Německý úředník varuje před nedostatkem plynu, bankroty a masivním zdražením
RSS

Německý úředník varuje před nedostatkem plynu, bankroty a masivním zdražením

Nedostatek plynu a vysoké ceny způsobí „šokové vlny v celé zemi“, které povedou k tomu, že majitelé domů budou nájemníkům snižovat cenu tepla a dojde k rozsáhlým bankrotům firem, varoval Klaus Müller, šéf německé Spolkové agentury pro sítě, která je regulačním úřadem pro trh s elektřinou, plynem, telekomunikacemi, poštovními službami a železničními službami. (Foto: Flickr)







Müller v rozhovoru pro německé noviny Rheinische Post vykreslil chmurný obraz krize, která podle něj „způsobí šokové vlny v celé zemi. Banky rozjedou své obchody s úvěry na splátky a churavějící podniky se dostanou do platební neschopnosti“.



Müllerův úřad, který je spolkovou agenturou v rámci Spolkového ministerstva hospodářství a klimatu, má na hospodářskou situaci v Německu pohled z ptačí perspektivy a také zvláštní náhled na to, jak se budou hospodářské podmínky vyvíjet do budoucna.



Podle Müllera se očekává, že ceny plynu budou i nadále stoupat, což povede ke zvýšení inflace, která zdaleka přesáhne oblast energií. Varuje také, že v zimě bude dramatický nedostatek plynu, což by mohlo vést k tomu, že majitelé domů budou v zájmu úspory energie snižovat teplotu. Němci se zase mohou potýkat s chladnějšími byty.



Na znamení toho, že německá vláda pracuje s předpokladem, že by v zimě mohla vzniknout potenciální krize, se již hovoří o možném snížení požadavku na vytápění pro majitele bytů.



„Zákon o nájmu stanoví, že pronajímatel musí během topného období nastavit topný systém tak, aby minimální teplota klesla mezi 20 a 22 stupni Celsia. Vláda by mohla dočasně snížit požadavky na vytápění pro pronajímatele. Jednáme o tom s politiky,“ řekl Müller.



Vláda již tlačí na podniky a občany, aby snižovali spotřebu energie, ale tento tlak může v budoucnu přijít v podobě nových zákonů a nařízení, přičemž Müller vyzývá k většímu tlaku na úsporu plynu. Ačkoli Německo prosazuje všeobecný zákaz dovozu ruské ropy, země je na zemním plynu z Ruska velmi závislá. Pokud by Rusko v kritických zimních měsících přerušilo dodávky plynu nebo je dokonce omezilo, mohlo by to vést ke kritickému poškození německé ekonomiky, což je scénář, před kterým již varovali energetičtí experti.



Němcům bude nejenom chladněji v bytech, ale firmy budou čelit i hromadným bankrotům, uvedl Müller. Vládní politika by však podle něj mohla pomoci zmírnit finanční ztráty a zachovat kritické dodávky plynu. Podniky chce prý k úsporám plynu povzbudit systémem bonusů.



„Chceme zavést mechanismy, které by prémií odměňovaly společnosti, které se dobrovolně vzdají kvót plynu. Vždy je lepší, když se úpravy provádějí prostřednictvím cen, než přímými zásahy státu.“



Müller je pesimistický i ohledně vývoje cen v Německu a očekává, že se situace bude zhoršovat.



„Ceny plynu pro soukromé domácnosti se již několikanásobně zvýšily oproti předválečnému období. Nájemníky může čekat nepříjemné překvapení v případě vysokých zpětných plateb,“ uvedl s odkazem na skutečnost, že mnoho Němců dostává na konci vyúčtovacího cyklu překvapivé účty, pokud ceny energií vzrostou.



Zdroj: rmx.news
Článek Německý úředník varuje před nedostatkem plynu, bankroty a masivním zdražením se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden