Co noveho na Ukrajině?
RSS

Co noveho na Ukrajině?



LADISLAV VĚTVIČKA
Tuž sem zas par fajnych podzimnich dnu stravil v jamě lvove, ve valečne Ukrajině.

Ani nevim čemu, ale citim se tam tak nějak svobodněji jak u nas, bo lidi sedi v kavarnach, korzuju po ulicach, žeru ty svoje šašliky a pelmeně, piju k temu kafe za 12 kaček nebo pivko za pětadvacet a čitaju si ty internety za stopadesat kaček za měsic. To vite, valka. To už u nas v Porubě nima. Lidi su jacisi stresovani, neschopni se zastavit, popovidat si ze susedem. Breči, že fialovy hnus jim zebral uspory a všecko zdražilo, ale stejně furt čumi na ty propagandy českych televizi, plati poplatky, kupuju si medyjalni propagandu a kdyby byly dneska volby, tak štyrycet procent lidi to hodi zas te same sebrance, kera fčil drancuje stat.

Jasne, na Ukrajině je valka. Je to znat na ulicach, odkud zmizeli chlopi. Někeři su schovani, někeři na frontě, někeři v emigraci a někeři mrtvi. To už je za valky taky zvyk. Ale od Podkarpatske Rusi je valka skoro tisic kilaku daleko. A tak po mukačevskych ulicach korzuju paničky z vychoda ze svojima kundelatyma pejskama, oblečene su v kožiškach z jakesik mrtve zvěře a s frňakem navrch zhližaju na obyčejne rusinske a maďarske robky, kere idu do roboty, aby uživily rodinu. Takže nic noveho, taky obrazek se tady da sledovat už skoro rok. Investyčni vystavba novych kvartyru pro nove obyvatele vyskočila snad o tisic procent a kdo tady jakusik dobu nebyl, tak by to snad ani nepoznal.
Ale přece se cosik od moji posledni letni navštěvy změnilo. Lidi su nasranějši. Když ste na ulici nebo ve větši společnosti, tak to nepoznate. Ale když se bavite s mistnima mezi štyřma očama, tak už nemluvi o “svoji” valce. Mluvi o tym, že je třeba, aby si to “ONI” na vychodě už konečně vyřešili. Mluvi o tym, že už je nebavi byt každy den zastavovany na ulici a kontrolovany, jestli se nevyhyba odvodni povinnosti. Mluvi o tym, že konflikt na vychodě mezi Kyjevem a vychodnima oblastma neni jejich valka.
Odevřeně vam to nikdo nepovi, bo za podobne řeči se tu zavira. To vite, to je ta demogracija a svoboda slova.
Ale atmosfera se změnila. Vypada to, režim bude muset cosik hodně rychle podniknut, bo jinak padne. Ale on padne stejně, až mu stryk ze Zapadu přestane pučovat prachy.
A až se to stane, tak to bude rachot.
Ladik Větvička, dopisovatel denika TO, Mukačevo

The post Co noveho na Ukrajině? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden