáctkrát za sekundu a vědci již dříve pozorovali jeho záření. Nyní však zaznamenali paprsky s 200krát větší energií, než jakou u tohoto objektu detekovali dříve.



„ Tento výsledek zpochybňuje naše dosavadní znalosti o pulsarech a vyžaduje přehodnocení způsobu fungování těchto přírodních urychlovačů částic,“ říká hlavní autor studie Arache Djannati-Atai pro časopis Space.




Hvězdný roj v roce 1833: událost, která vyvolala úžas po celém světě

Vela je podle něj pro astronomy klíčovým objektem, protože se nachází poměrně blízko nás z kosmického hlediska. A až dosud vykazovala pro pulsar poměrně běžné vlastnosti.



I když některé teoretické předpovědi naznačovaly, že by mohl vysílat paprsky v rozsahu teraelektronvoltů, nikdo netušil, že se mu podaří zaznamenat tak neuvěřitelnou hodnotu.



Zdroj: space.com
Článek Záhadný objekt z vesmíru vyslal nejsilnější gama záření na Zem se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden