Pohádky okolo rozkrádání DPP
RSS

Pohádky okolo rozkrádání DPP

HONZA PALUSKA
Pohádky jsou fajn, čtu je dětem rád. Ani ne tak proto, aby uvěřily, že existují draci, ale proto aby pochopily, že draky lze porazit. Jsou ale situace, kdy na pohádky čas úplně není. Současná korupční kauza kolem DPP je právě takovou situací. Už třetí den čtu o tom, jakej je pan náměstek Scheinherr hrdina a jak díky jeho trestnímu oznámení a následné dva roky trvající nečinnosti, která „byla opravdu těžká“ policie dopadla zlé korupčníky a konec dobrý, všechno dobré. No, akorát že vůbec!
Ke smůle pana náměstka a těch jeho ukecanejch pochopů se v naší krásné zemičce usídlil takový nešvar a tím je únik živých trestních spisů do médií. Tenhle konkrétní kolem pana Hlubučka trhá více méně rekordy, protože již druhý den od policejní realizace ho měly téměř všechny redakce médií, snad mimo Mateřídoušky, a tak se za chvíli poté s ním mohl seznámit téměř celý gramotný internet. A co z policejního spisu vyplývá?
Policie začala kolem pražského dopravního podniku kroužit již v roce 2018, tedy při nástupu současné koalice pana primátora Hřiba ku moci. V roce 2019 již sleduje celou organizovanou skupinu v čele s panem Hlubučkem a panem Redlem, masivně při tom používá sledovací techniku včetně odposlechů bytů, vozidel, telefonů, mailové komunikace i klasické sledování. Dokumentuje první konkrétní případy nezákonného jednání. Mimochodem, ve stejném roce, v listopadu, na jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy, upozorňuje opozice, konkrétně Tomáš Portlík z ODS, na to, že zamýšlený projekt kolem opravy stanice metra Nové Holešovice tak trochu smrdí a že by bylo fajn ho detailně prozkoumat. Tento návrh pražská koalice smetla ze stolu, pro nehlasoval ani pan Scheinherr, ani pan Čižinský, nebo třeba radní pro transparentnost, pan Zábranský (Piráti).
Ve stejném roce, 2019, je do představenstva Dopravního podniku zvolen další obviněný, pan Augustín, a to poměrem hlasů 8:7. Pro tohoto pána hlasuje i pan Scheinherr. V roce 2020 na podivnosti kolem DPP upozorňuje také radní Marvanová. Následně je, jemně řečeno, vyštípána z hnutí STAN, a ředitel DPP jí veřejně hrozí žalobou. V roce 2021 se celá skupina prostřednictvím pana Augustína snaží kontaktovat jednatele firmy Nové Holešovice Development a požaduje po něm úplatek ve výši 5 milionů korun výměnou za to, že podepsání společného projektu s DPP na stanici metra nebude na představenstvu DPP blokovat. Pan jednatel (jméno asi není potřeba uvádět, nic neudělal a o pozornost asi nestojí) to odmítá a upozorňuje na to pana Shceinherra. Někdy potom má pan Scheinherr údajně podat své trestní oznámení. Píšu „údajně“ záměrně, protože v policejním spisu o něm není ani slovo, pan Scheinherr v něm není zmíněn ani jako spolupracující osoba (jako o spolupracující osobě se v něm mluví pouze o Ing. Zdeňkovi, členovi dozorčí rady DPP, kterému je také nabízen úplatek, v jiné kauze, a který o tom neváhá upozornit policii a spolupracovat s ní). Pan Scheinherr na Zastupitelstvu na žádost, aby TO ukázal a sdělil detaily kdy ho podal a čeho se týkalo, toto odmítá s absurdním vysvětlením, že je vázán mlčenlivostí. Ta se pochopitelně na samotný fakt, zda takové TO existuje a kdy bylo podáno nemůže vztahovat, protože taková informace nemá na vyšetřování žádný vliv, zvlášť v době, kdy 11 obviněných sedí v policejní cele se sděleným obviněním.
Sečteno podtrženo, pan náměstek Scheinherr kecá, jeho TO rozhodně nebylo na počátku celé kauzy. Podal TO (jestli ho teda vůbec podal) až 3 roky potom, co policie celý případ sledovala, jako předseda dozorčí rady DPP neudělal s podezřelými věcmi okolo DPP nic ač byl na to několikrát upozorňován a jeho hlasem byl do představenstva zvolen jeden z členů obviněné organizované skupiny.
Takže díky za pohádku o protikorupčním hrdinovi milý Adame, ale zkus to někde jinde. „Zachránil“ jsi situaci podobně, jako zachraňuješ pražskou dopravu. Gratuluju a klíčenku máš pochopitelně schovanou (minimálně u voleb)
PS: Mě ta móda uniklých tr. spisů strašně sere a považuju jí za mor. Fakt jsem nechtěl nic z toho šířit. Ze židle mě ale zvednul pan Zelenka, přední člen Prahy Sobě, kterej, byť ta jeho partaj má sama máslo na hlavě, protože Dopravní podnik 4 roky prostřednictvím pana Scheniherra ovládá, neváhá veřejně osočovat paní Marvanovou (která byla jednou z vyjímek současné magistrátní koalice, která hospodaření DPP kritizovala) z toho, že celému rozkrádání napomáhala (prý proto, že nechtěla do dozorčí rady DPP) a ještě si u toho hřeje předvolební polívčičku a snaží se do vlastního průseru zatáhnout koalici SPOLU. To pro mě osobně za hranicí prasáren, který jsem schopnej unést bez reakce. Tenhle člověk by imho neměl ani uklízet veřejný hajzly, natož se ucházet o veřejný úřad. Tak si to, pěkně prosím, u těch voleb fakt pamatujte! Díky.
Honza Paluska
The post Pohádky okolo rozkrádání DPP first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden