Zachrání Evropu izraelský plyn?
RSS

Zachrání Evropu izraelský plyn?

Vysocí evropští představitelé, kteří navštívili Izrael, vyjádřili naději, že by dodávky zemního plynu z východního Středomoří mohly pomoci zmírnit závislost na Rusku. Informovala o tom agentura AP.
Izrael se v posledních letech zařadil díky objevům velkých pobřežních ložisek mezi vývozce zemního plynu a uzavřel ambiciózní dohodu s Řeckem a Kyprem o vybudování společného plynovodu. Nové dodávky by mohly pomoci Evropě zesílit sankce proti Moskvě kvůli pokračující válce na Ukrajině.
„ Na energetické frontě budeme spolupracovat při využívání zdrojů plynu z východního Středomoří a při rozvoji obnovitelné energie, “ řekl italský premiér Mario Draghi na společné tiskové konferenci se svým izraelským protějškem Naftalim Bennettem.
„ Chceme snížit naši závislost na ruském plynu a urychlit energetickou transformaci s ohledem na klimatické cíle, které jsme si stanovili,“  řekl Draghi.
Bennett dodal, že Izrael pracuje na tom, aby byl jeho zemní plyn dostupný pro Evropu. Úřad izraelského premiéra rovněž uvedl, že oba představitelé jednali o dopravě zemního plynu do Evropy přes Egypt.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která je tento týden rovněž v Izraeli, potvrdila závazek Evropy odpoutat se od ruského plynu a dodala, že s tím může Izrael pomoci. „ Nyní zkoumáme způsoby, jak posílit energetickou spolupráci s Izraelem,“  řekla von der Leyenová.
Izrael má v moři u svého pobřeží dvě velká ložiska zemního plynu obsahující odhadem 690 miliard kubických metrů této suroviny. V hledání dalších ložisek hodlá pokračovat.
 

iuhli.cz
The post Zachrání Evropu izraelský plyn? first appeared on .


Nejčtenější za týden