ŽIVĚ: Takto dopadne jízda, když ti velitelé zapomenou říct, že vyhodili všechny mosty do vzduchu
RSS

ŽIVĚ: Takto dopadne jízda, když ti velitelé zapomenou říct, že vyhodili všechny mosty do vzduchu

24. února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Na zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Flickr / ilustrační)







18:47



WAIT FOR IT …Když ti velitelé zapomenou říct, že všechny mosty už vyhodili do vzduchu pic.twitter.com/vD11orDoA9 — Ing. Honza (@Honza74789077) June 19, 2022 15:51 Rusko tvrdí, že útok na východě probíhá dobře



Rusko tvrdí, že jeho ofenzíva proti Severodoněcku na východě Ukrajiny probíhá úspěšně poté, co ovládlo čtvrť na okraji města.



„Ofenzíva ve směru na Severodoněck se vyvíjí úspěšně,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov ve videoprohlášení. Dodal, že byla dobyta osada Metjolkine na východním okraji města.



„Ozbrojené síly Ruské federace pokračují v úderech na vojenské cíle na území Ukrajiny,“ dodal.



Konašenkov uvedl, že řízené střely dlouhého doletu Kalibr zasáhly velitelské centrum v Dněpropetrovské oblasti a zabily ukrajinské generály a důstojníky.



12:44 Ruské a ukrajinské jednotky pravděpodobně dezertovaly, tvrdí zpravodajské služby



Ukrajinské a ruské jednotky bojující v oblasti východního Donbasu v posledních týdnech pravděpodobně trpí dezercemi, informuje britské ministerstvo obrany na základě informací britských zpravodajských služeb a dodává, že morálka ruských jednotek „s velkou pravděpodobností zůstává obzvláště problematická“.



„Stále se objevují případy, kdy celé ruské jednotky odmítají rozkazy a dochází k ozbrojeným střetům mezi důstojníky a jejich vojáky,“ uvádí se v prohlášení. „Ruské úřady se pravděpodobně snaží vyvinout právní tlak na vojenské odpůrce, což jim ztěžuje oficiální status invaze jako ‚zvláštní vojenské operace‘, nikoliv jako války,“ dodalo.



10:43 Italská společnost Eni získává podíl v obřím katarském projektu na těžbu plynu



Několik dní poté, co Rusko snížilo dodávky do Itálie, byla společnost Eni oznámena jako partner v projektu společnosti Qatar Energy na rozšíření těžby z největšího ložiska zemního plynu na světě.



Společnost Eni se připojila k francouzské společnosti TotalEnergies, která má v projektu North Field East v hodnotě 28 miliard dolarů podíl 6,25 % v odhadované hodnotě 2 miliard dolarů. Další partneři mají být oznámeni.



09:10 Zelenskyj slíbil znovudobytí jihu, zatímco NATO varuje před dlouhou válkou na Ukrajině



Ukrajinský prezident slibuje znovudobytí oblastí na jihu Ukrajiny obsazených ruskými vojsky.



„Jih nikomu nepředáme,“ řekl Zelenskyj v nočním videopřenosu krátce po návratu z návštěvy jižní frontové linie. Slíbil, že si vezme zpět „vše, co nám patří“.



Ukrajina přitom podle něj také obnoví bezpečný přístup k moři.



Velká Británie a NATO varují před dlouhou válkou na Ukrajině.



Varování Aliance před vleklou válkou přichází v době, kdy Rusko zintenzivňuje svůj útok na východní Ukrajinu.



18. června 2022



14:41 EU varuje, že Rusko ohrožuje svět hladomorem



Rusko svou blokádou ukrajinských dodávek obilí a omezením vlastního vývozu vystavuje svět nebezpečí hladomoru, prohlásil šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell.



„Vědomou politickou volbou Ruska je ‚vyzbrojit'“ vývoz obilí a „používat jej jako nástroj vydírání proti každému, kdo se staví proti jeho agresi“ na Ukrajině, uvedl Borrell v článku zveřejněném na svém oficiálním blogu.



Hrozba pro potravinovou bezpečnost a „narativní bitva“ s Ruskem o sankcích uvalených Západem na Moskvu kvůli Ukrajině budou dominovat pondělním jednáním ministrů zahraničí Evropské unie v Lucemburku.



13:12 Zelenskyj poprvé navštívil válkou poničený Mykolajiv na jihu Ukrajiny



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé od ruské invaze navštívil válkou poničené jižní město Mykolajiv a vydal se na vzácnou cestu mimo Kyjev.



Zelenského kancelář zveřejnila video, na kterém si prohlédl těžce poškozenou výškovou obytnou budovu ve městě a setkal se s místními představiteli.



10:50 Ukrajina plánuje v srpnu obnovit mírové rozhovory s Ruskem



Ukrajina plánuje obnovit mírové rozhovory s Ruskem do konce srpna, kdy budou provedeny protiútoky.



Země tak bude mít lepší pozici pro vyjednávání, uvedl hlavní kyjevský vyjednavač David Arahamia v rozhovoru pro americkou televizní stanici Hlas Ameriky. Ukrajina podle něj provede operaci s protiútoky na různých místech, uvedl bez uvedení podrobností.



09:44 Ukrajinská obrana zůstává „silná“ v okolí Severodoněcka a Lysyčanska



Podle nejnovější zprávy Institutu pro studium války (ISW) Rusko nasazuje další síly na podporu své ofenzívy v oblasti Severodoněcku a Lysyčanska, ale obrana Ukrajiny zůstává „silná“.



„Ruská armáda soustředila naprostou většinu své dostupné bojové síly na dobytí Severodoněcka a Lysyčanska na úkor ostatních os postupu a utrpěla kvůli tomu velké ztráty,“ uvedl americký think tank.



#Russian forces are continuing to deploy additional forces to support offensive operations in the #Severodonetsk – #Lysychansk area; #Ukrainian defenses remain strong. Read the latest from @TheStudyofWar and @criticalthreats : https://t.co/B9mRPNlJsN pic.twitter.com/VFHJjYDtAP — ISW (@TheStudyofWar) June 18, 2022 17. června 2022



19:29 Putin: Unipolární řád skončil, Západ čeká „výměna elit“




Putin: Unipolární řád skončil, Západ čeká „výměna elit“
16:07 CERN přeruší spolupráci s Ruskem a Běloruskem kvůli válce na Ukrajině



Evropská rada pro jaderný výzkum (CERN) oznámila, že její rozhodovací orgán hodlá ukončit dohody o spolupráci s Ruskem a Běloruskem po jejich vypršení v roce 2024 kvůli situaci na Ukrajině.



Organizace v prohlášení uvedla, že její rada na čtvrtečním zasedání prohlásila, že situaci „bude i nadále pečlivě sledovat“ a že je „připravena přijmout jakékoli další rozhodnutí s ohledem na vývoj“ ve válkou zmítané zemi.



13:29 Hlavním cílem Ruska na Ukrajině zůstává ochrana Donbasu, uvedl Kreml



Kreml tvrdí, že cílem jeho „zvláštní vojenské operace “ na Ukrajině zůstává ochrana obyvatelstva východního Donbasu.



Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v telefonátu s novináři uvedl, že hlavním cílem Ruska na Ukrajině je „zachránit a zabezpečit“ Donbas před tím, co označil za „barbarské útoky“ kyjevských ozbrojených sil.



12:35 Slovenský dovozce plynu zaznamenal snížení ruských dodávek o polovinu



Slovenský dovozce plynu SPP byl Ruskem informován, že jeho dodávky plynu budou sníženy na polovinu, uvedl jeho generální ředitel.



„Snížení dodávek na polovinu nás v tuto chvíli nebolí. Pracujeme s reálným rizikem, že budou sníženy úplně,“ citoval šéfa SPP Richarda Prokypčáka slovenský zpravodajský web Denník N.



11:30 Ukrajina tvrdí, že zasáhla ruský námořní remorkér raketami



Ukrajina tvrdí, že raketami zasáhla ruský námořní remorkér, který převážel vojáky, zbraně a munici na Ruskem okupovaný ostrov Zmiinyi jižně od Oděské oblasti.



Gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko pojmenoval remorkér jako Vasilij Beg.



Moskva se k ukrajinskému tvrzení nevyjádřila.



11:15 Válka na Ukrajině urychluje vývoj autoritářství v Rusku



Válka na Ukrajině urychlila dlouhodobou vnitřní trajektorii Ruska směrem k autoritářství, uvedlo britské ministerstvo obrany.



„V posledních týdnech Duma zahájila proces zavedení dvacetiletého trestu pro Rusy, kteří bojují proti Ruské federaci,“ uvedlo ministerstvo ve své zpravodajské zprávě na Twitteru.



„Žádosti o migraci naznačují, že 15 000 ruských milionářů (v amerických dolarech) se již pravděpodobně pokouší opustit zemi,“ uvedla a dodala, že pokud by tento exodus pokračoval, prohloubil by válečné škody na ruské ekonomice.



09:56 „My jsme Ukrajinu nenapadli,“ tvrdí Lavrov



Ruský ministr zahraničí prohlásil, že jeho země „nenapadla Ukrajinu“.



„Vyhlásili jsme zvláštní vojenskou operaci, protože jsme neměli absolutně žádný jiný způsob, jak Západu vysvětlit, že zatažení Ukrajiny do NATO je zločinný čin, “ řekl Sergej Lavrov BBC.



Na otázku ohledně vztahů Ruska se Spojeným královstvím Lavrov odpověděl, že již není žádný manévrovací prostor.



„Protože Johnson a Trussová veřejně tvrdí, že ‚musíme porazit Rusko‘, ‚musíme ho srazit na kolena‘. Tak do toho, udělejte to,“ řekl Lavrov.



“Russia isn’t squeaky clean. Russia is what it is & we’re not ashamed of showing who we are.” In an exclusive interview, I question Foreign Minister Sergei Lavrov on Russia’s invasion of Ukraine. Producers @BBCWillVernon @LizaShuvalova Cameras @AntonChicherov @LizaVereykina pic.twitter.com/yFccy6Vtiu — Steve Rosenberg (@BBCSteveR) June 16, 2022 16. června 20224



20:40 Hologram Zelenského žádá o pomoc technickou firmu



Ukrajinský prezident Zelenskyj, který na konferenci v Paříži vystoupil jako hologram, se odvolával na druhou světovou válku a film Hvězdné války a žádal o pomoc velké technologické firmy.



Na veletrhu VivaTech řekl stovkám lidí, že Ukrajina nabízí technologickým firmám jedinečnou šanci přebudovat zemi na plně digitální demokracii.



Požádal o pomoc za podmínek lend-lease – způsobu, jakým Spojené státy pomáhaly spojencům během druhé světové války, kdy byla pomoc nabízena bez placení, ale s tím, že hardware bude vrácen.



„Je neobvyklé, že prezidenti nebo hlavy vlád používají k oslovení lidí hologram, ale to není jediný aspekt Hvězdných válek, který uvádíme do praxe,“ řekl.



@rtvenoticias #Zelenski se ha dirigido a líderes #tecnológicos a través de un #holograma # techtok # tecnología # guerraucrania ♬ sonido original – RTVE Noticias „Porazíme i impérium,“ dodal a nepřímo přirovnal ruské síly k padouchům ze série Hvězdné války.



13:26 Dva američtí vojáci měli být zajati u Charkova



Podle předběžných údajů bývalí američtí vojáci dorazili na Ukrajinu jako dobrovolníci. Upřesňuje se, že byli zajati během bojů u Charkova.



Informovaci o tom 15. června přinesly noviny The Telegraph.



12:42 Rusko je připraveno na mírové rozhovory, obviňuje Kyjev z průtahů



Moskva je připravena obnovit mírové rozhovory s Ukrajinou, ale dosud neobdržela odpověď na své poslední návrhy, citovala agentura Interfax hlavního ruského vyjednavače.



Vladimir Medinskij uvedl, že za nedostatečný pokrok může Kyjev.



Od březnových přerušovaných rozhovorů mezi oběma stranami, včetně prestižního setkání delegací v Istanbulu, jednání mezi Ruskem a Ukrajinou uvázla na mrtvém bodě.



11:20 Největší ruské plynové pole je v plamenech




Největší ruské plynové pole je v plamenech
09:50 Macron, Scholz a Draghi jsou na cestě do Kyjeva



Vedoucí představitelé Francie, Německa a Itálie se vydali nočním vlakem do Kyjeva, informoval italský deník La Repubblica.



Francouzský velvyslanec v Kyjevě Etienne de Poncins zveřejnil na svém účtu na Twitteru fotografii pořízenou listem Repubblica, na níž jsou všichni tři vedoucí představitelé ve vlaku na cestě do ukrajinského hlavního města.



Kyjev kritizuje Francii, Německo a v menší míře i Itálii za údajné průtahy v podpoře Ukrajiny a obviňuje je z pomalého dodávání zbraní a z upřednostňování vlastní prosperity před svobodou a bezpečností Ukrajiny.



Draghi, Macron et Scholz en direction de Kiev. Photo via La @repubblica pic.twitter.com/escDKbhEGm — Alexis Karklins-Marchay + (@alexiskarklins) June 16, 2022 16:19 Spojenci NATO budou pokračovat v dodávkách zbraní na Ukrajinu, řekl Stoltenberg



Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že členové transatlantické vojenské aliance vedené Spojenými státy budou i nadále dodávat Ukrajině těžké zbraně a systémy dlouhého doletu.



V projevu k novinářům na tiskové konferenci v Bruselu před zasedáním ministrů obrany NATO Stoltenberg uvedl, že aliance se „mimořádně soustředí na zvýšení podpory“ Kyjevu.



10:08 Moskva ničí ruskojazyčná města na Ukrajině, říká Zelenskyj



Moskva tvrdí, že chrání práva ruskojazyčného obyvatelstva na Ukrajině, ale většina měst zničených ruskou armádou byla z velké části ruskojazyčná, řekl Zelenskyj.



„A ti nyní přecházejí na ukrajinštinu, protože jsou šokováni tím, jak jim to ruská armáda mohla udělat,“ řekl Zelenskyj dánským novinářům na online tiskové konfere nci.



Zelenskyj zopakoval, že s Ruskem bude jednat pouze v případě, že se jeho vojska stáhnou z Ukrajiny.



„Pokud bude Ruská federace připravena ukončit válku, což znamená stáhnout vojska z našeho území, jsem osobně na takový formát připraven kdykoli,“ řekl.



08:03 Schůzka ministrů obrany se zaměřila na potřebu dalších zbraní pro Ukrajinu



Tucty ministrů obrany z NATO a dalších částí světa budou ve středu v Bruselu jednat o dodávkách zbraní Ukrajině, uvedli podle agentury Reuters američtí představitelé.



„Rusko se nevzdalo boje, přestože jeho pokrok je dosti anemický… To, co máme, je tato rozmělňující se, pomalá, postupná ruská operace,“ řekl agentuře Reuters vysoce postavený americký představitel obrany, který hovořil pod podmínkou anonymity.



„Takže otázka zní, co Ukrajinci potřebují, aby pokračovali v úspěchu, který již zaznamenali při zpomalování a maření tohoto ruského cíle, a to bude hlavní náplní jednání ministrů obrany,“ řekl úředník o třetím takovém setkání vedeném ministrem obrany Spojených států Lloydem Austinem.



Ukrajina potřebuje mimo jiné 1 000 houfnic, 500 tanků a 1 000 bezpilotních letounů, uvedl v pondělí prezidentův poradce Mychajlo Podoljak. Zelenskyj navíc vyzval k pořízení modernějších protiraketových systémů.





14. června 2022



18:45 Finský premiér vidí riziko „zmrazení“ rozhovorů s NATO



Finský premiér prohlásil, že pokud se do summitu, který se uskuteční tento měsíc, nepodaří dosáhnout dohody s Tureckem, které v současné době blokuje jejich žádosti o členství v NATO, mohlo by dojít k zastavení procesu žádosti Finska a Švédska o členství v NATO.



„Myslím, že je velmi důležité, abychom v této fázi pokročili. Pokud tyto otázky nevyřešíme před Madridem, hrozí, že situace zamrzne,“ uvedla premiérka Sanna Marinová s odkazem na nadcházející summit NATO v Madridu, který má začít 28. června.



„Nevíme, na jak dlouho, ale možná to na nějakou dobu zamrzne,“ řekl Marin novinářům během návštěvy Švédska.



17:47 Polský europoslanec navrhuje dát Ukrajině jaderné zbraně




Polský europoslanec navrhuje dát Ukrajině jaderné zbraně
15:40 Ukrajina chce získat pomoc EU s dočasnými sily na uskladnění nové sklizně obilí



Evropské země zváží poskytnutí dočasných sýpek Ukrajině, která se potýká s nedostatkem sil pro novou úrodu obilí, uvedlo ukrajinské ministerstvo zemědělství.



„Naléhavě potřebujeme vybavit dočasné sklady obilí – modulární stavby a plastové pytle,“ citovalo ministerstvo náměstka ministra Markijana Dmytrasevyče.



„Vlády EU zváží poskytnutí takových dočasných skladovacích zařízení Ukrajině – ve výsledku by to mělo výrazně pomoci zachovat úrodu a zajistit budoucí dodávky obilí na světové trhy,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.



11:05 Ukrajinci se opalují se na plážích Dněpru, což bylo před několika týdny nepředstavitelné




Ukrajinci se opalují se na plážích Dněpru, což bylo před několika týdny nepředstavitelné
10:55 Papež kritizoval ruskou krutost na Ukrajině a tvrdil, že válka možná byla vyprovokovaná



Papež František se znovu obul do Ruska za jeho akce na Ukrajině a prohlásil, že jeho vojska byla brutální, krutá a divoká, a zároveň pochválil „statečné“ Ukrajince za boj o přežití.



V textu rozhovoru, který minulý měsíc vedl s redaktory jezuitských médií, však také uvedl, že situace není černobílá a že válka byla „možná určitým způsobem vyprovokována“.



„Nesmíme zapomínat na skutečné problémy, pokud chceme, aby byly vyřešeny,“ řekl František a mezi faktory, které dávají podněty k válce, zařadil i zbrojní průmysl.



„Je také pravda, že Rusové si mysleli, že vše skončí za týden. Ale přepočítali se. Narazili na statečný národ, který se snaží přežít a který má za sebou historii bojů,“ dodal.



09:56 Libye uzavřela téměř všechna svá ropná pole, krize se prohlubuje




Libye uzavřela téměř všechna svá ropná pole, krize se prohlubuje
08:20 Kyjev říká, že jedná s absolutním zlem



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina platí velmi vysokou cenu v bitvě o Donbas, protože ruské síly hrozí, že obsadí strategické východní město Severodoněck.



„Cena této bitvy je pro nás velmi vysoká. Je to prostě děsivé,“ řekl Zelenskyj ve svém každodenním projevu k ukrajinskému lidu.



„Bitva o Donbas se bezpochyby zapíše do vojenské historie jako jedna z nejkrutějších bitev v Evropě,“ dodal.



„Máme co do činění s absolutním zlem. A my nemáme jinou možnost než postupovat vpřed a osvobodit naše území.“



13. června 2022



18:15 Mexický prezident kritizuje politiku NATO na Ukrajině



Mexický prezident se ohradil proti politice NATO v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a označil ji za „nemorální“.



Prezident Andrés Manuel López Obrador sice NATO ani Spojené státy jmenovitě nezmínil, ale jeho komentáře byly posledním příkladem nejednoznačného postoje jeho strany k invazi.



Mexiko v OSN hlasovalo pro odsouzení invaze, ale odmítlo uvalit sankce na Rusko.



López Obrador řekl, že současná politika spojenců se rovná slovům: „Já dodám zbraně a vy dodáte mrtvé. Je to nemorální.“



„Jak snadné je říci: ‚Tady, pošlu vám tolik peněz na zbraně,'“ řekl. „Nešlo se válce na Ukrajině vyhnout? Samozřejmě, že mohla.“



16:55 Čína nebude „váhat zahájit válku“ kvůli Tchaj-wanu, jak sdělila USA




Čína nebude „váhat zahájit válku“ kvůli Tchaj-wanu, jak sdělila USA
14:53 Ukrajina zakazuje vývoz uhlí, topného oleje a zemního plynu



Ukrajinská vláda schválila kroky k pozastavení vývozu ukrajinského plynu, uhlí a topného oleje kvůli ruské invazi.



Vládní usnesení zveřejněné v pondělí zařadilo uhlí, topný olej a plyn z domácí produkce na seznam komodit, jejichž vývoz je v době války zakázán.



Podle něj to souvisí s „ozbrojenou agresí Ruské federace proti Ukrajině a zavedením válečného stavu na Ukrajině“.



12:33 K ukončení války je třeba těžké zbraně, říká Zelenského poradce



Poradce ukrajinského prezidenta požádal spojence Kyjeva, aby mu v době pokračující ofenzivy Moskvy v Donbasu poskytli více zbraní.



„Na rovinu – k ukončení války potřebujeme paritu těžkých zbraní,“ napsal na Twitteru Mychajlo Podoljak a apeloval zejména na houfnice, tanky a raketové systémy s vícenásobným odpalováním.



Dodal, že rozhodnutí o dalších dodávkách zbraní by mělo padnout ve středu, kdy se v bruselském sídle transatlantické vojenské aliance sejdou ministři obrany NATO.



12:05



Potvrzeno podpisem @Vit_Rakusan a velvyslanec Ukrajiny @YPerebyinis právě podepsali memorandum o porozumění. Umožní další pomoc Česka Dar @vnitro 3,2 mil. na taktické brýle pro ukrajinskou policii Více na https://t.co/1Nb8uO7IBb pic.twitter.com/gZXJPVKQIE — Ministerstvo vnitra (@vnitro) June 13, 2022 10:15 Ruské jednotky obsadily centrum Severodoněcka



Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky zaznamenaly částečný úspěch v Severodoněcku a vytlačily ukrajinské síly z centra města.



Mluvčí ukrajinské armády Oleksandr Štupun uvedl, že moskevské síly pokračují v útoku na město za podpory dělostřelectva.



„Ve směru na Doněck se uskupení okupačních vojsk soustřeďuje na vedení hlavních útočných operací s cílem obklíčit naše jednotky v oblasti měst Severodoněck a Lysyčansk a zablokovat logistické zásobovací trasy z osady Bachmut,“ uvedl.



Severodoněck, město ve východní části ukrajinské Luhanské oblasti, se stalo ústřední frontou v ruské kampani za dobytí širšího regionu Donbasu.



12. června 2022



21:54 Ruská invaze je covid-22 a zbraně jsou vakcína, říká Zelenskyj




Ruská invaze je covid-22 a zbraně jsou vakcína, říká Zelenskyj
19:34 EU obviňuje Rusko, že neřeší znovuotevření ukrajinských přístavů



Rusko brzdí jednání o dohodě o financování plánu na uvolnění ukrajinského obilí, jehož vývoz je v současnosti blokován uprostřed ruské invaze, uvedl komisař EU pro obchod Valdis Dombrovskis.



„Myslím, že je jasné, co tomu brání: Rusko, “ řekl Dombrovskis. „Je načase, aby Rusko zastavilo svou agresi a přestalo blokovat vývoz ukrajinských potravin.“



Ukrajina je klíčovým světovým dodavatelem obilí a jedlých olejů, ale velká část její úrody je stáčena do lahví, protože Rusko obsadilo její přístavy nebo protože volné přístavy byly zaminovány, aby se odrazily ruské ofenzivy.



18:44 Další Brit byl zabit v bojích na Ukrajině



Na Ukrajině byl zastřelen bývalý britský voják, uvedla jeho rodina.



Jordan Gatley je již druhým Britem, který údajně zahynul v bojích po boku ukrajinských sil proti ruským jednotkám.



16:49 Biden hází Zelenskému klacky pod nohy? Ukrajinský vůdce prý „smetl“ varování před invazí




Biden hází Zelenskému klacky pod nohy? Ukrajinský vůdce prý „smetl“ varování před invazí
13:20 Rusko „zničilo“ na Ukrajině velký sklad se západními zbraněmi



Ruské síly vypálily řízené střely Kalibr, aby zničily velký sklad amerických a evropských zbraní v ukrajinské Ternopilské oblasti, informovala agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.



Ruské síly rovněž sestřelily tři ukrajinské stíhačky SU-25 poblíž Doněcku a Charkova na východě Ukrajiny, citovala agentura Interfax ruské ministerstvo obrany.



08:50 Šéf Pentagonu pokáral Rusko za imperiální apetit



Americký ministr obrany Lloyd Austin prohlásil, že invaze Moskvy na Ukrajinu „je tím, co se stane, když utlačovatelé pošlapou pravidla, která nás všechny chrání“.



„Je to to, co se stane, když se velké mocnosti rozhodnou, že jejich imperiální choutky mají větší význam než práva jejich mírumilovných sousedů,“ řekl Austin během návštěvy Asie.



„A je to předobraz možného světa chaosu a zmatku, ve kterém by nikdo z nás nechtěl žít.“



08:15 Ukrajinské síly zničily žoldnéřskou základnu ruské skupiny Wagner




Ukrajinské síly zničily žoldnéřskou základnu ruské skupiny Wagner
08:11 Ukrajina obnovila internetové spojení mezi okupovanou jadernou elektrárnou a MAAE



Ukrajinská státní jaderná společnost Energoatom oznámila, že pomohla obnovit internetové spojení mezi Mezinárodní agenturou pro atomovou energii a servery ukrajinské jaderné elektrárny v Záporoží, která je okupována ruskými silami.



Ve svém prohlášení Energoatom uvedl, že spojení se servery elektrárny bylo ztraceno 30. května, ale od 10. června bylo obnoveno, což MAAE umožnilo obnovit sledování údajů o kontrole jaderného materiálu v elektrárně.



17:44 Ukrajina neposkytuje USA informace o svých vojenských operacích, přestože dostává miliardy dolarů




Ukrajina neposkytuje USA informace o svých vojenských operacích, přestože dostává miliardy dolarů
13:15 Zelenskyj varuje před potravinovou krizí a vyzývá k ukončení ruské blokády



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k mezinárodnímu tlaku na ukončení ruské námořní blokády černomořských přístavů, která přiškrtila vývoz obilí z jeho země a hrozí celosvětovou potravinovou krizí.



„Nedostatek potravin neúprosně povede k politickému chaosu, který může vyústit v [pád] mnoha vlád a svržení mnoha politiků,“ uvedl ve videoposelství na bezpečnostním summitu Shangri-La Dialogue v Singapuru.



„Tato hrozící hrozba je jasně patrná už jen při pohledu na prudce rostoucí ceny základních produktů na světových trzích a v některých zemích. Je to přímý důsledek jednání ruského státu.“



Kyjev jedná s OSN, Tureckem a dalšími zeměmi o otevření cesty, která by umožnila vývoz obilí, a Zelenskyj uvedl, že rozhovory se zaměřují na „formát“ koridoru.



11:07 Biden obviňuje Rusko z války na Ukrajině z pokračující vysoké inflace



Prezident Spojených států Joe Biden v reakci na páteční zprávu o indexu spotřebitelských cen, která odhalila pokračující vysokou inflaci v zemi, obvinil z vysokých cen ruskou válku na Ukrajině.



„I když pokračujeme v naší práci na obranu svobody na Ukrajině, musíme udělat více – a to rychle – pro snížení cen zde ve Spojených státech,“ uvedl Biden ve svém prohlášení.



„Putinovo zdražování tvrdě zasáhlo v květnu u nás i ve světě: vysoké ceny benzínu u pump, energie a potraviny tvořily zhruba polovinu měsíčního nárůstu cen a od doby, kdy ruská vojska začala ohrožovat Ukrajinu, se ceny benzínu u pump na mnoha místech zvýšily o 2 dolary za galon,“ dodal Biden.



10:44 Ukrajina provedla 11. výměnu vězňů s Ruskem



Ukrajinský gubernátor v pátek oznámil, že jeho země provedla od února jedenáctou výměnu vězňů s Ruskem, při níž vyměnila čtyři Rusy za pět Ukrajinců.



Gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim napsal na Telegramu, že jedním z propuštěných Ukrajinců je starosta místní vesnice Oleh Pylypenko, který byl podle Kima 10. března „unesen“ ruskými silami.



14:47 Znovuotevření rebrandovaného McDonald’s v Rusku



Ruský řetězec rychlého občerstvení, který v zemi dříve působil pod značkou McDonald’s, představil před svým opětovným spuštěním nové logo.



Nový design loga zobrazuje červenooranžový kruh a dvě oranžové čáry na zeleném pozadí. Údajně představuje dvě tyčinky žlutých smažených brambor a žlutooranžový hamburger.



Společnost zatím nezveřejnila nový název značky.





14:10 Rozsudky smrti nad zahraničními bojovníky ukazují, že Rusko nerespektuje práva, tvrdí Berlín



Mluvčí německé vlády označil rozsudky smrti nad zahraničními bojovníky ve východoukrajinské samozvané Doněcké lidové republice (DLR) za „šokující“.



Mluvčí dodal, že rozsudky ukazují, že Rusko „zcela ignoruje základní zásady mezinárodního humanitárního práva“. Moskva, která podporuje separatisty, uvedla, že tři zajatí zahraniční bojovníci se v DLR dopustili zločinů.



11:20 Švédsko usiluje o pokrok v rozhovorech s Tureckem o členství v NATO



Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová uvedla, že Švédsko usiluje o konstruktivní pokrok v rozhovorech s Tureckem o žádosti této severské země o vstup do NATO.



„Naše žádost získala širokou podporu mezi členy NATO,“ uvedla v zahraničněpolitickém prohlášení poté, co Švédsko spolu s Finskem minulý měsíc požádalo o vstup do vojenské aliance v důsledku ruské invaze.



„Naší ambicí je v konstruktivním duchu dosáhnout pokroku v otázkách, které Turecko vzneslo,“ řekla v parlamentu.



9. června 2022



19:57 Zelenskyj uvalil sankce na Putina a jeho spojence



Zelenskyj podepsal dekret o uvalení sankcí, včetně zmrazení majetku a zákazu cestování, na Putina a desítky dalších vysokých ruských představitelů, uvedl na svých internetových stránkách.



Mezi sankcionovanými představiteli jsou Putinův mluvčí Dmitrij Peskov, premiér Michail Mišustin, ministr zahraničí veterán Sergej Lavrov a ministr obrany Sergej Šojgu.



Zdálo se, že sankce uvalené ve čtvrtém měsíci od ruské invaze z 24. února nebudou mít větší praktický dopad než jen symbolický.



18:41 EU poskytne Ukrajině humanitární pomoc ve výši 219,3 milionu dolarů



Evropská komise oznámila, že blok poskytne Ukrajině dalších 219,3 milionu dolarů na boj s humanitární krizí v zemi.



„Díky těmto finančním prostředkům naši humanitární partneři poskytují potraviny, vodu, zdravotní péči, přístřeší, ochranu a peněžní pomoc,“ uvedl v prohlášení během návštěvy Ukrajiny komisař EU pro krizové řízení Janez Lenarčič.



Podle Lenarčiće komise „úzce spolupracuje s ukrajinskými orgány, aby zajistila, že pomoc poskytovaná členskými státy EU bude v souladu s neustále se vyvíjejícími potřebami“.



13:49 Kreml: Další omezení dodávek plynu evropským zákazníkům se neočekává



Kreml prohlásil, že neočekává, že by Gazprom omezil dodávky plynu dalším evropským zákazníkům, a dodal, že jeho systém, podle kterého kupující platí za plyn v rublech, funguje tak, jak má.



Gazprom přerušil dodávky některým evropským zemím za to, že odmítly platit za ruský plyn v rublech v rámci nového systému, který Kreml zavedl v reakci na západní sankce.



12:54 Bulharsko říká, že v otázce pomoci Ukrajině udělali dost




Bulharsko říká, že v otázce pomoci Ukrajině udělali dost
09:40 Rusko se stále cítí příliš silné na to, aby vyjednávalo, tvrdí Zelenskyj



Zelenskyj prohlásil, že zapojení Ruska do jednání o ukončení války „nyní prostě není možné, protože Rusko stále cítí svou sílu“.



Ve středečním videospojení s vedoucími představiteli amerických společností prostřednictvím překladatele dodal: „Potřebujeme oslabit Rusko a svět to má udělat.“



Zelenskyj uvedl, že Ukrajina plní svou roli na bojišti, a vyzval k ještě tvrdším sankcím, které by Rusko ekonomicky oslabily. Řekl to podnikatelským lídrům: „Musíme Rusko úplně vypnout z globálního finančního systému.“



Řekl také, že Ukrajina je ochotna jednat s Ruskem o ukončení války – ale „ne na úkor naší nezávislosti“.



08:57 Čínská společnost Huawei zavírá maloobchodní prodejny v Rusku



Čínský telekomunikační gigant Huawei začal zavírat své maloobchodní prodejny v Rusku částečně kvůli poklesu poptávky, uvedla moskevská státní tisková agentura RIA s odvoláním na zdroj blízký společnosti.



Jako další důvod uvedl zdroj nedostatek výrobků ve skladech.



8. června 2022



19:58 Zelenskyj po tomto výroku slibuje úplnou deokupaci celého území




Zelenskyj po tomto výroku slibuje úplnou deokupaci celého území
19:01 Šéf OSN varuje, že dopad války na Ukrajině na svět se zhoršuje



Šéf OSN Antonio Guterres prohlásil, že důsledky ruské invaze na Ukrajinu se pro svět zhoršují a postihují 1,6 miliardy lidí.



„Dopad války na potravinovou bezpečnost, energetiku a finance je systémový, závažný a zrychluje se,“ uvedl generální tajemník při představení druhé zprávy OSN o dopadech konfliktu.



16:30 Obilnou krizi způsobuje ruská agrese, ne sankce, tvrdí Kyjev



Ukrajinský ministr zahraničí prohlásil, že za celosvětovou obilnou krizi může ruská invaze, a odmítl tvrzení Moskvy, že za prudký růst cen potravin mohou západní sankce vůči Rusku.



„Aktivně jsme komunikovali, prezident i já, o skutečné příčině této krize: je to ruská agrese, nikoli sankce,“ řekl Dmytro Kuleba během brífinku s ukrajinskými novináři.



Rusko obsadilo velkou část ukrajinského pobřeží a jeho válečné lodě kontrolují Černé a Azovské moře, čímž blokují ukrajinský zemědělský export a zvyšují cenu obilí.



Ukrajina a Západ obviňují Moskvu z ozbrojování dodávek potravin. Rusko tvrdí, že na vině jsou ukrajinské miny položené na moři a západní sankce uvalené na Moskvu.



Organizace spojených národů se pokusila zasáhnout a v současné době pracuje s Kyjevem a Moskvou na plánech obnovení vývozu obilí z ukrajinských černomořských přístavů, přičemž Turecko by mohlo poskytnout námořní doprovod k zajištění bezpečné plavby.



12:33 Itálie varuje před potravinovou krizí, která by mohla zabít miliony lidí



Italský ministr zahraničí varoval, že miliony lidí mohou zemřít hlady, pokud Rusko neodblokuje ukrajinské přístavy, v jejichž silech v současnosti leží desítky milionů tun obilí.



„Několik příštích týdnů bude pro vyřešení situace rozhodujících,“ řekl Luigi Di Maio na konferenci o potravinové krizi, která se konala v Římě.



„Chci jasně říci, že od Ruska očekáváme jasné a konkrétní signály, protože blokovat vývoz obilí znamená držet jako rukojmí a odsoudit k smrti miliony dětí, žen a mužů.“



Ukrajina je jedním z největších světových vývozců pšenice, kukuřice a sluneč


Nejčtenější za týden