Na volby v USA se již vybralo 1,3 miliardy dolarů na volebních darech
RSS

Na volby v USA se již vybralo 1,3 miliardy dolarů na volebních darech


Na volby v USA se již vybralo 1,3 miliardy dolarů na volebních darech Tož, nejvíce inkasovali republikáni, Trump je – stále – jasně před Bidenem… Nejvíce inkasovali republikáni, Trump je – stále – jasně před Bidenem…



Americké volby ustoupily do pozadí vzhledem k teroristickému útoku Hamasu na Izrael a válce na Ukrajině. Ale primárky, vnitrostranické výběry kandidátů, začnou v USA za něco málo přes tři měsíce. Podle zákona je New Hampshire povinen konat primárky před všemi ostatními státy. Termín byl zatím stanoven pro Iowu, kde jsou předkola naplánována na 15. ledna 2024. New Hampshire proto bude muset konat primárky před 15. lednem 2024.



Peníze samy o sobě nezaručují politický mandát, ale v zemi s 330 miliony obyvatel je stejně nemožné dostat se do parlamentu nebo dokonce do prezidentského úřadu bez milionových volebních darů. Nejvíce zatím inkasovali kandidáti do Poslanecké sněmovny, ohromných 521 milionů, následují kandidáti do Senátu s 497 miliony, zatímco kandidáti na prezidenta inkasovali prvních 301 milionů. Když uvážíte, že na kampaň před prezidentskými volbami v roce 2020 se vybralo celkem 4 065 milionů, v následujících měsících se toho stane hodně. Tehdy měli demokraté Michael Bloomberg 1 125 milionů a Joe Biden 1 074 milionů, zatímco Donald Trump „ jen“ 812 milionů.



Z dosud vybraných 1,3 miliardy připadá 646 miliard neboli 49 procent republikánům, 605 milionů nebo 46 procent demokratům a 5 procent ostatním kandidátům. Ze statistik prezidentských kandidátů vypadl demokrat Lee Mercer, který byl dosud lídrem co se týče volebních darů, a tím, že vykázal svůj samofinancovaný dar ve výši 192 milionů, byl sotva kdy vážným kandidátem na prezidenta, ale jen hledal publicitu. Stejnou podívanou slavil už při minulých volbách. Bývalý prezident Trump zvýšil své dary na 61 milionů (konec června 2023: 36 milionů). Úřadující prezident Joe Biden má 57 milionů (konec června: 32 milionů). Část z toho už ale byla utracena. Trump má stále 37 milionů v hotovosti, Biden 32 milionů.



Zajímavější jsou však následující kandidáti, z nichž mezi demokraty není téměř žádný, protože kandidovat proti úřadujícímu prezidentovi je zjevně považováno za svatokrádež. První další demokratický prezidentský kandidát se v žebříčku darů objevuje až na čtrnáctém místě. Je to Marianne Williamsonová, která v roce 2020 neúspěšně kandidovala. 71letý rodačka z Texasu je duchovní učitelka a aktivistka, která také vydala dvanáct knih, z nichž mnohé se staly bestsellery. Dosud obdržela 2,3 milionu volebních darů.



Mezi nezávislými vyniká Robert Kennedy Jr., který zatím vykázal 15milionové dary, ale zároveň těží z dobrého jména své (demokratické) rodiny a mohl by tak přilákat mnoho voličů.



Napínavější situace je u republikánů, kde mají jejich konkurenti blíže k lídrovi Donaldu Trumpovi. Mezi Ronem DeSantisem (31 milionů darů), Nikki Haley (19 milionů) a Timem Scottem (12,2 milionu) se rýsuje tvrdá vyřazovací bitva. Republikáni Vivek Ramaswami s 26 miliony a John Antony Castro (20 milionů) mají více darů, ale mají nižší volební šance než DeSantis nebo Nikki Haleyová, bývalá velvyslankyně OSN a guvernérka Jižní Karolíny, která není v Trumpově táboře. Odborníci se domnívají, že Trump by mohl mít problém, zejména v Iowě, pokud by tam vyhrál jeden ze zbývajících deseti republikánských kandidátů.



Autor: Redakce, Praha, ČR, 24.10.2023



Zdroj:



https://www.newsmax.com/



https://weltwoche.de/daily/fuer-die-us-wahlen-wurden-bereits-13-milliarden-us-dollar-wahlspenden-gesammelt-die-republikaner-haben-am-meisten-einkassiert-trump-liegt-noch-klar-vor-biden/



The post Na volby v USA se již vybralo 1,3 miliardy dolarů na volebních darech first appeared on Raptor TV .


Nejčtenější za týden