ŽIVĚ: Kanadský premiér vypískán po návštěvě mešity
RSS

ŽIVĚ: Kanadský premiér vypískán po návštěvě mešity


Izraelsko-palestinská eskalace v přímém přenosu. Na našem zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Flickr / ilustrační)









Děkujeme, že nás v sobotu sledujete o probíhajících bojích mezi palestinskými bojovníky a izraelskou armádou.



19:03 Kanadský premiér vypískán po návštěvě mešity



Kanadský premiér Justin Trudeau čelí dalšímu trapasu, protože muslimští Kanaďané křičí „Hanba vám“ , když navštívil mešitu, aby vyjádřil solidaritu s Gazou.




Canadian Prime Minister Justin Trudeau – who has spent every day of the last two weeks defending the Israeli bombardment & siege of Gaza – getting a nice welcome at a Toronto mosque. pic.twitter.com/EDi9cUCL2a — Sana Saeed (@SanaSaeed) October 21, 2023
17:30 Syn vůdce Hamásu promluvil a popsal, co se ve skutečnosti děje




Syn vůdce Hamásu promluvil a popsal, co se ve skutečnosti děje

13:03 Egyptský mírový summit pravděpodobně nepomůže k deeskalaci konfliktu v Gaze



Na tomto summitu je mnoho lídrů a zatím jsme slyšeli hlavně arabské lídry, ale Izrael kontroluje vojenské akce na místě a tohoto setkání se neúčastní.



USA, jediná země, která by snad mohla Izrael omezit, nemá svého zástupce.



Takže to, co může tento summit udělat, pokud jde o zastavení bombardování a nastolení příměří, je velmi omezené.



12:40 Doktor: Izraelské síly používají neobvyklé zbraně, 100% úmrtnost obětí



Lékaři v Gaze apelovali na mezinárodní společenství, aby podniklo kroky k zastavení války.



Lékař z indonéské nemocnice v severní části pásma Gazy řekl pro Al-Džazíru, že zranění lidé, kteří jsou do zařízení přiváženi, čelí mnoha komplikacím, a dodal, že úmrtnost dosáhla 100 %.



Lékař uvedl, že izraelské síly používají podle jeho slov neobvyklé zbraně, a dodal, že je to poprvé, co vidí taková zranění a popáleniny čtvrtého stupně po celém těle.



12:30 Údajné záběry útoku Hútíů na americký torpédoborec u pobřeží Jemenu




Údajné záběry útoku Hútíů na americký torpédoborec u pobřeží Jemenu

11:50 Egypt se bouří kvůli Gaze: první protesty za posledních deset let



Protestující včera večer poprvé po deseti letech obsadili náměstí Tahrír a vyjádřili solidaritu s obyvateli Gazy. Egyptské úřady zadržely 43 demonstrantů.



Náměstí Tahrír je významné veřejné prostranství v centru Káhiry. Do popředí se dostalo během egyptské revoluce proti prezidentu Husnímu Mubarakovi v roce 2011, která byla klíčovým momentem arabského jara.



Když byla v důsledku protestů svržena vláda, stalo se náměstí Tahrír synonymem velkých politických změn.



Včera bylo poprvé od roku 2013, kdy protestující po arabském jaru znovu obsadili náměstí Tahrír.




Egypt Erupts for Gaza: Tahrir Square Protests First In a Decade Protesters reclaimed Tahrir Square for the first time in a decade last night, expressing solidarity with the people of Gaza. Egyptian authorities detained 43 demonstrators. Why Is This Major? Tahrir Square is a… pic.twitter.com/8Ic8I4bjSR — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 21, 2023
11:19 Izraelský politik: Rusko „draze zaplatí“ za podporu Gazy




Izraelský politik: Rusko „draze zaplatí“ za podporu Gazy

11:04 Okamžitě opusťte Jordánsko a Egypt, zní z Izraele



Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje izraelským občanům, aby v návaznosti na zvýšení cestovního varování na nejvyšší, čtvrtý stupeň, okamžitě opustili Jordánsko a Egypt.



„Žádáme Izraelce, aby okamžitě opustili Jordánsko a Egypt a zdrželi se cest do Maroka“




BREAKING: The Ministry of Foreign Affairs recommends that Israeli citizens leave Jordan and Egypt immediately, following the raising of the travel warning to level 4, the highest. "We ask the Israelis to leave Jordan and Egypt immediately and refrain from traveling to… pic.twitter.com/BbnfgjKyQ1 — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 21, 2023
08:00 Podle šéfky WFP čeká pomoc pro 500 tisíc lidí na hranici v Rafáhu na zelenou



Výkonná ředitelka Světového potravinového programu (WFP) vyzvala k zajištění „spolehlivého a trvalého přístupu“ pro humanitární subjekty na místě v souvislosti s jednáním o možném znovuotevření hraničního přechodu Rafáh mezi Gazou a Egyptem v 10:00 místního času (7:00 SEČ).



„Tento konflikt má strašlivý dopad na civilisty, potraviny dojdou během několika dní a voda, léky a další zásoby jsou nebezpečně nízké,“ uvedla Cindy McCainová ve videu zveřejněném na X. webu.



„Naše kamiony jsou naloženy a čekají s potravinami pro půl milionu lidí, ale do Gazy se nyní nemůžeme dostat,“ dodala. „Humanitární pracovníci musí být schopni dostat pomoc dovnitř a musí být schopni ji distribuovat.“



McCainová řekla, že pokud se to nepodaří, znamená to, že „svět bude přihlížet, jak lidé v Gaze hladoví“.




Humanitarians need reliable, sustained access to #Gaza . Now. pic.twitter.com/7QSiVYhfH2 — Cindy McCain (@WFPChief) October 21, 2023
07:33 Velvyslanectví USA v Izraeli vydalo aktuální informace týkající se přechodu Rafáh



Velvyslanectví USA v Jeruzalémě právě oznámilo, že obdrželo informaci, že hraniční přechod Rafáh mezi Gazou a Egyptem bude otevřen v 10:00 místního času (07:00 GMT).



Velvyslanectví dodalo, že si není vědomo, jak dlouho bude přechod otevřen pro odjezd zahraničních občanů z Gazy.



21. 10. 2023




19:44 Greta podpořila Palestince v Gaze. Přišla tvrdá reakce Izraele




Greta podpořila Palestince v Gaze. Přišla tvrdá reakce Izraele

17:22 Většina Izraelců viní Netanjahua z toho, že nedokázal zabránit útoku Hamásu



Podle nedávného průzkumu veřejného mínění téměř 80 % Izraelců viní premiéra Benjamina Netanjahua z toho, že nedokázal zabránit smrtícímu útoku Hamásu ze 7. října.



Průzkum také ukázal, že 65 procent Izraelců podporuje pozemní ofenzívu proti pásmu Gazy, zatímco 21 procent je proti.



Pouze 8 procent dotázaných nepovažuje Netanjahua za odpovědného za útoky v jižním Izraeli poblíž obléhaného pásma Gazy, při nichž zahynulo nejméně 1 400 lidí.



Průzkum provedl Institut Lazar ve dnech 18. a 19. října na objednávku izraelského listu Maariv.



14:10 Egyptské ministerstvo zahraničí se ohradilo proti západním médiím



Mluvčí egyptského ministerstva zahraničí kritizoval západní média za to, že se „zaměřují na Egypt“ a obviňují ho z uzavření hraničního přechodu Rafáh.



Ahmed Abu Zeid řekl: „Cílení na Egypt v západních médiích je v současné krizi jasné! Propagují scénář vysídlení, činí Egypt odpovědným za uzavření přechodu navzdory cíleným útokům Izraele a odmítnutí vstupu pomoci a nedávno naznačují odpovědnost Egypta za bránění odchodu státních příslušníků třetích zemí“.



Egypt tvrdí, že přechod neuzavřel, ale izraelské bombardování jej učinilo nefunkčním.



Abú Zajd rovněž uvedl, že sobotní káhirský mírový summit je cestou ke změně průběhu konfliktu.



13:22 Raketové útoky v Iráku, Sýrii, Libanonu a Jemenu. Vyhlídky na regionální konflikt rostou




Raketové útoky v Iráku, Sýrii, Libanonu a Jemenu. Vyhlídky na regionální konflikt rostou

12:40 Saúdský korunní princ navrhl řešení konfliktu Izrael-Hamás



Vyzýváme ke spravedlivému řešení, které by vedlo k vytvoření palestinského státu v hranicích z roku 1967 tak, aby bylo dosaženo bezpečnosti a prosperity pro všechny.



11:03 EU varuje před rozšířením konfliktu v Izraeli



Torpédoborec amerického námořnictva zachytil tři rakety a několik bezpilotních letounů, které v Jemenu odpálily síly Hútíů.



Západní představitelé varují, že riziko regionálního „přelévání“ izraelsko-hamaské války je reálné poté, co americké síly v regionu čelily rostoucím hrozbám a americké základny v Iráku a Sýrii byly opakovaně terčem útoků bezpilotních letounů.



Podle bezpečnostních zdrojů, které hovořily s tiskovou agenturou Reuters, byla letecká základna Ajn al-Asad, která hostí americké a další mezinárodní síly v západním Iráku, ve čtvrtek večer terčem útoků bezpilotních letadel a raket. Uvnitř základny bylo údajně slyšet několik výbuchů.



Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek uvedla, že riziko regionálního rozšíření izraelsko-hamasovské války je „reálné“.



Ve svém projevu na Hudsonově institutu ve Washingtonu von der Leyenová rovněž uvedla, že dialog mezi Izraelem a jeho sousedy musí pokračovat.



09:01 Izraelská armáda zasáhla přes noc v Gaze přes 100 cílů



Izraelská armáda oznámila, že během nočních náletů v pásmu Gazy zasáhla více než 100 cílů.



„Během noci stíhací letouny zaútočily na více než sto operačních cílů teroristických organizací v pásmu Gazy, zničily tunelové šachty, muniční sklady a desítky operačních velitelství,“ uvedly obranné síly země a dodaly, že byl také zabit terorista, který byl v námořních silách Hamásu.



„V rámci útoků byla zničena teroristická infrastruktura a zbraně umístěné v mešitě ve čtvrti Jablia, která byla mimo jiné využívána jako pozorovatelna a shromaždiště teroristů spojených s teroristickou organizací Hamás,“ dodala izraelská armáda v příspěvku na sociální síti X (dříve známé jako Twitter).



08:11 Biden přednesl projev v Oválné pracovně k americkému národu




Biden přednesl projev v Oválné pracovně k americkému národu

20. října 2023




21:02 Izraelská armáda měla dostat zelenou pro vstup do Gazy



Izraelská armáda má „zelenou“ k tomu, aby vstoupila do Gazy, kdykoli bude připravena, uvedl pro ABC News člen bezpečnostního kabinetu země.



Ministr hospodářství Nir Barakat řekl ABC News, že rukojmí a civilní oběti budou až na druhém místě, než zničení Hamásu, „i kdyby to mělo trvat rok“.



Na otázku ohledně kilometrů tunelů, které Hamás vybudoval pod Gazou, řekl, že se stanou „největším hřbitovem na světě“. Hamás tvrdí, že v této rozsáhlé síti drží některé nebo všechny z 203 izraelských rukojmích, které zajal.



„Uděláme vše pro to, abychom naše rukojmí přivedli, abychom naše rukojmí přivedli [zpět] živé…“ řekl, ale „první a poslední prioritou“ je zničení Hamásu.



Hamás a Islámský džihád mají dohromady asi 50 000 bojovníků, uvedl ministr zemědělství Avi Dichter, bývalý šéf izraelské bezpečnostní agentury Šin Bet.



20:40 USA pošlou Izraeli dělostřelecké granáty původně určené pro Ukrajinu




USA pošlou Izraeli dělostřelecké granáty původně určené pro Ukrajinu

20:20 Izraelský ministr říká, že zajatci a civilisté jsou pro zničení Hamásu druhořadí



Podle ABC News izraelský ministr hospodářství Nir Barakat prohlásil, že oběti na životech zajatců a civilistů budou druhořadé při zničení Hamásu, „i kdyby to mělo trvat rok“.



„Uděláme vše pro to, abychom přivedli naše rukojmí, abychom přivedli naše rukojmí [zpět] živé,“ řekl americkému zpravodajství.



Ale „první a poslední prioritou“ je podle Barakata zničení Hamásu.



20:11 Tucker Carlson o tom, jak se vyhnout třetí světové válce kvůli Izraeli




Tucker Carlson o tom, jak se vyhnout třetí světové válce kvůli Izraeli

19:34 Uděříme na ně tvrdě a intenzivně, zní z Izraele



Izrael: „Udeříme na ně tvrdě. Nyní naše manévry přenesou válku na jejich území.“




Israeli officials commit to Gaza ground invasion: „It’s going to be long, it’s going to be intense“ pic.twitter.com/I2uU6in5ij — BNO News (@BNONews) October 19, 2023
18:30 Netanjahu se setkal s elitními izraelskými jednotkami



Premiér se setkal s brigádou Golani – jednou z nejstarších v izraelské armádě – na shromaždišti poblíž Gazy.



„Jsem zde s vojáky Golani ze všech částí země. Bojovali jako lvi a budou bojovat jako lvi, zvítězíme s plnou silou,“ řekl Netanjahu. „Celý izraelský lid stojí za vámi a my zasadíme nepřátelům tvrdé údery, abychom dosáhli vítězství. Na vítězství!“



Setkání, které bylo zveřejněno na Netanjahuově účtu X, přichází v době očekávání, že Izrael brzy zahájí pozemní invazi do Gazy.



Již dříve dnes izraelský ministr obrany Gallant řekl vojákům, že brzy uvidí Gazu „zevnitř“.



Pro sdílení na sociálních sítích klikněte zde



16:34 Izraelský ministr obrany vojákům: Zůstaňte připraveni. Rozkazy přijdou!




Za vstup do Gazy se bude platit a Izrael je připraven ji zaplatit.
Cílem války je vymazat Hamás z existence, a i když dojde ke ztrátám, cíle bude dosaženo bez ohledu na délku trvání války.

16:11 Izraelský dron zasáhl v uprchlickém táboře skupinu palestinských ozbrojenců



Izraelský dron zasáhl skupinu palestinských ozbrojenců v uprchlickém táboře Nur Šams nedaleko města Tulkarem na Západním břehu Jordánu.




FOOTAGE: Israeli Drone strike targeting a group of Palestinian gunmen in the Nur Shams refugee camp near the West Bank city of Tulkarem. pic.twitter.com/bDk44G6Snr — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 19, 2023
14:55 Zásah raketou Hamásu ve městě s beduínskou většinou poblíž Be’er Ševy ve středním Izraeli




FOOTAGE: Hamas Rocket Impacts in Bedouin Majority Town Near Be’er Sheva, Central Israel pic.twitter.com/QXLBJXqdoi — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 19, 2023
14:00 Nebezpečná cesta pro potraviny. Izraelské nálety na pekárny



Izraelské nálety bombardovaly několik pekáren v Gaze, při nichž zahynuly desítky lidí a stovky byly zraněny, když stály ve frontě na chleba, informovala palestinská tisková agentura WAFA.



Zpravodaj agentury WAFA uvedl, že izraelské bombardování zničilo pět pekáren v různých částech pásma Gazy, a to buď přímo, nebo v jejich okolí.



Salam Marouf, vedoucí mediální kanceláře vlády Gazy, uvedl, že opakovanými útoky na pekárny se Izrael snaží zhoršit humanitární situaci, způsobit větší počet obětí a „ztížit situaci občanů do té míry, že získání několika bochníků chleba se stalo nebezpečnou cestou“.



Skupiny poskytující pomoc, včetně Světového potravinového programu, varovaly, že v Gaze dochází potraviny a v obchodech zbývají zásoby pouze na několik dní.





11:59 USA vetovaly rezoluci OSN o příměří v Gaze, obavy z širší války trvají




USA vetovaly rezoluci OSN o příměří v Gaze, obavy z širší války trvají

10:55 Útok Hizballáhu na izraelské hranici



Nejsme daleko od libanonsko-izraelské hranice. Právě teď je tam klid, ale od 7. října je to aktivní frontová linie.



Hizballáh se snaží vyvíjet tlak na Izraelce a říká jim, že pokud budou pokračovat v útocích na Gazu, budou mít co do činění s více než jednou frontou.



Hizballáh se zaměřuje na izraelské vojenské pozice a tanky. Izrael se na oplátku zaměřuje na to, co nazývá „zdroji palby“, protože Hizballáh nemá podél hranice vojenské pozice ani základny.



Tyto výměny podél hranice jsou však do značné míry omezené, alespoň prozatím. Obě strany se vyhýbají civilním obětem a z geografického hlediska je konflikt do značné míry omezen na okruh 4 km na obou stranách hranice. Žádná ze stran si nepřeje, aby se z něj stala plnohodnotná válka.



Hizballáh dal jasně najevo, že se jedná o varování a potyčky, ale včera jsme slyšeli vyjádření vysokého představitele Hizballáhu, že nedopustí, aby Gaza padla.




#IAF airstrikes on #Hezbollah targets in the border area with #Lebanon in the past few hours. pic.twitter.com/PGg9vMryxx — The Update (@princzlee) October 19, 2023
10:01 Izraelské útoky zničily čtyři obytné domy v centru Gazy



Izraelská vojenská letadla vypálila několik raket na čtyři obytné věže v oblasti al-Zahra v centrální části pásma Gazy a zcela je zničila, informovala tisková agentura Wafa.



Podle místních zdrojů izraelské síly informovaly obyvatele 270 obytných jednotek o záměru ostřelovat je, což přimělo obyvatele k evakuaci.



19. 10. 2023




20:03 Netanjahu říká, že USA pomohou pokračovat ve válce



V projevu z vojenského velitelství Kirya v Tel Avivu Netanjahu uvedl, že Bidenovy sliby, které učinil během jejich dřívějšího setkání, zaručují, že válka bude pokračovat.




BREAKING: The Israeli army is preparing to move into Gaza. Source: Israeli Broadcasting Authority pic.twitter.com/kRxn4wFHKc — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 18, 2023
„Prezident Biden sem nepřišel jen s utěšujícími a dojemnými slovy, která se dotkla srdce celého národa, ale i s činy: Na našem dnešním setkání jsme se dohodli na činech, které zajistí pokračování naší spravedlivé války,“ řekl. „Dohodli jsme se na spolupráci, která změní rovnováhu ve všech odvětvích a pomůže nám dosáhnout našich válečných cílů.“



Biden již dříve prohlásil, že USA hodlají „udělat vše, co je v našich silách, aby zajistily“, že Izrael zůstane bezpečným místem pro židovský národ. Přislíbil, že bude pokračovat v dodávkách izraelského systému Iron Dome a že požádá Kongres o „bezprecedentní balíček podpory pro obranu Izraele“.



Přesto Biden, který se bránil výzvám k prosazování příměří, varoval Izrael, aby se nenechal „pohltit“ hněvem a aby se prioritně vyhnul civilním obětem.



15:55 Tanky a vojáci se nadále shromažďují u jižního Izraele



Podařilo se nám přiblížit k některým městům poblíž plotu mezi Izraelem a Gazou.



Izraelská armáda však zvětšuje uzavřené pásmo, takže je stále těžší se dostat blíže ke Gaze.



Viděli jsme, jak se do této části země přesouvají tisíce vojáků. Jsou tam tanky, obrněná vozidla, která se pravděpodobně připravují na to, co by mohlo být pozemní ofenzivou.



Většina měst v okolí této oblasti byla evakuována. Domy jsou prázdné. Obchody jsou zavřené například ve městě Sderot, městě, kde žije asi 30 000 lidí a kde jich nyní zůstalo jen několik tisíc.



13:01 Hamás zveřejňuje první záběry s rukojmí



Na krátkém videu je zachycena mladá žena, 21letá Mia Schemová, která je ošetřována poté, co byla zraněna na ruce, a později hovoří na kameru.



Schemová byla unesena teroristy Hamásu 7. října, když se účastnila pouštního raveu v kibucu Re’im, kde ozbrojenci také zmasakrovali více než 260 návštěvníků festivalu.



Na kameru říká, že byla tři hodiny operována a že „je o mě postaráno, dostávám léky. Prosím jen o to, abych se co nejdříve vrátila domů, ke své rodině, k rodičům, k sourozencům. Prosím, aby mě odsud co nejdříve dostali.“ Schemové rodina na klip reaguje slovy: „Jsme šťastní.“




Hamas releases its first footage of a hostage. The group says it is providing medical treatment to her. Though I think this is a poor attempt to show they are treating the hostages well. The hostage appears to be Israeli. pic.twitter.com/JDATGYenCr — Joe Truzman (@JoeTruzman) October 16, 2023
11:06 Biden říká, že za bombový útok na nemocnici v Gaze nespáchal Izrael



Biden řekl Netanjahuovi, že bombový útok na arabskou nemocnici al-Ahlí zřejmě spáchal „jiný tým, ne vy“, čímž naznačil, že za ním stojí palestinské ozbrojené frakce.



Biden neposkytl žádné důkazy, které by jeho hodnocení podpořily.




JUST IN: Benjamin Netanyahu Greets President Biden at Ben Gurion Airport, Tel Aviv. pic.twitter.com/gRy47eCOiM — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 18, 2023
Izraelský premiér Netanjahu během brífinku s prezidentem Bidenem, který před hodinou přistál v Tel Avivu, prohlásil, že „civilizovaný svět se musí spojit, aby porazil Hamás“.



Biden vzkazuje Netanjahuovi, že Washington poskytne Izraeli vše, co potřebuje k obraně v probíhající válce v Gaze.



Biden dodal, že mezi více než 1 400 lidmi zabitými na území Izraele při útoku 7. října bylo 31 Američanů.




NOW – Biden on Gaza hospital blast: „Based on what I’ve seen, it appears as though it was done by the other team.“ pic.twitter.com/T9MdPRGpDe — Disclose.tv (@disclosetv) October 18, 2023
10:22 Írán vztyčil černou vlajku, což je výzva k válce nebo pomstě



Nad svatyní Razavi v Mašhadu v íránské provincii Chorásán byla vztyčena černá vlajka. Může to být výzva k válce nebo pomstě.




The Black Flag has been raised over Razavi Shrine in Mashhad, Khorasan province, Iran. This is a call for war or vengeance. pic.twitter.com/jdbSUPByVB — Jackson Hinkle (@jacksonhinklle) October 17, 2023
09:30 Izrael obvinil Hamás z útoku na nemocnici a ukázala důkazy



Izraelská armáda zveřejnila video, podle kterého je z něj patrné, že raketa, která zasáhla nemocnici, nebyla její.



Na videu jsou patrně vidět krátery. Tvrdí, že průměr těchto kráterů neodpovídá jejich vlastním raketám. Izraelská armáda uvedla, že tomu tak v případě útoku na nemocnici nebylo.



Dále byl zveřejněn záznam rozhovoru mezi operativci Hamásu ohledně neúspěšného odpálení rakety Islámského džihádu na nemocnici 17. října 2023:




Attached is a recording of a conversation between Hamas operatives regarding the Islamic Jihad failed rocket launch on the hospital on October 17, 2023: pic.twitter.com/mjsBPerDMe — דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) October 18, 2023

A failed rocket launch by the Islamic Jihad terrorist organization hit the Al Ahli hospital in Gaza City: Attached is a video from the IAF system that captured the area around the hospital before and after the failed rocket launch by the Islamic Jihad terrorist organization: pic.twitter.com/OXxKRcSbYF — דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) October 18, 2023
08:30 Hněv po izraelském útoku, při kterém v nemocnici v Gaze zemřelo 500 lidí



Pokud se k nám právě připojujete, přinášíme vám přehled nejnovějšího vývoje:




Jordánsko zrušilo summit s americkým prezidentem Joem Bidenem a egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem el-Sísím po útoku na nemocnici v Gaze, při kterém zahynulo nejméně 500 lidí.
Šéf OSN naléhavě vyzývá k „okamžitému humanitárnímu příměří“.
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí uvedl, že Izrael musí poskytnout satelitní snímky, aby prokázal, že se na útoku nepodílel.
Očekává se, že Biden přistane v Tel Avivu v 10 hodin dopoledne (07:00 SEČ), kde se v rámci návštěvy s vysokým nasazením setká s premiérem Netanjahuem.
Izrael znovu vyzval obyvatele města Gazy a severní části obléhané enklávy, aby se evakuovali na jih.
Nejméně 37 lidí zahynulo při samostatných izraelských náletech zaměřených na uprchlický tábor Džabalíja na severu Gazy.


MASSIVE PROTEST in Jordan after the bombing of the Gaza Hospital! pic.twitter.com/qtY4Fw94L8 — Jackson Hinkle (@jacksonhinklle) October 17, 2023

A Doctor’s Testimony from the Heart of a Targeted Al-Ahli Arabi Baptist Hospital. #GazaGenocide pic.twitter.com/KdjIL8LhDT — Ramy Abdu| رامي عبده (@RamAbdu) October 17, 2023

Multiple thousands marching at emergency Montréal protest against bombing of Al-Ahli Baptist Hospital & Canada’s complicity in Israel’s genocidal policies in Gaza pic.twitter.com/sqxSMndMc8 — Yves Engler (@EnglerYves) October 17, 2023
07:14 Rusko tvrdí, že Izrael musí prokázat, že se na útoku na nemocnici nepodílel



Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová prohlásila, že Izrael musí poskytnout satelitní snímky, aby prokázal, že se nepodílel na útoku na nemocnici v Gaze.



Rusko klasifikuje útok jako zločin a akt dehumanizace, citovala ji státní tisková agentura RIA.



21:09 Izrael vyzývá své občany, aby okamžitě opustili Turecko



Izraelská rada pro národní bezpečnost vyzývá všechny Izraelce, aby co nejdříve opustili Turecko.



Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že útok na nemocnici v Gaze byl „posledním příkladem izraelských útoků, které postrádají nejzákladnější lidské hodnoty“.



„Vyzývám celé lidstvo, aby podniklo kroky k zastavení této bezprecedentní brutality v Gaze,“ napsal Erdogan na sociální síti X.




Israel calls all its citizens to immediately leave Turkey pic.twitter.com/PuPZfp0u2p — Iran Observer (@IranObserver0) October 17, 2023
Katar odsoudil izraelský útok na nemocnici v Gaze jako nebezpečnou eskalaci



Katarské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž důrazně odsuzuje izraelský letecký útok na nemocnici v Gaze, při němž zahynuly stovky civilistů.



„Rozšíření izraelských útoků nad Pásmem Gazy na nemocnice, školy a další populační centra je nebezpečnou eskalací,“ uvádí se v prohlášení.



20:37 Nemocnice je považována za „bezpečné místo“ až do izraelského úderu: Lékař v Gaze



Ziad Shehadah, lékař a obyvatel Gazy, říká pro Al Jazeeru z Pásma Gazy:




The moment Israel BOMBED Gaza’s Baptist Hospital. Over 500 are reported dead. This is a crime against humanity. pic.twitter.com/F96fKNsl9M — Jackson Hinkle (@jacksonhinklle) October 17, 2023
„To, co se stalo, je strašné, protože ti lidé, všichni jsou civilisté. Utekli ze svých domovů a dostali se na místo, které považovali za bezpečné – do nemocnice, která je podle mezinárodního práva bezpečným místem.



„Lidé opustili své domovy v domnění, že jsou nebezpečnější, a přesouvají se do našich škol a nemocnic, aby byli v bezpečí. A během jedné minuty byli všichni v nemocnici zabiti.



„Počet mrtvých je v tuto chvíli více než 500, ale věříme, že toto číslo dosáhne více než 1000. Je to masakr.“




URGENTE: Misseis de Israel atingem Hospital Batista Al Ahli, na Faixa de Gaza. AFP fala em 200 mortes imediatas, e a Aljazeera, que está ao vivo no local, relata 500 óbitos entre pacientes e profissionais de saúde @reporterenato pic.twitter.com/O3CbNDn8fU — PESQUISAS E ANÁLISES ELEIÇÕES (@pesquisas_elige) October 17, 2023
20:33 Izrael odmítá, že by stál za útokem na nemocnici



Výsledky předběžného vyšetřování IDF naznačují, že raketa byla neúspěšně odpálena z pásma Gazy a dopadla na budovu nemocnice.




Hamas just misfired a rocket and hit a hospital in Gaza. pic.twitter.com/YST154F8Yi — Hen Mazzig (@HenMazzig) October 17, 2023
19:01 Ministr zahraničí Spojených arabských emirátů se v roce 2017 vyjádřil jasně




Ministr zahraničí Spojených arabských emirátů se v roce 2017 vyjádřil jasně

18:22 Írán spustil nábor pro Palestinu, přihlásilo se přes 3,4 milionu



Íránci spustili online kampaň na nábor dobrovolníků na podporu Palestiny, uvádějí média. V současné době se prostřednictvím stránky přihlásilo asi 3,4 milionu lidí.







17:33 Vysoký velitel Hamásu zabit při izraelském leteckém útoku



Izraelský letecký útok zabil v Gaze vysokého velitele Hamásu Ajmána Nofala, uvedlo vojenské křídlo skupiny.



Na Telegramu ozbrojené křídlo Hamásu uvedlo, že „Ayman Nofal ‚Abu Ahmed‘, člen Generální vojenské rady a velitel Centrální brigády … byl zabit“ při útoku na tábor al-Bureij v centrální části pásma Gazy.



17:01 Íránský vůdce chce izraelské představitele soudit za své zločiny



Íránský nejvyšší vůdce Alí Hosejní Chameneí vyzval, aby se izraelští představitelé zodpovídali ze svých činů proti Palestincům, a zároveň vyzval k zastavení izraelského bombardování Gazy.



„Představitelé sionistického režimu by měli být souzeni za své zločiny proti Palestincům v Gaze,“ řekl.



„Nikdo se nemůže postavit muslimům a odbojovým silám, pokud budou zločiny sionistického režimu proti Palestincům pokračovat … bombardování Gazy musí okamžitě skončit, “ dodal Chameneí.



Výroky zazněly před plánovanou středeční návštěvou amerického prezidenta Bidena v Izraeli.



14:40 Aktuální silné střety na libanonsko-izraelských hranicích




FOOTAGE: Current clashes on the Lebanese | Israeli borders. pic.twitter.com/InZ94xUE9w — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 17, 2023
13:30 Použil Netanjahu nejstarší trik v dějinách?




Použil Netanjahu nejstarší trik v dějinách?

12:12 Další fáze se může lišit od pozemní ofenzivy: Izrael



Mluvčí izraelské armády uvedl, že se vojáci připravují na další fázi války, která však nemusí být očekávanou pozemní invazí do Gazy.



„Připravujeme se na další fáze války. Zatím jsme neřekli, jaké budou. Všichni mluví o pozemní ofenzivě. Může to být něco jiného,“ řekl Richard Hecht na pravidelném brífinku s novináři.



11:30 Egypt bude hostit summit o válce v Gaze, řekl turecký ministr zahraničí



Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan uvedl, že Egypt bude v sobotu hostit summit vedoucích představitelů států, na kterém se bude diskutovat o válce v Gaze.



Fidan to uvedl na společné tiskové konferenci v Bejrútu se svým libanonským protějškem Abdalláhem Bou Habíbem.



Uvedl také, že jeho země jedná s Hamásem o propuštění zajatců, které skupina zadržuje v pásmu Gazy.



10:13 Macron prohlásil, že intenzivní rozhovory o osvobození zajatců zadržovaných Hamásem pokračují



Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že sleduje „intenzivní rozhovory“ o propuštění zajatců, které 7. října zajali bojovníci ozbrojeného křídla Hamásu.



„Chci být velmi opatrný… abych neohrozil intenzivní rozhovory, které v současné době vedeme,“ řekl Macron novinářům v albánském hlavním městě Tiraně.



„Ale postupují a my tyto rozhovory sledujeme z hodiny na hodinu.“



09:04 Varování před preventivní akcí je dosud nejsilnějším hrozba Íránu



Včerejší prohlášení íránského ministra zahraničí Hosejna Amirabdollahjana je považováno za dosud nejsilnější, neboť varuje před možností preventivního úderu v nadcházejících hodinách.



Uvedl, že skupiny podporované Íránem nedovolí Izraeli, aby si v Gaze dělal, co chce. Mezi tyto skupiny patří i libanonský Hizballáh, který se s Izraelem podél hranice angažuje již více než týden.



Tato přeshraniční výměna palby byla dosud do značné míry omezená a týkala se pouze pohraničních oblastí a vojenských cílů. Hizballáh popisuje to, co se odehrává podél hranice, jako potyčky a varování, zatímco Izrael to označuje za situaci pod úrovní eskalace.



Co by se však mohlo stát dál? To je otázka, která vrtá hlavou všem. Lidé se obávají a připravují se na možnost, že se tento konflikt – nyní omezený na jih země – rozšíří i jinam.



17. 10. 2023




19:56 Situace v Gaze se dostává do velmi kritické fáze



Situace v Gaze se dostává do velmi kritické fáze. Červený kříž a Světová zdravotnická organizace varují:



„Před skutečnou katastrofou je pouze 24hodinová mezera. To nelze tolerovat“




JUST IN: „Something We Have Never Seen Before“ The situation in Gaza is entering a very critical stage. The Red Cross and the World Health Organization are warning: „There is a 24-hour gap before a real disaster. This cannot be tolerated“ Source: Al Jazeera pic.twitter.com/uhpfxrlpBw — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 16, 2023
19:10 Yellenová: Amerika si rozhodně může dovolit dvě války




Yellenová: Amerika si rozhodně může dovolit dvě války

19:01 Gaze zbývá 24 hodin vody a paliva, než nastane katastrofa



WHO vydala své nejnovější varování před stále se zhoršující humanitární situací v


Nejčtenější za týden