Stockholm zakazuje v některých čtvrtích auta na fosilní paliva
RSS

Stockholm zakazuje v některých čtvrtích auta na fosilní paliva


Švédská metropole tak jen následuje jiná města, například Londýn. Města, v jejichž vedení stanou zelení, socani či jim podobné partaje, se často vydávají „bezuhlíkovou“ cestou.
Jde také o města, která se v rámci celosvětové sítě „klimaticky neutrálních měst“ zavázala být do roku 2030 klimaticky neutrální.
To znamená, že se postupně vytváří zóny, kam nesmí vjíždět auta na fosilní paliva, přičemž tyto zóny se postupně rozšiřují, až do roku 2030 (případně dřív) obsáhnou celé město.
Tato města si dala i jiné závazky, mimo jiné se na jejich území přestane do roku 2030 prodávat maso a bude výrazně omezeno cestování či některé další nákupy obyvatel (např. oblečení).
Připomínám, že u nás se do této skupiny aktivistických měst přihlásila Praha a Nové Město na Moravě.
Na příkladu Londýna a jeho systému ULEZ nebo aktuálně na nově vznikajících bezemisních zónách ve Stockholmu vidíme, jakou cestou se vydají i další města.
Od 31. prosince 2024 budou v centru Stockholmu zakázány automobily poháněné benzinovým a naftovým motorem. „Nízkoemisní zóna,“ jak se jí říká, bude zpočátku pokrývat dvacet bloků.
Zákaz znamená, že žádná auta na fosilní paliva nesmějí jezdit po ulicích v zónách, které jsou ve čtvrtích Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan a Sveavägen. Je to poprvé, co byla ve Švédsku zavedena tzv. ekologická zóna třídy 3.
Rozhodnutí je zahrnuto do rozpočtu města Stockholm na příští rok, který vypracovala rudo-zelená vláda.
„Pro tento návrh máme politickou většinu,“ řekl komisař pro dopravu Lars Strömgren (MP) pro  SVT  financované daňovými poplatníky.
Bude možné jezdit po stockholmských ulicích, ale jen v okruhu kolem oblastí.
Očekává se, že zóna se bude časem rozšiřovat a uvádí se, že v první polovině roku 2025 se rozhodne, jak bude vypadat další rozšíření oblasti.
Dříve se předpokládalo, že zóna bude zahrnovat i Staré Město, ale to se alespoň v první fázi nestane.
Tolik zpráva ze Stockholmu. Uvidíme, zda zde budou následovat podobné protesty, jaké přišly záhy po zavedení ULEZ v Londýně nebo zda se tamní obyvatelstvo přizpůsobí.
Muslimská ghetta jsou zejména v okrajových čtvrtích města, takže těch se to tolik nedotkne.
Obyvatelům čtvrtí v blízkosti centra, které mají být zahrnuty do první fáze projektu, nakonec nezbývá, než si koupit elektromobil, zbavit se auta úplně a přejít na hromadnou dopravu nebo se přestěhovat.
Ostatní mohou jen doufat, že než na ně dojde řada, podaří se aktivistické politiky odstavit od moci. Otázka ovšem je, kdo by asi přišel místo nich.
Možná nakonec někdo, kdo  místo zón bezuhlíkových zavede šaría zóny…
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 4 Průměrně: 5 ]







Článek Stockholm zakazuje v některých čtvrtích auta na fosilní paliva se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden