Srbové mají větší zájem o vstup do BRICS než do EU
RSS

Srbové mají větší zájem o vstup do BRICS než do EU


Srbové si samozřejmě pamatují, jak se mnohé země EU zachovaly před poměrně nedávnou dobou, kdy se většina tehdejších členských států  NATO rozhodla podpořit bombardování civilních cílů v zemi.
Tito členové NATO jsou do jisté míry také členy EU, která navíc po Srbech požaduje, aby se vzdali svého historického území – Kosova – ve prospěch Albánců, kteří území obsadili zejména za Tita.
Uznání tohoto islámského státu vedeného drogovou mafií je nepřípustné pro většinu Srbů, což ukazuje také průzkum. A ten ukázal i mnoho dalších zajímavých skutečností.
Relativní většina Srbů se nyní vyslovila proti vstupu do EU.
Pokud  však bude přistoupení spojeno s uznáním odtržené provincie Kosovo, bude odmítnutí zdrcující.
Vyplývá to ze studie provedené srbským  výzkumným ústavem na Balkáně.
Podle aktuálních průzkumů veřejného mínění přibývá Srbů, kteří odmítají nejen vstup do NATO, ale i do EU.
Průzkumy provedl analytický portál „Nové srbské politické myšlenky“ (NSPM) jménem RT na Balkáně.
Celkově kladný vztah k evropské integraci má kolem 41 procent občanů, z nichž pouze 21 procent ji plně podporuje. Stejný počet zvolil možnost „spíš ano než ne.“
Naproti tomu 25 procent občanů je důrazně proti vstupu do EU, přičemž 22,9 procenta z nich odpovědělo „spíš ne než ano.“
Trend se opět potvrzuje.
„Takže je více lidí proti než pro, i když podpora integrace je vždy nižší, když zahrnuje i uznání Kosova jako podmínky,“ vysvětlil koordinátor výzkumu Đorđe Vukadinović.
V lednu toho roku se proti vstupu do EU vyslovilo 47,6 procenta občanů, zatímco 79,2 procenta respondentů uvedlo, že by integraci nepodpořili, pokud by podmínkou bylo uznání nezávislosti Kosova.
Pokud porovnáte počet lidí, kteří byli v posledním průzkumu jednoznačně pro evropskou integraci (21 procent) s počtem 38,3 procenta Srbů, kteří se otevřeně vyslovili pro BRICS, ukazuje se, že téměř dvakrát více občanů podporuje BRICS než EU.
Dalších 33,1 procenta občanů BRICS v zásadě podporuje, i když poněkud váhavě, tedy spíše pro než proti. Podle Vukadinoviće je to obzvláště velkolepé vzhledem k tomu, že pouze 5,3 procenta lidí toto sdružení vůbec nepodporuje.
Politolog dochází k závěru, že veřejné mínění v Srbsku je rozhodně a přesvědčivě na straně BRICS, a to i ve srovnání s myšlenkou vstupu do EU, kterou politici a média již léta všemožně aktivně prosazují. Teoretickou možnost vstupu do NATO odmítá 84 procent Srbů, což je pochopitelné.
„Takový výsledek nepřímo vypovídá něco o míře nespokojenosti srbských občanů se západní politikou. To, že tři čtvrtiny občanů podporují BRICS, není jen výrazem touhy lidí sblížit se s touto organizací, ale také ukazatelem nespokojenosti se Západem a tlakem Bruselu a Washingtonu,“ uzavírá Vukadinović.
Další průzkum NSPM zjistil, že 78,9 procenta respondentů řeklo kategoricky ne protiruským sankcím. 
„Tuto otázku klademe v průzkumech od května 2022, tedy 16 měsíců, a výsledky se i přes masivní kampaň za sankce v prozápadních médiích a mezi opozicí pohybují jen o dvě až tři procenta. Efekt dvou až tří procent je však o ničem. Protest srbských občanů proti sankcím se stal konstantou a nic se nezmění,“ zdůrazňuje Vukadinović.
V Srbsku je tedy odpor občanů jasně namířen proti nastolení západní hegemonie…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 3 Průměrně: 4 ]







Článek Srbové mají větší zájem o vstup do BRICS než do EU se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden